10.8 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 | 9:00

Χαμάς: Στις 13.000 οι νεκροί στην Γάζα

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους 5.500 παιδιά και 3.500 γυναίκες.

Ο αριθμός των τραυματιών που ανακοίνωσε η Χαμάς είναι 30.000, αμετάβλητος από το Σάββατο.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 41 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν χθες από αεροπορικό πλήγμα στο σπίτι τους σε συνοικία του κέντρο της πόλης της Γάζας.

Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 41 μελών της οικογένειας Μάλκα, που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα στην συνοικία Ζεϊτούν.

Το AFP διαπίστωσε ότι το πρωί σημειώθηκαν στην περιοχή αυτή σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τις δυνάμεις της Χαμάς, καθώς και ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τούνελ μήκους 55 μέτρων σε βάθος 10 μέτρων με θωρακισμένη πόρτα, κάτω από το νοσοκομείο αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικό βίντεο.

«Αυτό το είδος της πόρτας χρησιμοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για να αποκλείσει στις ισραηλινές δυνάμεις την είσοδο στα κέντρα διοίκησης και τις υπόγειες υποδομές που ανήκουν στην Χαμάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τσαχάλ που συνοδεύει το βίντεο το οποίο δείχνει ένα στενό πέρασμα που καταλήγει σε μία γκρίζα πόρτα.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται τι βρίσκεται πίσω από την πόρτα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η πρόσβαση προς το τούνελ ανακαλύφθηκε σε χώρο εντός των εγκαταστάσεων του Αλ-Σίφα που περιείχε πυρομαχικά.

Η Χαμάς παραδέχεται ότι διαθέτει δίκτυο μυστικών τούνελ, καταφυγίων και φρεατίων μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας. Αλλά αρνείται ότι τέτοιες σήραγγες υπάρχουν κάτω από μη στρατιωτικές υποδομές, όπως νοσοκομεία.

Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό που παρουσιάζεται προερχόμενο από τις κάμερες παρακολούθησης του νοσοκομείου αλ-Σίφα της Λωρίδας της Γάζας και δείχνουν ομήρους να μεταφέρονται στο εσωτερικό του νοσοκομείου την 7η Οκτωβρίου.

«Η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς χρησιμοποίησε ως τρομοκρατική υποδομή το νοσοκομειακό σύμπλεγμα αλ-Σίφα την ημέρα της σφαγής», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ.

Σε ένα από τα βίντεο εμφανίζεται ένας άνδρας να μεταφέρεται με φορείο περικυκλωμένος από πολλούς άνδρες, τουλάχιστον τέσσερις από τους οποίους οπλοφορούν. Σε άλλο βίντεο, ένας άνθρωπος αντιστέκεται καθώς σπρώχνεται σε έναν διάδρομο.

«Εδώ μπορείτε να δείτε την Χαμάς να μεταφέρει ένα όμηρο στο εσωτερικό», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Τσαχάλ Ντάνιελ Χαγκάρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει τους δύο ομήρους. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται», πρόσθεσε.

Το οπτικό υλικό, την αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει το AFP, φαίνεται ότι φέρει την ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής οργανισμού προαγωγής του Τύπου στη Λωρίδα της Γάζας και άλλοι δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο στις επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακο, δήλωσαν συγγενείς των θυμάτων, καθώς ο αριθμός των εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης που έχουν χαθεί τις έξι εβδομάδες του πολέμου κοντεύει τους πενήντα.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, διευκρίνισε πως οι νέοι θάνατοι αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων σε ΜΜΕ που έχουν σκοτωθεί από την 7η Οκτωβρίου στους 48.

Κατά τα στοιχεία της CPJ, έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα 43 Παλαιστίνιοι, 4 Ισραηλινοί κι ένας Λιβανέζος.

