Ο μεγαλύτερος οπαδος της Μέρκελ είναι Έλληνας! Στον γερμανικό τύπο επίσης η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας στην ΕΕ και οι πρώτες πράξεις του Μπάιντεν που επαναφέρουν τις ΗΠΑ στη διεθνή κοινότητα.
Θα ξεκινήσουμε τη σημερινή επισκόπηση του γερμανόφωνου Τύπου με ένα δημοσίευμα που με ιδιαίτερο τρόπο εξαίρει τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Με πρόσφατο ρεπορτάζ του Spiegel αφιερωμένο «στον καλύτερο φίλο της Μέρκελ» που δεν είναι άλλος από τον εστιάτορα Αλέξη Βαΐου. Το άρθρο αναφέρεται στον μεγάλο θαυμασμό του ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Ολυμπιακή Φλόγα» στο Μπρεμερχάφεν, ο οποίος εκφράστηκε με ένα πανό 40 τμ το 2015, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και των πολιτικών διενέξεων μεταξύ των δυο χωρών. Τότε η Άνγκελα Μέρκελ είχε παρουσιαστεί από κάποια ελληνικά μίντια με χιτλερική στολή. Ο Αλέξης Βαΐου θέλοντας να εκφράσει τη συμπαραστασή του στη Γερμανίδα Καγκελάριο αλλά και στον γερμανικό λαό για τα τόσα προτερηματά του, όπως η ακρίβεια, η καθαριότητα, το ΄μικρό αλλά σταθερό πουρμπουάρ’ έφτιαξε το πανό και προσκάλεσε την Καγκελάριο στο εστιατόριό του με αφορμή επικείμενη επισκεψή της στην πόλη. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν πήγε στο εστιατόριο, αλλά τον κάλεσε να τον γνωρίσει στο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Ο θαυμασμός όμως δεν περιορίστηκε εκεί. Από τότε κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου, ημέρα των γενεθλίων της Καγκελαρίου, πληρώνει μια μεγάλη καταχώρηση στην εφημερίδα Bild όπου της εύχεται Χρόνια Πολλά.
Τώρα, πέντε χρόνια αργότερα,γράφει το Spiegel, o Αλέξης Βαΐου αισθάνθηκε και πάλι την ανάγκη να υπερασπιστεί την Γερμανίδα πολιτικό. Όταν διάβασε στις αρχές Νοεμβρίου ότι δυο εστιάτορες απαγόρευσαν την είσοδο στα μαγαζιά τους στην Καγκελάριο, επειδή πήρε σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξοργίστηκε. Ως πράξη αλληλεγγύης αποφάσισε να παραγγείλει ένα κέρινο ομοίωμά της που θα το έχει μόνιμα τοποθετημένο στην «Ολυμπιακή Φλόγα». Μετά από μεγάλη έρευνα το παρήγγειλε στη Σαγκάη για 4.880 δολάρια. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να το παραλάβει προσωπικά. Όποιος θα θέλει να φωτογραφηθεί με την «Καγκελάριο» θα πληρώνει 5 ευρώ που θα χαρίζονται στα κοινωνικά συσσίτια.
Η διαλλακτικότερη Τουρκία
H Süddeutsche Zeitung γράφει για τις προσπάθειες της Τουρκίας να επαναπροσεγγίσει την ΕΕ: «Οι ισχυρότεροι επικριτές της Τουρκίας βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, γι ‘αυτό και ο Τσαβούσογλου επιδιώκει τον διάλογο εδώ. Ο Σεργκέι Λαγκοντίνσκι από τους Πρασίνους μετά τη συνομιλία μαζί του ανέφερε όσα εξέθεσε στον Τσαβούσογλου ως προϋπόθεση των Ευρωβουλευτών για παραχωρήσεις εκ μέρους της ΕΕ: ”Χρειαζόμαστε πρόοδο για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο και ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου”. Την Παρασκευή, ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο έχει προσκαλέσει ο Ερντογάν όπως και την πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία. Η επίσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά ουσιαστικές δεσμεύσεις αποτελούν προϋπόθεση για κάτι τέτοιο. Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ, ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει έναν μηχανισμό ώστε να μην υπάρξουν στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο».
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο Μπάιντεν
Σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στο μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου North Stream 2: «Η ολοκλήρωση του αγωγού, που υποτίθεται ότι θα φέρει ακόμη περισσότερο ρωσικό αέριο στην Ευρώπη και περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα στα ταμεία του καθεστώτος του Πούτιν, θα μπορούσε όχι μόνο να προκαλέσει περαιτέρω διαμάχες εντός της ΕΕ αλλά και να προκαλέσει πίεση στην επανεκκίνηση των διατλαντικών σχέσεων… Ο Πούτιν, από την άλλη πλευρά, μπορεί να τρίβει τα χέρια του: το έργο έχει σπείρει τη μέγιστη διχόνοια στην ΕΕ και στη διατλαντική συμμαχία».
Η Neue Osnabrücker Zeitung σχολιάζει τις πρώτες κινήσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν: «Μόλις ανέλαβε την εξουσία, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράφει την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, ανανεώνει τη συμμετοχή της χώρας του στον ΠΟΥ, σταματά την κατασκευή του Τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, διακόπτει την περιοριστική πολιτική μετανάστευσης του Ντόναλντ Τραμπ και δίνει χρήματα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στον κόσμο»