19.8 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 | 16:05

32 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία

Τριάντα δύο δημοσιογράφοι, ξένοι και Ουκρανοί, έχουν χάσει την ζωή τους από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, σχεδόν 4 μήνες πριν, ανάφερε στο ΚΥΠΕ η πρώτη γραμματέας (δεύτερη τη τάξη) στην Εθνική Συντεχνία των Δημοσιογράφων στην Ουκρανία, Λίνα Κους. Εκτιμά ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει έως και το τέλος του 2023.

Από αυτούς, δήλωσε, 8 έχασαν την ζωή τους στα πεδία των μαχών, καλύπτοντας τις μάχες ή συμμετέχοντας σε αυτές ως επιστρατεύσιμοι, Κάποιοι σκοτώθηκαν κατά το βομβαρδισμό του κτιρίου όπου δούλευαν ή διέμεναν, πρόσθεσε. Μέχρι σήμερα, το 20% των ΜΜΕ δεν έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις τους, το 90% έχει χάσει τους διαφημιστές και τους διαφημιζόμενους, το 30% των ΜΜΕ έχουν αναστείλει τις εργασίες τους από έναν μέχρι τρεις μήνες.

«Κανείς δεν περιμένει έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Η 24η Φεβρουαρίου ήταν η τελευταία ημέρα που μπορέσαμε να δουλέψουμε στα γραφεία μας». Η συντεχνία, ανέφερε η κ. Κους, έχει 24 τοπικά γραφεία σε όλη την Ουκρανία, τα κεντρικά βρίσκονται στο Κίεβο και για 3 μήνες έπρεπε να μετακινηθούν στην δυτική Ουκρανία. Όπως είπε, πριν λίγες μέρες επέστρεψαν στο Κίεβο.

Το πρώτο πράγμα που οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι χρειάστηκαν, πρόσθεσε, ήταν να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους, αφού οι περισσότεροι, ειδικά σε τοπικά ΜΜΕ δεν είχαν τις δεξιότητες να καλύψουν τις εξελίξεις σε εμπόλεμη ζώνη, ούτε και τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας τους, τον οποίο ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, δημοσιογραφικές ενώσεις, συντεχνίες και συνδέσμους άλλων χωρών.

Η Λίνα Κους ανέφερε ότι περίπου 2000 Ουκρανοί δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή που εργάζονταν ή έχουν φύγει εκτός χώρας. Αναμένει ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους άλλοι 1000 δημοσιογράφοι θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. «Ειδικά για τους δημοσιογράφους από την Μαριούπολη αυτό ήταν πάρα πολύ δύσκολο (να εγκαταλείψουν την πόλη). Υπάρχουν τουλάχιστον 80 δημοσιογράφοι που έχουν φύγει από εκεί, μέσω επικίνδυνων οδών. Πολλοί έφυγαν με τα πόδια και έπρεπε να περάσουν 20 ρωσικά οδοφράγματα, αναγκάστηκαν να πάνε στην δυτική Ουκρανία μέσω Ρωσίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας ή τους ανάγκασαν να πάνε σε ελεγχόμενες από την Ρωσία περιοχές όπου έτυχαν όχι καλής μεταχείρισης». Δημοσιογράφοι στις περιοχές που κατέλαβαν οι Ρώσοι, πρόσθεσε, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν ή να υποστηρίξουν το νέο καθεστώς.

Πολλοί δημοσιογράφοι έφυγαν από τις περιοχές χωρίς καν να πάρουν οτιδήποτε μαζί τους, ανέφερε η κ. Κους σημειώνοντας ότι η συντεχνία έχει φτιάξει 3 κέντρα τεχνικής υποστήριξης των δημοσιογράφων, στην δυτική Ουκρανία, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την δουλειά τους ενώ υπάρχει και μια τηλεφωνική γραμμή στήριξης που λειτουργεί όλο το 24ωρο ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν σε όλη την επικράτεια που ελέγχει η κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Η Λίνα Κους επεσήμανε ότι πολλοί δημοσιογράφοι δουλεύουν αυτή τη στιγμή χωρίς να μπορούν να πληρωθούν, καθώς δεν υπάρχουν εισοδήματα για τις εταιρείες ΜΜΕ, ειδικά σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, και στην Ουκρανία υπήρχαν πολλά. Το ταμείο άμεσής βοήθειας προς τους δημοσιογράφους που δημιουργήθηκε άμεσα από την ΕΟΔ και την ΔΟΔ, είπε, χρηματοδοτεί τα κέντρα τεχνικής υποστήριξης, ιατρικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης για κάλυψη στα πεδία των μαχών, σλλά και οικονομικής στήριξης. «Για ανάπτυξη και ανάκτηση των τοπικών ΜΜΕ χρειαζόμαστε όμως ένα ταμείο από την ΕΕ, όπως χρειαζόμαστε και μια νομοθεσία για ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανεξαρτησίας των τοπικών ΜΜΕ».

Ερωτηθείσα για την ποιότητα ενημέρωσης και τα θέματα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που ακούγονται και για την ρωσική αλλά και για την ουκρανική πλευρά, η Ουκρανή συνδικαλίστρια είπε ότι για την κάλυψη για Ουκρανούς και ξένους δημοσιογράφους στην επικράτεια για τα πεδία των μαχών, γίνεται διαπίστευση στο Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κι αυτή τη στιγμή γνωρίζουν ότι οι διαπιστευμένοι γι’ αυτό το λόγο ξένοι δημοσιογράφοι στην Ουκρανία είναι 4000. Υπάρχει ενθάρρυνση, συνέχισε, από την κυβέρνηση της Ουκρανίας για την κάλυψη στα πεδία των μαχών – με ασφάλεια βεβαίως – και οι δημοσιογράφοι, ξένοι και ντόπιοι μπορούν να το κάνουν. Σημείωσε επίσης ότι πολλά ιδιωτικά και κρατικά ουκρανικά ΜΜΕ έχουν πολλούς τοπικούς ανταποκριτές και καλύπτουν συνεχώς το τί γίνεται στις διάφορες περιοχές, όπου γίνονται οι μάχες.

Σε αντίθεση, ανέφερε, τα ρωσικά ΜΜΕ, που είναι κυρίως κρατικά, και δεν έχουν αυτού του είδους την πρόσβαση. Η κ. Κους είπε ότι υπάρχει ρωσική προπαγάνδα και μέσω των ΜΚΔ αλλά και μέσω opinion leaders σε αυτά. Εκτιμά δε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και όλο το 2023, γιατί «η Ρωσία θα προσπαθήσει να διαλύσει όλες μας τις υποδομές τον χειμώνα και ν’ αναγκάσει τον ουκρανικό λαό να ζει σε κρύα κτίρια». Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα δείξουν τα αποτέλεσμά τους μετά από 2 χρόνια γιατί είναι μια μεγάλη χώρα με πολλούς πόρους, πρόσθεσε, κι αυτό σημαίνει ότι ακόμη περισσότεροι δημοσιογράφοι θα χρειαστούν βοήθεια.

Γι’ αυτό, κατέληξε, θα χρειαστούν την βοήθεια και την στήριξη ξένων οργανώσεων και φορέων και ζήτησε «να μην ομαλοποιήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Θέλουμε να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στη χώρα μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!