Το αίτημα για παρουσία Βρετανών συνοριοφυλάκων ή αστυνομικών στο Καλαί και σε άλλες περιοχές επί γαλλικού εδάφους επανέφερε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον σε επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Τετάρτης, μετά από τον πνιγμό στη Μάγχη 27 ανθρώπων που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο.
Ο χαμός τους περιγράφεται στη Βρετανία ως «αναμενόμενη τραγωδία», καθώς Βρετανία και Γαλλία δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν για την αποτροπή αυτού του επικίνδυνου διάπλου.
Σχεδόν όλες οι βρετανικές εφημερίδες φιλοξενούν στην πρώτη σελίδα τους φωτογραφία της Τετάρτης από την παραλία του Καλαί με όχημα της γαλλικής αστυνομίας στο φόντο της εικόνας ανθρώπων που μεταφέρουν φουσκωτή λέμβο στη θάλασσα ώστε να ξεκινήσουν το ταξίδι προς τις βρετανικές ακτές.
Η φωτογραφία συνοδεύεται από ερωτήματα όπως «Γιατί δεν τους σταμάτησε η Γαλλία;» και σχόλια που κάνουν λόγο για «γαλλική ντροπή».
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους πάνω από 25.700 άνθρωποι έχουν με επιτυχία διασχίσει τη Μάγχη από τη Γαλλία προς τη Βρετανία. Πρόκειται για αριθμό τριπλάσιο σε σχέση με το 2020 και σχεδόν δεκαπλάσιο σε σχέση με το 2019. Μόνο μέσα στο Νοέμβριο έχουν καταγραφεί 179 μικρά σκάφη και βάρκες που έφτασαν στη Βρετανία.
Το ζήτημα αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό σημείο τριβής στις σχέσεις Βρετανίας-Γαλλίας. Ο κ. Τζόνσον δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι οι συμμορίες των διακινητών που οργανώσουν αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια «διαπράττουν φόνο και γλιτώνουν», επικρίνοντας την αποτυχία των γαλλικών αρχών να τα αποτρέψουν.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε «σοκαρισμένος, συγκλονισμένος και βαθιά λυπημένος» από την «καταστροφή» στη Μάγχη και επέμεινε ότι οι γαλλικές περιπολίες, που στηρίζονται οικονομικά με 54 εκ. λίρες από τη βρετανική κυβέρνηση, «δεν επαρκούν».
Αναφορικά με το αίτημα για κοινές περιπολίες στο Καλαί, ο κ. Τζόνσον σχολίασε ότι «δυσκολευόμαστε να πείσουμε κάποιους από τους εταίρους μας, ιδίως τους Γάλλους, να κάνουν τα πράγματα με τρόπο που θεωρούμε ότι αρμόζει στην κατάσταση».
Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, κατά την επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να κάνουν «ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσουν τις συμμορίες που είναι υπεύθυνες για τη διακινδύνευση ανθρώπινων ζωών» και να κρατήσουν «όλες τις επιλογές στο τραπέζι».
Η εγχώρια κριτική στη Βρετανία στρέφεται και κατά της αρμόδιας Υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, η οποία όταν ανέλαβε καθήκοντα είχε υποσχεθεί να δώσει λύση στο θέμα των επικίνδυνων διελεύσεων από τη Μάγχη έως την άνοιξη του 2020.
Ο υφυπουργός της Κέβιν Φόστερ διαβεβαίωσε το πρωί ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «διαλύσει» το «μοχθηρό επιχειρηματικό μοντέλο» των διακινητών.
Η κα Πατέλ θα προβεί σε έκτακτη ενημέρωση των Βρετανών βουλευτών για την τραγωδία εντός του πρωινού.
Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του χθες όταν ανατράπηκε η λέμβος τους. Μεταξύ αυτών ένα ανήλικο κορίτσι και πέντε γυναίκες, μία εκ των οποίων ήταν έγκυος.