«Οι δημοσιογράφοι σε όλη την περιοχή κάνουν μεγάλες θυσίες για να καλύψουν αυτή τη συγκλονιστική σύγκρουση. Αυτοί στη Γάζα ειδικά έχουν πληρώσει, και συνεχίζουν να πληρώνουν, τίμημα άνευ προηγουμένου και αντιμετωπίζουν εκθετικές απειλές», υπογράμμισε ο Σερίφ Μανσούρ, συντονιστής του προγράμματος της CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Χθες Κυριακή ο Μπιλάλ Τζαντάλα, δημοσιογράφος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού Press House-Palestine, σκοτώθηκε, ενώ ο κουνιάδος του, φαρμακοποιός, τραυματίστηκε σοβαρά, ανέφεραν η αδελφή του και άλλοι συγγενείς του.

Ο Μπιλάλ Τζαντάλα είπε νωρίτερα χθες στην αδελφή του πως έφευγε από την πόλη της Γάζας, κατευθυνόταν προς νότο. Σκοτώθηκε στην περιοχή Ζαϊτούν.

Άνθρωποι που τον βρήκαν τον μετέφεραν σε ιατρικό κέντρο, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του, σύμφωνα με την αδελφή του. Πιστεύεται ότι χτυπήθηκε από οβίδα ισραηλινού άρματος μάχης.

Τέσσερις συγγενείς του Μπιλάλ Τζαντάλα εργάζονται για το Ρόιτερς στη Λωρίδα της Γάζας ή στο εξωτερικό.

Άλλος ένας από τους δημοσιογράφους τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της CPJ είναι ο Ισάμ Αμπντάλα, εικονολήπτης του Ρόιτερς που σκοτώθηκε στον Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, τη 13η Οκτωβρίου.

Πέραν του Μπιλάλ Τζαντάλα, δυο ελεύθεροι ρεπόρτερ, οι Χασούνα Σλιμ και Σάρι Μανσούρ, σκοτώθηκαν το Σάββατο σε ισραηλινή επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων Μπουρέιτζ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είπαν συγγενείς τους και εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες του παλαιστινιακού θυλάκου. Κατ’ αυτούς τους τελευταίους, στην επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων σκοτώθηκαν συνολικά 17 άνθρωποι.

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως όταν το Ρόιτερς του ζήτησε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τους θανάτους των δημοσιογράφων.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις «υπερβολικά υψηλές απώλειες αμάχων» στην Γάζα, υπενθυμίζοντάς του την «απόλυτη ανάγκη διαχωρισμού των τρομοκρατών από τον πληθυσμό», κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν (χθες) το βράδυ, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.

Για την κατάσταση στην Δυτική Όχθη, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε στον Νετανιάχου την «μεγάλη του ανησυχία για την αύξηση των βιαιοτήτων κατά των παλαιστινίων πολιτών», ζητώντας «να γίνουν τα πάντα για να προληφθεί η επέκταση της βίας και για να διατηρηθεί η ηρεμία».

Ο Πρόεδρος Μακρόν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατά την οποία «καταδίκασε τις βιαιότητες που διαπράττονται κατά των Παλαιστινίων πολιτών στην Δυτική Όχθη», σύμφωνα με την Γαλλική Προεδρία.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας υπενθύμισε στον Μαχμούντ Αμπάς «την ανάγκη για την Παλαιστινιακή Αρχή και όλες τις χώρες της περιοχής να καταδικάσουν απερίφραστα και με την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου».

Κατά την συνομιλία του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, ο Εμανουέλ Μακρόν «επανέλαβε την σημασία της εφαρμογής άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας που θα πρέπει να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός», υπενθυμίζοντας επίσης «την ανάγκη να αποφευχθεί κάθε επέκταση της σύρραξης, κυρίως στον Λίβανο».

Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι «τραυματισμένα ή άρρωστα παιδιά της Γάζας που έχουν ανάγκη επείγουσας περίθαλψης μπορούν να νοσηλευθούν στην Γαλλία, αν αυτό είναι «χρήσιμο και αναγκαίο», διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχθεί 50 ασθενείς στα νοσοκομεία της.

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Χ, ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει ότι η Γαλλία κινητοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει, κυρίως αεροπορικά, ώστε τα παιδιά αυτά να μπορούν να μεταφερθούν και να νοσηλευθούν στην Γαλλία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην άφιξη στις αρχές της εβδομάδας στην Αίγυπτο του ελικοπτεροφόρου Dixmude, που έχει μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο με δυναμικότητα 40 κλινών για την περίθαλψη σοβαρών περιστατικών και την μεταφορά τραυματιών, αν υπάρχει ανάγκη, σε νοσοκομεία.

