22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 18:47

Γερμανία: Εξελέγη Καγκελάριος ο Όλαφ Σολτς

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς εξελέγη πριν από λίγο Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών.

Για την εκλογή του απαιτούνταν 369 ψήφοι, ενώ, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν τον ψήφισαν 21 βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού (SPD, Πράσινοι,FDP).

Ο νεοεκλεγείς Καγκελάριος θα μεταβεί στο Προεδρικό Ανάκτορο Βellevue προκειμένου να του ανατεθούν τα νέα του καθήκοντα από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Αργότερα θα ορκιστούν και τα υπόλοιπα μέλη της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Το απόγευμα, η Μέρκελ θα παραδώσει την καγκελαρία στον νέο ηγέτη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, η οποία αντιμετωπίζει ένα βάναυσο τέταρτο κύμα λοιμώξεων από κορωνοϊό και προκλήσεις για τη δημοκρατική της τάξη από αυταρχικά καθεστώτα.

Με τον προσγειωμένο και χωρίς ανοησίες του τρόπο, ο Scholz έχει τοποθετηθεί ως ο φυσικός διάδοχος της Μέρκελ και ένα ασφαλές ζευγάρι χέρια για να κατευθύνει τη Γερμανία μέσα από προκλήσεις που κυμαίνονται από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης έως την αντιμετώπιση μιας πιο συγκρουσιακής Ρωσίας και μιας πιο δυναμικής Κίνας. .

Ο Σολτς θα ηγηθεί ενός τριμερούς κυβερνώντος συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο με τους φιλο-οικολογικούς Πράσινους και τους οικονομικά πιο συντηρητικούς, ελευθεριακούς Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) – απίθανους πολιτικούς συντρόφους στο παρελθόν.

Ο Σολτς είναι ένας έμπειρος διαπραγματευτής και βετεράνος πολιτικός που ως γενικός γραμματέας του κόμματος του SPD από το 2002 έως το 2004 υπερασπίστηκε τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις περικοπές κοινωνικής πρόνοιας υπό τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ως υπουργός Εργασίας από το 2007-2009 στον πρώτο κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, ο Σολτς πίεσε για ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα εργασίας μικρής διάρκειας, γνωστό και ως Kurzarbeit, το οποίο βοήθησε στην προστασία εκατομμυρίων εργαζομένων από την έκρηξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αφού ήταν επικεφαλής του βόρειου λιμανιού του Αμβούργου από το 2011-2018, ο Σολτς επέστρεψε στο Βερολίνο ως υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ – ένας ρόλος στον οποίο απαλλάχθηκε από τον στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και επέτρεψε νέο ρεκόρ δανεισμού για να προστατεύσει εταιρείες και εργαζόμενους από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεργάστηκε στενά με τη Γαλλία και έπεισε την κ. Μέρκελ να υποστηρίξει ένα χρηματοδοτούμενο από το χρέος Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από τον COVID.

Η διαδικασία της ορκωμοσίας

Το άρθρο 63 του Συντάγματος προβλέπει ότι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος εκλέγεται από την Bundestag χωρίς συζήτηση μετά από πρόταση του Ομοσπονδιακού Προέδρου. Για αυτό, ο Σολτς  χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία όλων των μελών της Bundestag, όχι μόνο των παρόντων βουλευτών. Γι’ αυτό ακριβώς τα κυβερνώντα κόμματα δίνουν μεγάλη σημασία στην παρουσία των βουλευτών τους κατά την εκλογή του Καγκελαρίου. Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP μαζί έχουν 416 από τα 736 μέλη στο νέο κοινοβούλιο.

Στο παρελθόν, οι Καγκελάριοι έπαιρναν συνήθως λιγότερες ψήφους από τις έδρες που κέρδιζε ο συνασπισμός τους. Αλλά μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα: Το 1998, έξι περισσότεροι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Γκέρχαρντ Σρέντερ από ό,τι ο κόκκινος-πράσινος συνασπισμός είχε στη Bundestag.

Μετά την εκλογή του στο κοινοβούλιο, ο Σολτς έχει ραντεβού με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο στο Bellevue Palace. Ο Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ του δίνει το πιστοποιητικό διορισμού. Η συνεδρίαση της Bundestag αναστέλλεται για αυτό το διάστημα. Η θητεία του Ομοσπονδιακού Καγκελαρίου αρχίζει με την παράδοση του πιστοποιητικού διορισμού από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του Καγκελαρίου.

Γύρω στις 13.00 (ωρα Ελλάδος) , Ο Σολτς  αναμένεται να επιστρέψει στην ολομέλεια με το πιστοποιητικό διορισμού του για να ορκιστεί από την Πρόεδρο της Bundestag, Μπάρμπελ Μπας. Ενώ στους προέδρους των ΗΠΑ αρέσει να παίρνουν την οικογενειακή Βίβλο για αυτό, στο Βερολίνο αυτό γίνεται με το πρωτότυπο του Βασικού Νόμου, το οποίο κατά τα άλλα φυλάσσεται στο χρηματοκιβώτιο της Bundestag.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!