Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία «ανάγκασε» τους δυτικούς ηγέτες της G7 να έρθουν σε συμφωνία για να δανείσουν στην χώρα 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να ανοικοδομήσει τη χώρα – ένα ποσό που θα αποπληρωθεί με την πάροδο του χρόνου από τους τόκους που κερδίζονται από τα παγωμένα ξένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.
Οι ηγέτες της G7 συζήτησαν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας κατά τη σύνοδο κορυφής τους στις 13-15 Ιουνίου στην Ιταλία. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Γαλλίας, τα χρήματα θα μπορούσαν να φτάσουν στο Κίεβο πριν από το τέλος του έτους.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε την ενότητα και την αποφασιστικότητα των ηγετών της G7, δηλώνοντας ότι η απόφαση ήταν μια «ιστορική συμφωνία και άλλο ένα αποφασιστικό μήνυμα προς τον Πούτιν ότι είμαστε ενωμένοι και σταθεροί».
Κρίσιμο βήμα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την αισιοδοξία του, δηλώνοντας ότι η παροχή δανείου μέσω των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας «είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την παροχή βιώσιμης υποστήριξης στην Ουκρανία στη μάχη της να ξεπεράσει τις οικονομικές προκλήσεις του πολέμου».
Τα περισσότερα από τα χρήματα θα έχουν τη μορφή δανείου εγγυημένου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, υποστηριζόμενου από κέρδη που αποκτήθηκαν από περίπου 260 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία – η πλειοψηφία των οποίων κατέχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατήγγειλε τη συμφωνία, λέγοντας ότι οι ηγέτες στη Δύση προσπαθούν να βρουν «κάποιο είδος νομικής βάσης» για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, «αλλά παρά όλα τα τεχνάσματα, η κλοπή εξακολουθεί να είναι κλοπή και δεν θα μείνει ατιμώρητη».
Η G7 περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει επίσης σε όλες τις συζητήσεις.
Πηγή: ΟΤ