Η Κομισιόν επέβαλε στην Google πρόστιμο 4,343 δισ. ευρώ-το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ στην Ευρώπη- για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του ομίλου. Η Google προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ (TGEU), το οποίο επιβεβαίωσε σχεδόν ολόκληρη την απόφαση της Επιτροπής, αν και μείωσε το πρόστιμο στα 4,125 δισ. ευρώ. Ο τεχνολογικός κολοσσός άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο ΔΕΕ, το οποίο τελικά θα αποφανθεί αύριο.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε το  2015, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες κατά της Google, ιδίως για το λειτουργικό της σύστημα Android, λόγω των αντιανταγωνιστικών περιορισμών που επέβαλε στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. Μεταξύ των περιορισμών, ήταν η υποχρέωση να εγκαταστήσουν τη μηχανή αναζήτησης Google (Google Search) και τις εφαρμογές πλοήγησης (Chrome) στις συσκευές τους για να έχουν άδεια λειτουργίας για τις εφαρμογές της, όπως το Play Store. Μείωσε επίσης τα έσοδα σε όσες εταιρείες κατασκευής κινητών προεγκατέστησαν μια ανταγωνιστική υπηρεσία αναζήτησης.

Η Google απορρίπτει τους κανόνες της ΕΕ

Την ίδια ώρα η Google «τεντώνει το σχοινί» έναντι των Βρυξελλών, προειδοποιώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα προσθέσει τον έλεγχο δεδομένων στα αποτελέσματα αναζήτησης και στα βίντεο του YouTube, ούτε θα εισαγάγει συστήματα ταξινόμησης ή κατάργησης περιεχομένου.

Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Axios, που δημοσιεύει τη σχετική επιστολή. που παρουσίασε η αμερικανική εταιρεία στην Ε.Ε, η  Google επιλέγει έτσι ουσιαστικά να μην ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αντ’ αυτού να ακολουθήσει τη γραμμή της νέας διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, για λιγότερους ελέγχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο περιεχόμενο που διανέμεται στο διαδίκτυο.

Ο πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Google, Κεντ Γουόκερ, στην επιστολή προς τη Ρενάτε Νικολάι, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του κλάδου περιεχομένου και τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζει ότι «η ενσωμάτωση του ελέγχου γεγονότων που απαιτείται από τους κανόνες συμπεριφοράς της Κομισιόν  για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, « απλά δεν είναι κατάλληλη ή αποτελεσματικό για τις υπηρεσίες μας». Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «η Google δεν θα δεσμευτεί να συμμορφωθεί με αυτό»

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός DSA – ο πρώτος του είδους του στον κόσμο και που ισχύει πλήρως από τις 17 Φεβρουαρίου 2024- απαιτεί από την Google και τους άλλους ψηφιακούς κολοσσούς- να ενσωματώνουν  τα αποτελέσματα ελέγχου δεδομένων μαζί με τα αποτελέσματα αναζήτησης Google και τα βίντεο YouTube.

Κανένας έλεγχος

Η Google πάντως, δεν συμπεριέλαβε ποτέ τον έλεγχο δεδομένων ως μέρος των πρακτικών εποπτείας περιεχομένου. Η εταιρεία είχε ήδη επισημάνει στις Βρυξέλλες ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αλλάξει τις πρακτικές της, αλλά εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της με τον Ευρωπαϊκό Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Meta, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εγκαταλείπει το ανεξάρτητο σύστημα ελέγχου γεγονότων – για το Facebook, το Instagram και το WhatsApp.

Τον τελευταίο χρόνο, η Κομισιόν έχει παροτρύνει όλες τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να μετατρέψουν τα εθελοντικά μέτρα σε επίσημο κώδικα συμπεριφοράς στο πλαίσιο του DSA. Ωστόσο, ο  Γουόκερ ξεκαθαρίζει ότι η Google “θα αποσυρθεί από όλες τις δεσμεύσεις ελέγχου δεδομένων προτού γίνει κώδικας δεοντολογίας DSA».

Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος [email protected]