27.6 C
Nicosia
Παρασκευή 24 Μάιος 2024 | 12:56

ΗΠΑ: Αποφάσισαν να συμπεριλάβουν το Ισραήλ στο πρόγραμμα εξαίρεσης βίζας

Στο πρόγραμμα εξαίρεσης της βίας συμπεριέλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε μία απόφαση που αναμένεται εδώ και χρόνια από το Ισραήλ, αλλά προκαλεί τις αντιδράσεις Δημοκρατικών του Κονγκρέσου και φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων.

Η απόφαση ανακοινώνεται μετά την συμφωνία αμοιβαιότητας για την εξαίρεση από την βίζα που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, έπειτα από μία «επιτυχημένη» δοκιμαστική περίοδο πολλών μηνών, εξήγησαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάσθηκαν.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σήμερα.

Η συμφωνία της 19ης Ιουλίου προβλέπει ότι το Ισραήλ δεσμεύεται ότι όλοι οι αμερικανοί υπήκοοι που ταξιδεύουν εφοδιασμένοι με αμερικανικό διαβατήριο θα αναγνωρίζονται ως τέτοιοι και θα τυγχάνουν ισότιμης συμπεριφοράς ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και καταγωγής.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι Ισραηλινοί που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ μπορούν να το κάνουν χωρίς βίζα από τις 30 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μία απόφαση που λαμβάνεται έπειτα από πολυετείς προσπάθειες ώστε να διασφαλισθεί ότι το Ισραήλ αποδέχεται τις αυστηρές υποχρεώσεις του προγράμματος αυτού, στις οποίες περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η είσοδος στο Ισραήλ όλων των αμερικανών πολιτών, διευκρίνισε αμερικανός αξιωματούχος εξηγώντας ότι από την ρήτρα θα ωφεληθούν όλοι οι Αμερικανοπαλαιστίνιοι που διαμένουν στην Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

«Για να γίνει σαφές, η απόφαση αυτή ένταξης του Ισραήλ δεν ελήφθη για να γίνει χάρη στο Ισραήλ, αλλά διότι θα ωφελήσει τόσο το Ισραήλ όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Η ανακοίνωση γίνεται λίγες ημέρες μετά την συνάντηση κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από ένταση μηνών ανάμεσα στους δύο ηγέτες λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης στο Ισραήλ που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε αντιδημοκρατική και της συνέχισης του εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υπήκοοι 40 χωρών θα μπορούν να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος χωρίς βίζα για σύντομα ταξίδια αναψυχής ή επιχειρηματικά ταξίδια.

Το Ισραήλ διαπραγματεύεται την είσοδό του στο πρόγραμμα αυτό εδώ και πολλά χρόνια.

Ομως, η μεταχείριση των Αμερικανοπαλαιστινίων ήταν το βασικό εμπόδιο.

Μέχρι σήμερα, οι Παλαιστίνιοι που διαθέτουν αμερικανική υπηκοότητα δεν μπορούσαν να εισέλθουν στο Ισραήλ χωρίς βίζα όταν περνούσαν τράνζιτ από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και ήταν υποχρεωμένοι να περνούν από την γειτονική Ιορδανία.

Κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου «περί τις 100.000 αμερικανοί πολίτες, ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοπαλαιστίνιοι» μπόρεσαν να εισέλθουν στο Ισραήλ χωρίς βίζα και να συνεχίσουν μέχρι την Δυτική Οχθη, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους.

Πριν από την ανακοίνωση, η Επιτροπή κατά των Διακρίσεων εις βάρος των Αμερικανών Αράβων ανακοίνωσε χθες ότι έχει καταθέσει αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης με βάση την πολιτική διακρίσεων του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με την αγωγή, με την είσοδο του Ισραήλ στο πρόγραμμα εξαίρεσης της βίζας, οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποστηρίζουν ρητώς τις πρακτικές διακρίσεων των Ισραηλινών απέναντι στους Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένων των αμερικανών πολιτών, κατά παραβίασιν των ίδιων των νόμων τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Δημοκρατικοί του Κονγκρέσου απηύθυναν πρόσφατα επιστολή προς τον Τζο Μπάιντεν ζητώντας του να αναβάλει την απόφαση διότι το Ισραήλ δεν έχει δώσει επαρκείς εγγυήσεις.

Αμερικανοπαλαιστίνιοι έχουν καταγγείλει, με δηλώσεις τους στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), διατήρηση της άνισης μεταχείρισης εις βάρος τους εκ μέρους των ισραηλινών αρχών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δείκτης Ask Wire Q1 2024: Σταθεροποιούνται οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων

Η Ask Wire, η εταιρεία που βασίζεται στην τεχνολογία, για να παρακολουθεί συναλλαγές, ζητούμενες τιμές και την κατασκευαστική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων, δημοσίευσε...

Σε συνεδρία ΔΣ ΟΑΥ την επόμενη Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας για καινοτόμα φάρμακα

Σε επαφές με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και με τις Φαρμακευτικές Εταιρείες βρίσκεται ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός με στόχο την επίλυση του...

Νόμιμος ο διορισμός Λουκίας Χριστοδούλου ως Προέδρου της ΕΠΑ για δεύτερη θητεία

Νόμιμο ενέκρινε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον διορισμό της Λουκίας Χριστοδούλου στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού για δεύτερη θητεία. Συγκεκριμένα, όπως...

Μείωση αφίξεων μεταναστών – Ανάκληση καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας από 29 Σύρους

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα είναι οι αφίξεις μεταναστών σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου,...

Πυρκαγιά κοντά σε σπίτια στον Άγιο Αθανάσιο

Πυρκαγιά πλησίον κατοικημένης περιοχής πάρα τη περιοχή Αγίου Αθανασίου Λεμεσού(Σφαλαγγιώτισσα) ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής (24/5). Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα...

Παγκύπρια διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου

Παγκύπρια διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας, σχετικά με την υπόθεση του Θανάση Νικολάου διοργανώνει η Παγκύπρια Επιτροπή Μητέρων - Συγγενών Εθνοφρουρών,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!