Η διάρκειας 90 λεπτών τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν σηματοδότησε την πρώτη επίσημη επαφή των δύο ηγετών μετά την επιστροφή του Ν. Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε στο πλαίσιο των νέων προσπαθειών των ΗΠΑ για μεσολάβηση με σκοπό την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία και -σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα- τερματίζει τη διπλωματική σιωπή μεταξύ του οβάλ Γραφείου και του Κρεμλίνου.
«Είχα μια μακρά και πολύ παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Συζητήσαμε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την Ενέργεια, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη δύναμη του Δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα. Και οι δύο αναλογιστήκαμε τη Μεγάλη Ιστορία των Εθνών μας» πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, Ν. Τραμπ και Β. Πούτιν συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία. Ο Ν. Τραμπ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρέοδρος χρησιμοποίησε ακόμα και το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας «COMMON SENSE», εκφράζοντας μια κοινή επιθυμία να τερματιστεί η σύγκρουση.
Τα αμερικανικά μέσα μετέδωσαν ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη εξάλειψης των «βαθύτερων αιτιών» του πολέμου, προσθέτοντας ότι «μια μακροχρόνια διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».
Η τηλεφωνική συνομιλία συνέπεσε με δηλώσεις του Aμερικανού υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος δήλωσε στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι ο στόχος της Ουκρανίας να ανακτήσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη της είναι «μη ρεαλιστικός». Ο κ. Χέγκσεθ απέκλεισε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι “η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την υπεράσπιση της Ουκρανίας”.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ο Ν. Τραμπ, μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, τηλεφώνησε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνομιλίας.
“Η απευθείας επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν, χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα το Κίεβο, είναι πιθανό να ενοχλήσει τον Ζελένσκι. Η διοίκηση Μπάιντεν είχε δώσει προτεραιότητα στον συντονισμό με τον Ουκρανό Πρόεδρο πριν από οποιαδήποτε επαφή με τη Μόσχα. Η απόφαση του Τραμπ να αντιστρέψει αυτή την προσέγγιση θα μπορούσε να αυξήσει τις ανησυχίες στην Ουκρανία και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ” αναφέρει η Washington Post.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, οι ειρηνευτικές απαιτήσεις του Κρεμλίνου, που διατυπώθηκαν από τον Πούτιν, περιλαμβάνουν την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας σε αρκετές κατεχόμενες περιοχές.
Ορισμένοι Αμερικανοί αναλυτές, πάντως, ανησυχούν ότι η στρατηγική του Ν. Τραμπ μπορεί να ευνοήσει τη Μόσχα, δίνοντας στη Ρωσία χρόνο να ανασυνταχθεί για μελλοντική επιθετικότητα.
“Ο Τραμπ απαίτησε από τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες ανησυχούν ότι θα μπορούσε να ωθήσει το Κίεβο σε μια συμφωνία που απλώς θα έδινε στη Ρωσία χρόνο να ξεκουραστεί, να επανεξοπλιστεί και να ξαναεπιτεθεί” αναφέρει η Washington Post.
Άλλοι βλέπουν την πρόσφατη απειλή του Ν. Τραμπ για «υψηλά επίπεδα φόρων, δασμών και κυρώσεων» ως ένδειξη ότι είναι διατεθειμένος να πιέσει τη Ρωσία αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.
Ο Τραμπ και ο Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση τους επόμενους μήνες, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Η Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απέφυγε να επιβεβαιώσει αν στην επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών τέθηκαν προϋποθέσεις για τη συνάντηση.
«Είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα αυτής της επικοινωνίας θα είναι θετικά», έγραψε ο Ν. Τραμπ στο Truth Social και πρόσθεσε ότι «ηρθε η ώρα να σταματήσει αυτός ο γελοίος πόλεμος, με μαζικούς θανάτους και καταστροφές”.