12.9 C
Nicosia
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 | 23:42

Εμβόλια, κλιματική διπλωματία, Ιράν, Βενεζουέλα, Τουρκία και Ρωσία στο επίκεντρο του ΣΕΥ

Η επικαιροποίηση της εμβολιαστικής στρατηγικής αλληλεγγύης προς τον υπόλοιπο κόσμο, η κράτηση του Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία, τις διατλαντικές σχέσεις, το Ιράν και η συμφωνία JCPOA, η κατάσταση ασφάλειας στο Κέρας της Αφρικής και του Κόλπου, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, η υπόθεση Ρετζένι, το μεταναστευτικό στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Χονγκ Κονγκ και η κατάσταση στη Βενεζουέλα, θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ – FAC) προεδρεύεται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέ Μπορρέλλ, και ξεκινά στις 09:00 τοπική ώρα, ενώ λόγω μακράς ατζέντας δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τις 15:00.

Στις 10.30 περίπου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Μοτέγκι αναμένεται να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα Ειρηνικού και για την περιφερειακή ασφάλεια στην Ασία.

Ως κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης, οι υπουργοί θα συμμετάσχουν σε μια συζήτηση για τη μελλοντική σκέψη που σχετίζεται με τη Διπλωματία του Κλίματος και της Ενέργειας, εστιάζοντας στην εξωτερική διάσταση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμμερμανς, θα συμμετάσχει στη συζήτηση.

Σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης, οι 27 θα δεσμευθούν να αντιταχθούν ενεργά και να εργαστούν ενάντια σε κάθε επενδυτική δραστηριότητα που σχετίζεται με ορυκτά καύσιμα παγκοσμίως.

Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2020 και της ανανεωμένης δέσμευσης των ηγετών να επιβεβαιώσουν την παγκόσμια ηγεσία της ΕΕ στον τομέα της δράσης για το κλίμα, το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης θα είναι μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θέλει να προωθήσει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην εξωτερική του διάσταση. Η ανταλλαγή απόψεων θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι Υπουργοί οραματίζονται τη διπλωματία για το κλίμα και την ενέργεια της ΕΕ υπό το φως των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων της συμφωνίας των Παρισίων. Η συζήτηση πιθανότατα θα περιλαμβάνει δύο κύριες πτυχές: τη χαρτογράφηση της παγκόσμιας φιλοδοξίας για το κλίμα και τις προσπάθειες στο δρόμο προς τη Γλασκόβη COP26, και τον ρόλο και τον γεωπολιτικό αντίκτυπο της ενεργειακής μετάβασης στην πορεία προς την ουδετερότητα του κλίματος.

Τέλος κατά τη διάρκεια ενός ανεπίσημου γεύματος, οι υπουργοί θα συζητήσουν πιθανή μελλοντική συνεργασία ΕΕ-ΗΒ σε θέματα που σχετίζονται με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κράτη μέλη παρατηρούν προσεκτικά την διαφαινόμενη στροφή 180 μοιρών που φέρεται να πραγματοποιεί η Τουρκία, αλλά επιθυμούν να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο η στροφή είναι μόνιμη ή περιστασιακή, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις η Τουρκία ξεκίνησε μια αλλαγή στάσης που δεν ολοκλήρωσε.

Επιπλέον τα κράτη μέλη προτίθενται να επιβεβαιώσουν ότι οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι, αλλά πρώτα θα πρέπει να καταστεί σαφές αν η στροφή της Τουρκίας είναι διατηρήσιμη.

Σημειώνεται ότι Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία έχουν προτείνει πρόσθετα ονόματα για να περιληφθούν στη λίστα των περιοριστικών μέτρων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία για την προσθήκη τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο ΣΕΥ δε θα ληφθεί επίσημη απόφαση, αλλά οι Υπουργοί θα ζητήσουν τη συνέχιση της προετοιμασίας στο επίπεδο της Relex.

Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη χαιρετίζουν την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, αλλά δεν περιμένουν ότι τα προβλήματα θα λυθούν σε δύο μέρες.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη στροφή της Τουρκίας, αυτή τη φορά έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας, τα οποία ωστόσο μένει να αποσαφηνιστούν.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, η συζήτηση στην ομάδα εργασίας Relex δεν έχει ολοκληρωθεί ως προς την προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει αναλυτικά τους Υπουργούς για την επίσκεψη Τσαβουσογλου στις Βρυξέλλες. Τόνισε ότι μετά από 9 δύσκολους μήνες υπάρχει πλέον κινητικότητα και διευκρίνισε ότι αν έχουμε μια πραγματική θετική εμπλοκή (ως προς την επίλυση – αποκλιμάκωση) της Τουρκίας αυτό θα είναι θετικό.

Έκανε δε λόγο για μια Ειλικρινή και άμεση συζήτηση του Υπάτου Εκπροσώπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, με αντικείμενο τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για επίσκεψη του Υπάτου Εκπροσώπου στην Άγκυρα.

Το Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει συμπεράσματα σχετικά με τη Βενεζουέλα, τη διπλωματία για το κλίμα και την ενέργεια και το πιλοτικό σχέδιο του Κόλπου της Γουινέας για την έννοια των συντονισμένων θαλάσσιων παρουσιών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κύπρος: 283 νέα κρούσματα και νοσηλεύονται 88 ασθενείς

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2021: - Δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός...

Δένδιας: Προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία δεν βοηθούν στις προσπάθειες για διάλογο

Το μήνυμα ότι η χώρα δεν θα πέσει στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών και πως απομένει, πλέον, να αποδείξει εμπράκτως η Τουρκία ότι...

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 18 νεκροί σήμερα στη Μιανμάρ

Toυλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και πολλοί τραυματίστηκαν στην Μιανμάρ στη διάρκεια της πιο αιματηρής ημέρας των τελευταίων εβδομάδων διαδηλώσεων κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος...

Χρ. Ταραντίλης: Η παραίτησή μου δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους

Ο Χρήστος Ταραντίλης με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο facebook, ξεκαθαρίζει για δεύτερη φορά ότι η παραίτησή του δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους. «Μένω...

Τα αυριανά σημεία για rapid test

Συνεχίζονται τα προγράμματα δωρεάν ελέγχου με rapid test αντιγόνου του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων, με γνώμονα τη διαρκή επιτήρηση της κοινότητας και των...

Ψηφοδέλτιο Αλληλεγγύης στην Πάφο

Με την Βαρβάρα Δελιμπαλτίδου ολοκληρώθηκε το ψηφοδέλτιο η Αλληλεγγύη στην Πάφο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος, επισημαίνοντας ότι οι υποψήφιοι δίνουν νέο αέρα στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!