24.8 C
Nicosia
Σάββατο 28 Σεπτέμβριος 2024 | 23:41

Χαώδης η κατάσταση στη Γάζα – Επιθέσεις, νεκροί, έλλειψη βοήθειας, πείνα

Στόχος του Ισραήλ έγινε το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στη βόρεια Γάζα. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άτομα, ανάμεσά τους και η αδερφή του. Τον Απρίλιο το Ισραήλ είχε σκοτώσει επίσης τρία παιδιά και τέσσερα εγγόνια του Χανίγια.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ενώ δύο καταφύγια της UNRWA στην πόλη της Γάζας επλήγησαν από φονικά πλήγματα.

Ο Νετανιάχου λέει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ακόμη και αν συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς. Η παλαιστινιακή ομάδα σημείωσε ότι τα σχόλιά του δείχνουν ότι απορρίπτει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που κατέθεσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Δείτε live

Επικεφαλής UNRWA: Λίγα θετικά νέα για τη Γάζα

Ο επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Λέει ότι υπάρχουν «λίγα θετικά νέα» για να μοιραστεί σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση της Γάζας.

Η ροή βοήθειας, ειδικότερα, έχει επιβαρυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τον αριθμό των ανοικτών διαβάσεων να είναι χαμηλός και πολλά φορτηγά με βοήθεια να έχουν λεηλατηθεί, είπε.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση του νόμου και της τάξης. Οι οδηγοί των φορτηγών [δέχονται] τακτικά απειλές και επιθέσεις και όλο και λιγότεροι είναι πρόθυμοι να μεταφέρουν τη βοήθεια από τα σύνορα στις αποθήκες μας», δήλωσε ο Lazzarini

Εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι περισσότερες εγκαταστάσεις της UNRWA έγιναν στόχος κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εγκαταστάσεων της που επλήγησαν να έχει ανέλθει σε 190.

Οι επιθέσεις αυτές στερούν από τους Παλαιστίνιους που αναζητούν καταφύγιο εκεί την ελάχιστη προστασία που έχει απομείνει στον θύλακα, πρόσθεσε.

OHE: 263 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Εκτός από τη στοχοποίηση των αιτούντων βοήθεια στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης επανειλημμένα πλήξει γραφεία ανθρωπιστικής βοήθειας και αυτοκινητοπομπές βοήθειας κατά την επίθεσή τους στη Γάζα.

Τουλάχιστον 273 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονταν για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις του Ισραήλ, καθιστώντας τη Γάζα το πιο θανατηφόρο μέρος για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

 Καμία βοήθεια δεν έχει εισέλθει στη Γάζα εδώ και περίπου 50 ημέρες

Ο γενικός διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου Τύπου της Γάζας, Ismail al-Thawabta δήλωσε στο Al Jazeera ότι καμία βοήθεια δεν έχει εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα εδώ και περίπου 50 ημέρες.

«Η κατοχή [των ισραηλινών δυνάμεων] ασκεί μια πολιτική λιμοκτονίας για να επιτύχει πολιτικά οφέλη», είπε.

Το ιστορικό του Ισραήλ στη δολοφονία Παλαιστινίων που αναμένουν βοήθεια

Όπως αναφέραμε, τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση εναντίον ανθρώπων που αναζητούσαν προμήθειες βοήθειας στη Χαν Γιουνίς σήμερα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ στοχοποιεί Παλαιστίνιους που περιμένουν βοήθεια στη Γάζα, όπου τα αποθέματα τροφίμων έχουν εξαντληθεί.

  • Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο μια ομάδα ανθρώπων που περίμεναν φορτηγά με βοήθεια κοντά στο πέρασμα βοήθειας Karem Abu Salem (Kerem Shalom) στη Ράφα.
  • Στις 29 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 750 τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας, σε ένα γεγονός που είναι γνωστό ως «σφαγή του ψωμιού».
  • Λίγες ημέρες αργότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες ανθρώπους στη νότια πόλη της Γάζας, καθώς οι άνθρωποι περίμεναν τη διανομή βοήθειας.
  • Το Γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης της Γάζας δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν σκοτώσει περισσότερους από 400 Παλαιστίνιους καθώς περίμεναν για την παράδοση βοήθειας.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 37.658 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 86.237 από την έναρξη του πολέμου.

Προσθέτει ότι 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 139 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάντληση των φαρμάκων

Το υπουργείο έχει προειδοποιήσει ότι οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στη Γάζα είτε στερούνται είτε πρόκειται να εξαντλήσουν κρίσιμες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων και τη θεραπεία νεφροπαθών και καρκινοπαθών.

Τα κέντρα υγείας στερούνται επίσης φαρμάκων για τις έγκυες και αναπαραγωγικών και ψυχιατρικών φαρμάκων, ανέφερε.

Το υπουργείο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «παρέμβει γρήγορα και να παράσχει τις απαραίτητες ανάγκες σε φάρμακα και ιατρικές προμήθειες για να σωθούν οι ζωές των ασθενών και των τραυματιών».

Τουλάχιστον ένας στους πέντε Παλαιστίνιους αντιμετωπίζουν «καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια»

Τουλάχιστον 495.000 Παλαιστίνιοι στον θύλακα υποφέρουν από το υψηλότερο επίπεδο υποσιτισμού, σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης της πείνας του ΟΗΕ, την ολοκληρωμένη ταξινόμηση φάσεων επισιτιστικής ασφάλειας (IPC).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του IPC, περισσότερα από ένα στα πέντε νοικοκυριά περνούν ολόκληρες ημέρες χωρίς να τρώνε.

«Ο ανθρωπιστικός χώρος στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να συρρικνώνεται και η δυνατότητα ασφαλούς παροχής βοήθειας στους πληθυσμούς μειώνεται. Η πρόσφατη πορεία είναι αρνητική και εξαιρετικά ασταθής», αναφέρει η ενημέρωση της IPC.

Χαμάς: Η ισραηλινή επίθεση στην οικογένεια Χανίγια επιβεβαιώνει την εσκεμμένη στόχευση αμάχων

Η Χαμάς λέει ότι οι επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού του σπιτιού της οικογένειας Haniyeh στον προσφυγικό καταυλισμό Shati, επιβεβαιώνουν την εσκεμμένη στόχευσή της εναντίον αμάχων.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς θεωρεί την κυβέρνηση του Μπάιντεν «υπεύθυνη για τη συνέχιση της γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, δίνοντας πολιτική και στρατιωτική κάλυψη στις [ισραηλινές δυνάμεις] για την καταστροφή».

Κάλεσε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν «τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτά τα συνεχιζόμενα φρικτά εγκλήματα, να αναλάβουν επειγόντως δράση για την προστασία αθώων πολιτών και να καταστήσουν τους τρομοκράτες ηγέτες των [ισραηλινών δυνάμεων] υπόλογους για τα εγκλήματά τους».

Εικόνες από το κατεστραμμένο σπίτι της οικογένειας Χανίγια

Ανάμεσα στα δεκάδες θύματα του Ισραήλ για το τελευταίο 24ωρο, ήταν και συγγενείς του Ισμαήλ Χανίγια.

Το Ισραήλ βομβάρδισε το σπίτι τους στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας μεταξύ άλλων και την αδερφή του.

Παλαιστίνιοι διασώστες μεταφέρουν εσπευσμένα θύμα πυροβολισμού στο νοσοκομείο

Πλήρωμα ασθενοφόρου της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα για ένα θύμα πυροβολισμού στην πόλη Zahraa, κοντά στον καταυλισμό Nuseirat.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από την ομάδα βοήθειας δείχνει ασθενοφόρο να μεταφέρει τον τραυματία σε φορείο στο κατάμεστο νοσοκομείο Al-Aqsa της Deir el-Balah.

