Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζει, η απειλή κατά της εβραϊκής κοινότητας έχει φτάσει σε «ιστορικό επίπεδο». Οι Εβραίοι αποτελούν μόνο το 2,4 % του πληθυσμού των ΗΠΑ, αλλά είναι θύματα του 60% των εγκλημάτων μίσους με θρησκευτικά κίνητρα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν ζητήσει επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών και της Δύσης.
Η επίθεση στο Ισραήλ από τη Χαμάς θα αποτελέσει πηγή «έμπνευσης» για τους εξτρεμιστές, όπως και το «Ισλαμικό Κράτος»,πριν από χρόνια, προειδοποίησε ο Ρέι.
«Η απειλή της τρομοκρατίας είναι επίσης αυξημένη στην Ευρώπη», λέει ο Χανς Γιάκομπ Σίντλερ, διευθυντής του οργανισμού Counter Extremism στην γερμανική Tagesspiegel. «Από τη μία πλευρά, υπάρχει η Χαμάς, η οποία κάνει έκκληση για βία κάθε μέρα. Αυτό ενισχύει την ήδη επιθετική διάθεση, ειδικά μεταξύ των ακραίων ισλαμιστών.» Ειδικά οι λεγόμενοι «μεμονωμένοι λύκοι» θα μπορούσαν να αισθάνονται ενθάρρυνση να πραγματοποιήσουν επιθέσεις, τονίζει ο Σίντλερ.
Δεν αποκλείεται το Ισλαμικό Κράτος να δείξει ότι εξακολουθεί να έχει σημασία.
Ποιες χώρες απειλούνται;
Σύμφωνα με τον Σίντλερ, η Σουηδία κινδυνεύει ιδιαίτερα. Οι εκδηλώσεις καύσης του Κορανίου οδήγησαν σε μια ιδιαίτερα απειλητική κατάσταση εκεί. Στα μέσα Οκτωβρίου, ένας τρομοκράτης στις Βρυξέλλες προφανώς πυροβόλησε και σκότωσε δύο Σουηδούς πολίτες πριν από τον προκριματικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας. Ο τρομοκράτης περιέγραψε τον εαυτό του ως οπαδός του Ισλαμικού Κράτους, σε επιστολή του.
Οι ειδικοί βλέπουν αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων και στη Γαλλία. «Υπάρχει μια μεγάλη ισλαμική κοινότητα στη χώρα, με ανθρώπους που προέρχονται από αφρικανικές χώρες όπου το Ισλαμικό Κράτος είναι παρόν και ισχυρό», είπε ο Σίντλερ. Πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, ένας ισλαμιστής σκότωσε με μαχαίρι έναν 57χρονο δάσκαλο και τραυμάτισε άλλους τρεις ανθρώπους στο Αράς, στη βόρεια Γαλλία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η επέκταση της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Αν μάλιστα εμπλακεί στον πόλεμο και η Χεζμπολάχ, η κατάσταση θα μπορούσε να χειροτερέψει σημαντικά. «Τότε οι απόπειρες δολοφονίας από σιίτες-λιβανέζους τρομοκράτες θα γίνουν επίσης πιο πιθανές», εκτιμά ο Σίντλερ.
«Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια τεράστια κινητοποίηση που προκαλείται από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», εξηγεί ο Πήτερ Νόιμαν, καθηγητής σε θέματα ασφαλείας στο King’s College του Λονδίνου. « Ο κίνδυνος επιθέσεων είναι εξαιρετικά υψηλός – εξίσου υψηλός όσο ήταν στην κορύφωση του κύματος του Ισλαμικού Κράτους». Πολλές από τις «παλιές» απειλές από τη δεκαετία του 2010, ξαφνικά επανενεργοποιούνται.
«Υπάρχουν επίσης εκείνοι που δεν ταυτίζονται με τρομοκρατικές ομάδες όπως το IS ή η Αλ Κάιντα, αλλά αντιδρούν πολύ συναισθηματικά στο ζήτημα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Αυτό δημιουργεί ένα νέο κίνημα εντός του οποίου μπορούν ενδεχομένως να αναδυθούν νέα δίκτυα».
Ποιοι μπορεί να είναι οι στόχοι;
«Η απειλή στρέφεται κατά κύριο λόγο εναντίον όλων των ιδρυμάτων, τόπων και ατόμων που προσδιορίζονται ως Εβραίοι, Ισραηλινοί ή φιλοϊσραηλινοί», λέει ο καθηγητής Νόιμαν.
Η Ευρωπαϊκή Ραβινική Διάσκεψη (CER) απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις : «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου οδήγησαν σε δραματική αύξηση των αντισημιτικών επεισοδίων και επιθέσεων. Επηρεάζονται σχεδόν όλες οι συναγωγές και τα εβραϊκά ιδρύματα στην Ευρώπη. Οι εβραϊκές οικογένειες φοβούνται για τη ζωή τους».
Μιχάλης Ψύλος • [email protected]