27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 4:03

Αυτό είναι το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν Ρωσία και Ουκρανία

Σχεδόν 19 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χθες μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αμφισβητώντας την ίδια την ουσία των Ηνωμένων Εθνών, όπως σημειώνει η αμερικανική έκδοση του Politico. Αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προχώρησε σε παρόμοια κριτική.

Και οι δύο συμμετείχαν στην τεταμένη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας τα  παράπονά τους για τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτά τα παράπονα θα βρουν ευήκοα ώτα σε πολλές χώρες που προσπαθούν να παραμείνουν ουδέτερες στον πόλεμο, σημειώνει το Politico.

Στην πραγματικότητα, και άλλες χώρες που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση εξέφρασαν επίσης την απογοήτευσή τους, όχι μόνο για τον πόλεμο, αλλά και για τα Ηνωμένα Έθνη και τις υποτιθέμενες παραβιάσεις των αρχών τους, συνεχίζει το αμερικανικό μέσο.

Ζελένσκι: Αφαιρέστε το δικαίωμα βέτο της Ρωσίας

Ο Ζελένσκι κατήγγειλε τις ρωσικές θηριωδίες στον πόλεμο και μίλησε για τις θυσίες που έχουν κάνει οι Ουκρανοί για την υπεράσπιση της κυριαρχίας τους από την πλήρους κλίμακας εισβολή του Κρεμλίνου τον Φεβρουάριο του 2022. Ζήτησε υποστήριξη για μια ουκρανική ειρηνευτική φόρμουλα των 10 σημείων.

Εκφράστηκε όμως με αιχμηρά σχόλια για το Συμβούλιο Ασφαλείας, προτρέποντας τα μέλη του ΟΗΕ να αναστείλουν το δικαίωμα βέτο της Ρωσίας ως μόνιμο μέλος του οργάνου του ΟΗΕ. Ζήτησε επίσης πολύ μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης εκπροσώπησης χωρών από την Αφρική, τον Ειρηνικό και όχι μόνο — εκκλήσεις που ακούστηκαν και από άλλους ομιλητές.

«Οι Ουκρανοί στρατιώτες κάνουν με το αίμα τους αυτό που θα έπρεπε να κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την ψηφοφορία του. Σταματούν την επιθετικότητα και υποστηρίζουν τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «547 ημέρες πλήρους ρωσικής επιθετικότητας σημαίνουν 547 λόγους για αλλαγές σε αυτή την αίθουσα».

Λαβρόφ: Να μην τηρούνται επιλεκτικά οι διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

Από την πλευρά του ο Λαβρόφ εμφανίστηκε μετά την αποχώρηση του Ουκρανού προέδρου, αποφεύγοντας έτσι να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο. Υποστήριξε ότι κάποιες χώρες, «φωτογραφίζοντας» τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, απέτυχαν να διατηρήσουν τις αξίες του ΟΗΕ, όπως η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας.

«Σήμερα, η Δύση στρέφεται επιλεκτικά σε κανόνες και αρχές κατά περίπτωση, αποκλειστικά με βάση τις τοπικές γεωπολιτικές ανάγκες της», είπε ο Λαβρόφ. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον κλονισμό της παγκόσμιας σταθερότητας». «Η Ρωσική Ομοσπονδία τηρεί, και εξακολουθεί να επιμένει να τηρούνται και να εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών όχι επιλεκτικά, αλλά πλήρως με τον πλήρη και αλληλένδετο τρόπο τους», πρόσθεσε.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πίεση για μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασής του με τρόπους που να περιλαμβάνουν περισσότερες χώρες με μικρότερες οικονομίες.

Κατά την ομιλία του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επέκρινε τη Ρωσία επειδή αγνόησε τις βασικές αρχές του ΟΗΕ και παραβίασε τις αποφάσεις του ΟΗΕ. «Η ίδια η εισβολή της Ρωσίας παραβιάζει τον κεντρικό πυλώνα του Χάρτη του ΟΗΕ: τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των εθνών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λαβρόφ, εν τω μεταξύ, ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν ανοιχτά να ‘’ιδιωτικοποιήσουν’’ τη γραμματεία του ΟΗΕ» με τρόπους που πλήττουν χώρες που «δεν βολεύουν την Ουάσιγκτον».

Αρκετοί άλλοι που μίλησαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης εξέφρασαν τη βαθιά απογοήτευσή τους για τις ρωσικές ενέργειες  ή την αδράνεια στα Ηνωμένα Έθνη, τονίζει το Politico, προσθέτοντας ότι φαίνονταν ανίκανοι να κάνουν κάτι παραπάνω δεδομένης της μικρής πιθανότητας άμεσων αλλαγών στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή στο ευρύτερο σύστημα του ΟΗΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!