 

Το υπερορθόδοξο κόμμα αντιδρά στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Βουλευτές του υπερορθόδοξου κόμματος Ενωμένος Ιουδαϊσμός Τορά (UTJ) επέκριναν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ σύμφωνα με την οποία οι υπερορθόδοξοι άνδρες, οι οποίοι συχνά αφιερώνουν τον εαυτό τους σε πλήρους απασχόλησης σπουδές Τορά, πρέπει να στρατεύονται.

Ο πρόεδρος του UTJ Yitzhak Goldknopf χαρακτήρισε την απόφαση «αναμενόμενη και πολύ ατυχή» σε ανάρτησή του στο X.

Ο Moshe Gafni, ένας άλλος νομοθέτης του κόμματος, έγραψε στο X: «Δεν υπάρχει ούτε ένας δικαστής εκεί που να κατανοεί την αξία της μελέτης της Τορά και τη συμβολή [των φοιτητών της yeshiva] στο λαό του Ισραήλ σε όλες τις γενιές».

Περισσότερα για  την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι, χωρίς νόμο που να διακρίνει τους εβραίους φοιτητές σεμιναρίων από τους άλλους στρατεύσιμους, οι υπερορθόδοξοι πολίτες υπόκεινται σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική ρήξη με τις μακροχρόνιες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι υπερορθόδοξοι άνδρες απαλλάσσονταν από τη στρατιωτική θητεία.

Οι εξαιρέσεις, πηγή αυξανόμενης απογοήτευσης της κοινής γνώμης κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, έχουν επανειλημμένα κριθεί άδικες από τα δικαστήρια, αλλά οι Ισραηλινοί ηγέτες, υπό την πίεση των υπερορθόδοξων κομμάτων, έχουν επανειλημμένα διατηρήσει τη ρύθμιση σε ισχύ.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου απειλεί την κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία εξαρτάται από την υποστήριξη δύο υπερορθόδοξων κομμάτων που αντιτίθενται στην επιστράτευση για τους ψηφοφόρους τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφασίζει ότι οι υπερορθόδοξοι πρέπει να καταταγούν στο στρατό

Η ομόφωνη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Ισραήλ αναφέρει ότι ο στρατός πρέπει να αρχίσει να επιστρατεύει τους υπερορθόδοξους άνδρες για στρατιωτική θητεία.

Το ανεξάρτητο Κίνημα για την Ποιοτική Κυβέρνηση στο Ισραήλ, το οποίο κατέθεσε την αίτηση που οδήγησε στην υπόθεση, κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία επιστράτευσης.

«Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Άμυνας να εφαρμόσουν την απόφαση χωρίς καθυστέρηση, να συμμορφωθούν με την εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου και να εργαστούν άμεσα για την επιστράτευση [των υπερορθόδοξων] μαθητών της yeshiva», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που επικαλούνται οι Times of Israel.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρωσία: 13 νεκροί από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου την...

ΑΚΕΛ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν θα αναλάβουν ευθύνη για τον δραπέτη

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους, ρίχνοντας πυρά σε Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας. Από τα πυρά του ΑΚΕΛ...

Ελλάδα: Επιδείνωση του καιρού Κυριακή και Δευτέρα

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται στη χώρα μας την Κυριακή και τη Δευτέρα με πολύ ενισχυμένους ανέμους, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και με κατά τόπους...

Κέρκυρα: Η σύζυγος ομολόγησε τον φόνο του 68χρονου

Γρήγορα εξιχνιάστηκε η δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα, μετά την ομολογία της συζύγου του ότι εκείνη του κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα τα ξημερώματα με μαχαίρι...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ζάκυνθο. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:18 το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα νησιά Στροφάδες και...

Iran Air: Ακυρώνει τις πτήσεις προς Βηρυτό

Ο ιρανικός αερομεταφορέας Iran Air ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ειδικότερα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!