Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε την Τετάρτη τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να περάσει ένα «ζωτικής σημασίας» πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, λέγοντας στους νομοθέτες ότι η Κίνα θα ενθαρρυνθεί αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμό της.
«Βασίζομαι στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να συμφωνήσει τη στήριξη προς την Ουκρανία, διότι αυτό δεν είναι φιλανθρωπία. Πρόκειται για μια επένδυση στην ασφάλειά μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σε συνέντευξή του στο Reuters. Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Ευρώπη και ο Καναδάς ενισχύουν επίσης τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Είπε ότι η συνδυασμένη οικονομική και στρατιωτική βοήθειά τους προς το Κίεβο είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ.
Αλλά είπε ότι η στάση των ΗΠΑ «παραμένει ζωτικής σημασίας». «Εάν ο πρόεδρος Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, θα στείλει ένα μήνυμα στον ίδιο αλλά και σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι παίρνουν αυτό που θέλουν όταν χρησιμοποιούν στρατιωτική βία. Θα κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο (και) εμάς πιο ευάλωτους», πρόσθεσε. «Σήμερα είναι η Ουκρανία, αύριο μπορεί να είναι στην Ταϊβάν. Έτσι το Πεκίνο, η Κίνα, παρακολουθεί στενά τι συμβαίνει στην Ουκρανία».
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πολύ καλές σχέσεις με τον Πούτιν, οπότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το φέρουν καν προς ψήφιση
Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την Τρίτη ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 95,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ. Αλλά δεν είναι σαφές αν η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων θα ασχοληθεί καν με την πρόταση. Η έγκριση και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου είναι απαραίτητη για να μπορέσει ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να την υπογράψει ως νόμο.
Ο Μπάιντεν πιέζει εδώ και μήνες για το πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση για την ασφάλεια του Ισραήλ και της Ταϊβάν και ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους, αλλά έχει αντιμετωπίσει την αντίθεση των Ρεπουμπλικανών που συντάσσονται με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον εξέδωσε δήλωση πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία, η οποία κατηγόρησε το νομοσχέδιο για την έλλειψη συντηρητικών διατάξεων για την αναχαίτιση της ροής ρεκόρ μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα προγραμματίσει ψηφοφορία σύντομα.
Οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν ότι μια παρατεταμένη αντιπαράθεση για την Ουκρανία θα επιβαρύνει περαιτέρω τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και θα διακινδυνεύσει να δώσει στη Ρωσία μια νίκη στην Ουκρανία. Εδώ και χρόνια, η Κίνα εργάζεται για την επανένωση με την Ταϊβάν, ένα έδαφος που θεωρεί δικό της, παρά το γεγονός ότι κυβερνάται από αυτονομιστικές δυνάμεις. Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι τηρούν πλήρως την αρχή της μίας Κίνας. Ωστόσο, οι πολλαπλές επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊπέι τους τελευταίους μήνες έχουν οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.
Ο Πούτιν δήλωσε πως προτιμά τον Μπάιντεν γιατί είναι πιο προβλέψιμος
Μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε χθες Τετάρτη πως προτιμά τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ επειδή είναι «πιο προβλέψιμος» σε σύγκριση με τον ρεπουμπλικάνο πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου ρωτήθηκε «ποιος θα ήταν καλύτερος» για τη Ρωσία, ο δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ή ο ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Μπάιντεν», απάντησε ο Πούτιν και εξήγησε τους λόγους: «Είναι πιο έμπειρος και πιο προβλέψιμος, ένας πολιτικός της παλιάς σχολής», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Βέβαια ακόμα και ένα τρικ αντίστροφης ψυχολογίας δεν μπορεί να γίνει ορατό από τον μέσο Αμερικανό ψηφοφόρο, την ώρα που όλος ο κόσμος γνωρίζει, πως ο Πούτιν θεωρεί τον Τραμπ σχεδόν «σύμμαχο» και θα έκανε τα πάντα για να ξαναβγεί. Μάλιστα η Ρωσία είχε αποδεδειγμένα παρέμβει στις εκλογές του 2016. Οι δύο χώρες επί Τραμπ, είχαν το καλύτερο επίπεδο σχέσεων που είχαν ποτέ, με τις όποιες δημόσιες διαφωνίες να είναι ένα απλό «θέατρο».