Επίσης ένα ακόμη αεροσκάφος της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας θα μεταφέρει στις αρχές της εβδομάδας περισσότερους από 10 τόνους ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και δύο κινητές ιατρικές μονάδες για την περίθαλψη 500 σοβαρά τραυματισμένων κάθε μία.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φθάσει το συντομότερο και το ασφαλέστερο δυνατόν. Για τον λόγο αυτόν, μας χρειάζεται να επιτύχουμε μία άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε μία κατάπαυση του πυρός», έγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ Γκίλα Γκάμλιελ κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα «να προωθήσει την εθελούσια μετεγκατάσταση» των Παλαιστινίων «εκτός της Λωρίδας της Γάζας», «αντί να στείλει χρήματα για την ανοικοδόμηση» του παλαιστινιακού θύλακα που σφυροκοπείται από το Ισραήλ.

Σε κείμενο που δημοσιεύεται στην Jerusalem Post, η Γκίλα Γκάμλιελ, μέλος του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, προτείνει «την προώθηση της εθελούσιας μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων της Γάζας εκτός της Λωρίδας της Γάζας, για ανθρωπιστικούς λόγους» και στο μεταξύ επιτίθεται κατά της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες την Unrwa.

«Αντί να στείλει χρήματα για την ανοικοδόμηση της Γάζας ή για την ανεπαρκή Unrwa, η διεθνής κοινότητα μπορεί να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης και αρωγής των κατοίκων της Γάζας ώστε να χτίσουν την νέα τους ζωή στις νέες χώρες υποδοχής», γράφει η Ισραηλινή υπουργός.

«Δοκιμάσαμε πολλές διαφορετικές λύσεις: την αποχώρηση (από τους εβραϊκούς οικισμούς της Γάζας), τον πλουτισμό, την διαχείριση της σύγκρουσης και την κατασκευή ψηλών τοίχων με την ελπίδα ότι θα κρατήσουμε τα τέρατα της Χαμάς έξω από το Ισραήλ. Ολες απέτυχαν. Θα ήταν επωφελές και για τους δύο: για τους πολίτες της Γάζας, που θέλουν μια καλύτερη ζωή, και για το Ισραήλ, έπειτα από αυτήν την τρομερή τραγωδία», αναφέρει.

Το 80% των κατοίκων της Γάζας είναι πρόσφυγες ή απόγονοι προσφύγων που διώχθηκαν από τα εδάφη τους κατά της διάρκεια της «Νάκμπα», της καταστροφής που συνιστούσε για τον παλαιστινιακό πληθυσμό η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Πολλοί σήμερα θεωρούν ότι βρίσκονται μπροστά σε μία «δεύτερη Νάκμπα».

Τόσο ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, όσο και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυναν μόλις προχθές προειδοποίηση προς το Ισραήλ αποκλείοντας κάθε αναγκαστική μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας.

«Δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων από την Γάζα, ούτε νέα κατοχή, ούτε πολιορκία ή αποκλεισμός, ούτε εδαφική μείωση», έγραψε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην Washington Post ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Αντίθετα, ο Αμερικανός Πρόεδρος θεωρεί ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς»

«Καθώς αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, η Γάζα και η Δυτική Όχθη θα πρέπει να επανενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ όλοι εργαζόμαστε προς την λύση των δύο κρατών», γράφει.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε με το άρθρο του στο ερώτημα ποιο  η Ουάσινγκτον θέλει να είναι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, καθώς και στις δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει «συνολική στρατιωτική ευθύνη» στην Γάζα «για το ορατό μέλλον».

Από το Κάιρο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών της με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ότι είναι αντίθετη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων .

«Συμφωνούμε επί της αρχής για τον μη εκτοπισμό των Παλαιστινίων και για έναν πολιτικό ορίζοντα που θα βασίζεται στην λύση των δύο κρατών», παλαιστινιακού και ισραηλινού, είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!