Με ένα εκτενές της ρεπορτάζ που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με την επιχειρησιακή προετοιμασία της ηγεσίας της οργάνωσης Χαμάς για την επίθεση που πραγματοποίησε σε ισραηλινούς οικισμούς στην μεθόριο με τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.
Η γαλλική εφημερίδα, μεταξύ άλλων, αναφέρει λεπτομέρειες για τη δράση των μελών της Χαμάς στον Λίβανο, προετοιμάζοντας την επίθεσή της κατά του Ισραήλ επί δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τη Le Figaro, ο ηγέτης της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά λίγα μόλις λεπτά πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, από τον εκπρόσωπο της οργάνωσης στον Λίβανο, Σάλεχ Αλ-Αρούρι, ο οποίος έμαθε για πρώτη φορά για την επίθεση μόλις ένα μισάωρο πριν την έναρξή της, όταν δέχθηκε σχετικό τηλεφώνημα από τον Γιάχια Σινουάρ, ηγέτη της οργάνωσης στη Γάζα.
Επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στην Χαμάς και βρίσκονται στην Ιορδανία και στην Γάζα, η εφημερίδα αναφέρει πως το ακριβές σχέδιο και ο χρόνος της επίθεσης ήταν γνωστά μόνο στον πολύ στενό κύκλο του Γιάχια Σινουάρ και του Μοχάμαντ Ντεφ, επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς στην Γάζα.
Αντιθέτως, άλλα σημαίνοντα στελέχη της οργάνωσης που βρίσκονταν στο εξωτερικό, όπως ο Οσάμα Χαμντάν στον Λίβανο ή άλλα στελέχη στο Κατάρ και αλλού πληροφορήθηκαν τις εξελίξεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, τόσο ο Χαμντάν, όσο και άλλα στελέχη της οργάνωσης στο εξωτερικό, όπως ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ στο Κατάρ, να είχαν πληροφορηθεί τους σχεδιασμούς της ομάδας Σινουάρ και να είχαν προβάλει έντονες αντιρρήσεις.
Ειδικότερα, ως προς τη στάση του Αμπού Μαρζούκ, ενδέχεται να είχε προβάλει τις αντιρρήσεις του κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον ίδιο τον Γιάχια Σινουάρ στην Γάζα σε πρότερο χρόνο.
Σημειώνεται ότι ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν μία εβδομάδα στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα, είχε εκφράσει την άποψη ότι η Χαμάς θα πρέπει να υιοθετήσει το αναθεωρημένο θεωρητικό πλαίσιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που αποδέχεται την ύπαρξη του Κράτους του Ισραήλ και να επιστρέψει στα συλλογικά όργανα της ΟΑΠ, δηλώσεις που ανασκεύασε αυθημερόν λίγες ώρες μετά την μετάδοση της συνέντευξής του στο καταρινό τηλεοπτικό δίκτυο.
Όπως αναφέρει στην δημοσιογραφική της έρευνα η γαλλική Le Figaro, το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του Γιάχια Σινουάρ με το Κατάρ είχαν πληγεί.
«Ο Σινουάρ είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στο Κατάρ», φέρεται να αναφέρει πηγή της εφημερίδας, «επειδή, ήδη πριν από τον πόλεμο, Καταρινός διαπραγματευτής είχε παραδώσει σε μετρητά 13 εκατομμύρια δολάρια, από τα 30 εκατομμύρια δολάρια που είχαν συμφωνηθεί».
«Όταν ο Καταρινός απεσταλμένος έθεσε τον όρο να επικρατήσει απόλυτη ηρεμία στη Γάζα μέχρι το τέλος του 2023, ο Σινουάρ ζήτησε να καταβληθούν τα υπόλοιπα 17 εκατομμύρια δολάρια, όπως είχε συμφωνηθεί, και μετά θα συζητούσε εάν θα εφαρμοσθεί ο όρος που έθεσε η καταρινή πλευρά», αναφέρει η ίδια πηγή που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα.
Ο απεσταλμένος του Κατάρ συμφώνησε να δοθεί το υπόλοιπο ποσό στην οργάνωση, ζήτησε όμως τη δέσμευση της οργάνωσης να μην προβεί σε ενέργειες που θα διατάρασσαν την ηρεμία στη μεθόριο με το Ισραήλ έως το τέλος του χρόνου. Όπως αναφέρει η Figaro, ο Γιάχια Σινουάρ δεν έδωσε καμία απάντηση σε αυτήν την πρόταση.
Η Figaro αναφέρει στην έρευνά της ότι η ηγεσία της Χαμάς στην Γάζα είχε καθαιρέσει τους κατά τόπους επικεφαλής των στρατιωτικών της σχηματισμών, πλην όμως τους έδωσε την εντολή να μην δημοσιοποιήσουν αυτή την εξέλιξη, εμφανιζόμενοι δημόσια ότι συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους, προκειμένου να παραπλανήσουν τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Ως χαρακτηριστική περίπτωση, το γαλλικό δημοσίευμα αναφέρει τον Άιμαν Νοφάλ, επικεφαλής των στρατιωτικών κλιμακίων της Χαμάς στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, ο οποίος εξουδετερώθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.
Στις νέες ηγετικές θέσεις το στενό περιβάλλον Σινουάρ ανέθεσε σε άτομα άγνωστα μέχρι τότε από ισραηλινές υπηρεσίες. Τα άτομα αυτά είχαν αποσταλεί για ειδική εκπαίδευση στον Λίβανο σε χρονικά διαστήματα από το 2021 έως το 2023, ενώ στον φιλικό τους κύκλο ανακοίνωναν ότι μετέβαιναν για προσκύνημα στην Μέκκα.
Στο δημοσίευμα παρατίθεται συνομιλία που είχε με τον Γιάχια Σινουάρ το 2021 ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος της Χαμάς, που αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Figaro με το μικρό του όνομα, Μαρουάν.
Στην συνομιλία που είχαν, ο Γιάχια Σινουάρ φερόταν να εκμυστηρεύεται στον Μαρουάν ότι «κατά την επόμενη ένοπλη επίθεσή της, η Χαμάς θα έχει 5000 μαχητές και θα έπληττε την γειτονική ισραηλινή πόλη Άσκελον, όπου, έως τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, υπήρχε το παλαιστινιακό χωριό Μάτζνταλ, το οποίο καταστράφηκε και οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια του Σινουάρ”.
Ο Μαρουάν, ακούγοντας το σχέδιο της επίθεσης, εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις, και σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα, φέρεται να είπε στον Σινουάρ ότι «το μόνο που θα καταφέρει εάν θέσει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο, θα είναι να ισοπεδωθεί ολόκληρη η Γάζα, να καταστεί ‘οικόπεδο στάθμευσης αυτοκινήτων’ από τους Ισραηλινούς και να προσκαλέσει την διεφθαρμένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει την διακυβέρνηση όλης της περιοχής».
Ο ηγέτης της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλλα, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη δημοσιογραφική έρευνα της Le Figaro, χαρακτηρίζοντάς «καθ’ όλη ψευδή τα που προβάλλει σκοπίμως κατασκευασμένα».