Αυτό που όλοι φοβόντουσαν όταν έκαναν την εμφάνιση τους τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν ρεαλιστικά αντίγραφα της εμφάνισης αλλά και της φωνής των ανθρώπων συνέβη με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η πλαστογράφηση εικόνας και φωνής για πολιτική εκμετάλλευση εισέρχεται πλέον στην εποχή της ΑΙ και είναι η προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης και των ψηφοφόρων με ψεύτικα βίντεο ή ηχητικά μηνύματα πολιτικών είναι πλέον γεγονός στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Στην κούρσα των Δημοκρατικών σειρά είχε το Νιου Χαμσάιρ για να ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές όπου ο Νταν Φίλιπς προσπαθεί να σταθεί ως αντίπαλο δέος του Τζο Μπάιντεν χωρίς να έχει ιδιαίτερες πιθανότητες να πετύχει κάτι. Λόγω διαφορών που είχε το κόμμα με τους τοπικούς αντιπροσώπους του Νιου Χαμσάιρ για τη διαδικασία το όνομα του προέδρου των ΗΠΑ δεν θα υπήρχε στα ψηφοδέλτια στη ψηφοφορία που έγινε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου. Ωστόσο οι υποστηρικτές του Μπάιντεν είχαν καλέσει τους ψηφοφόρους να συμμετέχουν στη διαδικασία και να γράφουν το όνομα του νυν προέδρου.
Όμως στελέχη των Δημοκρατικών στο Νιου Χαμπσάιρ δέχονταν μια τηλεφωνική κλήση στην οποία άκουγαν τον Τζο Μπάιντεν να τους λέει ότι δεν χρειαζόταν να πάνε στην ψηφοφορία και να απέχουν και ότι είναι πιο σημαντική η ψήφος τους στις εθνικές εκλογές και να πάνε τότε στις κάλπες. Όπως αποδείχτηκε η κλήση δεν είχε γίνει από τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά από ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που είχε αντιγράψει τη φωνή του Τζο Μπάιντεν. Εχουν γίνει επώνυμες καταγγελίες μάλιστα από πολίτες της περιοχής οι οποίοι δεν είναι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών αλλά δέχτηκαν και αυτοί το «τηλεφώνημα» του Μπάιντεν.
Όπως είναι ευνόητο η ανησυχία για την εμπλοκή της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο στις επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ αλλά στη παγκόσμια πολιτική σκηνή είναι τεράστια. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα είχε επισημανθεί αυτός ο κίνδυνος για τη φετινή χρονιά όπου υπάρχουν πάνω από εκατό εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις σε όλο τον κόσμο.