Με έναν νέο ελιγμό η Ευρώπη επιχειρεί να παρακάμψει για δεύτερη φορά το ουγγρικό βέτο για θέμα που αφορά την Ουκρανία. Αυτήν την φορά, αφορά σχέδιο στήριξης ύψους έως και 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (32,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) , για το οποίο ο Βίκτορ Όρμπαν απειλεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας, στην επόμενη σύνοδο κορυφής την 1η Φεβρουαρίου.
Μετά την αποτυχία των ηγετών της ΕΕ να συμφωνήσουν σε τετραετές πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αρχές του μήνα για την Ουκρανία, οι αξιωματούχοι αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις για να διασώσουν το Κίεβο από τη διαφαινόμενη δημοσιονομική κρίση,
Το Plan B, σύμφωνα με τους Financial Times, προβλέπει συγκέντρωση του ζητούμενου ποσού, με την έκδοση αμοιβαίου χρέους κάτι που θα παρακάμψει τις αντιρρήσεις του Όρμπαν σχετικά με τη χρηματοδότηση της εμπόλεμης χώρας.
Όπως με τον covid
Πρόκειται για ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε το 2020, όταν η Επιτροπή παρείχε έως και 100 δισ. ευρώ σε χώρες της ΕΕ για βραχυπρόθεσμα προγράμματα στήριξης της εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. κερδίζει έδαφος ως ο πιο πρόσφορος τρόπος για να παρασχεθεί η στήριξη εάν ο Όρμπαν αρνηθεί να αποσύρει το βέτο του
Το σχέδιο προβλέπει την έκδοση εγγυήσεων από τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη στον προϋπολογισμό της ΕΕ, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις κεφαλαιαγορές δήλωσαν πρόσωπα που έχουν γνώση των διεργασιών.
Οι ακριβείς όροι είναι ακόμη υπό συζήτηση ενώ το τελικό ποσό θα καθοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες της Ουκρανίας, πρόσθεσαν.
Το καθοριστικό στοιχείο είναι ότι η επιλογή αυτή δεν απαιτεί εγγυήσεις και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, αρκεί οι κύριοι συμμετέχοντες να είναι χώρες με κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση.
Αυτό θα επέτρεπε στην ΕΕ να παρακάμψει το βέτο της Ουγγαρίας, επειδή δεν θα απαιτούσε ομόφωνη υποστήριξη.
Κοινοβουλευτική έγκριση
Πάντως, κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών, θα χρειαστούν κοινοβουλευτική έγκριση ,μια διαδικασία που οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εγκαίρως ώστε να χορηγηθεί βοήθεια στην Ουκρανία έως τον Μάρτιο.
Εξάλλου, εάν οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνήσουν την 1η Φεβρουαρίου, θα διασφαλιστεί ότι το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει την επόμενη δόση χρηματοδότησης προς την Ουκρανία ύψους περίπου 900 εκατ. δολαρίων, ανέφεραν οι καλά ενημερωμένες πηγές για τις συνομιλίες.
Αυτό θα πρέπει να παρέχει αρκετή χρηματοδότηση στο Κίεβο ώστε να αποφύγει να καταφύγει στη νομισματική χρηματοδότηση, όπου η κυβέρνηση θα τυπώσει χρήμα για να διατηρήσει το έλλειμμά της και θα διακινδυνεύσει την εκτίναξη του πληθωρισμού, πρόσθεσαν.
«Μπλόκο» στις επιχορηγήσεις
Ένα μειονέκτημα αυτού του σχεδίου, σε σύγκριση με την αρχική πρόταση που στηριζόταν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, είναι ότι θα περιορίζεται στα δάνεια και δεν θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις.
Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν ωστόσο να αποφασίσουν να παρέχουν επιχορηγήσεις σε διμερές επίπεδο.
Μια άλλη εφεδρική επιλογή που εξετάζεται περιλαμβάνει τη παράταση της χρηματοδοτικής διαδικασίας που εφαρμόστηκε φέτος, στο πλαίσιο της οποίας η ΕΕ χορήγησε 18 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια στην Ουκρανία, για μερικούς μήνες έως ένα έτος.
Ανεξάρτητα από το μοντέλο που θα επιλεγεί, η ΕΕ έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία ότι θα της χορηγήσει κεφάλαια το αργότερο έως τον Μάρτιο.
Το «τέχνασμα» της πρώτης φοράς
Υπενθυμίζεται, ότι στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, το «αγκάθι» του Όρμπαν, σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας ξεπεράστηκε με ένα τέχνασμα.
Την ώρα που επρόκειτο να ληφθεί η απόφαση, ο Ούγγρος πρόεδρος αποχώρησε από την αίθουσα- απόφαση για την οποία πολλοί υποστήριξαν ότι ήταν προσυμφωνημένη.
Αυτό επέτρεψε μια ομόφωνη απόφαση από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, που σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, ήταν απολύτως νόμιμη και συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ.