24.9 C
Nicosia
Δευτέρα 16 Σεπτέμβριος 2024 | 22:03

“Φωτιά” πήρε πάλι η Μέση Ανατολή – Το Ισραήλ βομβάρδισε μαζικά θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Στις 5 το πρωί τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου) η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε μαζικά κτυπήματα κατά θέσεων της οργάνωσης Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, στο πλαίσιο «προειδοποιητικής επίθεσης», όπως ανακοινώθηκε επίσημα. Στην αεροπορική επιχείρηση συμμετείχαν εκατό αεροσκάφη που στόχευσαν κατά «χιλιάδων εκτοξευτήρων» που ήταν έτοιμοι να εξαπολύσουν πυραυλικές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ και σε «στρατηγικούς στόχους στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ, στο κεντρικό Ισραήλ», μεταξύ των οποίων φέρεται να συγκαταλέγεται και κτηριακό συγκρότημα που στεγάζει την Μονάδα 8-200, επίλεκτη υπηρεσία της Μοσάντ.

Ακολούθησε πυραυλική αντεπίθεση της Χεζμπολάχ, κατά την οποία εκτοξεύθηκαν πάνω από 300 ρουκέτες και δεκάδες drone που προκάλεσαν υλικές ζημιές σε μικρούς ισραηλινούς οικισμούς της βόρειας Γαλιλαίας, ενώ σημειώθηκε ευθύ πλήγμα σε κατοικημένο κτήριο στην παραλιακή πόλη Άκκο, 17 χιλιόμετρα βορείως της Χάιφας, τραυματίζοντας μία ισραηλινή πολίτη, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 250 ρουκέτες της οργάνωσης, ισχυρισμός ο οποίος διαψεύδεται από την Χεζμπολάχ.

Στις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε η Χεζμπολάχ κατά την δίωρη διάρκεια των σημερινών εχθροπραξιών, δεν σχολίασε τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι επρόκειτο να εξαπολύσει επίθεση κατά στρατηγικών στόχων στο κεντρικό Ισραήλ. Αντιθέτως, ονομάτισε το σημερινό μπαράζ εκτοξεύσεων που εξαπέλυσε ως «πρώτο στάδιο της εκδίκησης για την δολοφονία του υψηλόβαθμου στελέχους της Φουάντ Σουκρ», επιχείρηση για την οποία το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσημα ότι «ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις για τη σημερινή ημέρα» και ότι ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, «πρόκειται να διαψεύσει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς περί μαζικής κατάρριψης των ρουκετών και των drone της οργάνωσης» με ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα το απόγευμα στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου).

Από ισραηλινής πλευράς, ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, σε σύντομη μαγνητοσκοπημένη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί από το καταφύγιο των εγκαταστάσεων του Υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβίβ, όπου είχε συγκληθεί εκτάκτως κατά τις πρώτες πρωινές ώρες το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε μεταξύ άλλων «την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί η ασφάλεια της χώρας επί της αρχής ‘θα πλήξουμε όποιον μας πλήττει’», καλώντας παράλληλα τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες πολιτικής προστασίας.

Έκτακτα μέτρα πολιτικής άμυνας στο Ισραήλ

Σε αντίθεση με προγενέστερες περιόδους έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, η στρατιωτική υπηρεσία πολιτικής άμυνας εξήγγειλε έκτακτα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται από σήμερα το πρωί και μέχρι νεωτέρας, στο κεντρικό Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ και έως τα βόρεια σύνορα της χώρας. Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις για περισσότερα από 30 άτομα και οι κλειστές συγκεντρώσεις για περισσότερα από 300 άτομα. Η μετάβαση στους χώρους εργασίας επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν σε αυτούς καταφύγια και ασφαλείς εγκαταστάσεις σε περίπτωση συναγερμού, ενώ απαγορεύεται στους πολίτες να μεταβαίνουν στις παραλίες λόγω έλλειψης κοντινών καταφυγίων. Ο στρατός συστήνει στους κατοίκους των πόλεων της μεθορίου Ισραήλ-Λιβάνου και στα Υψώματα του Γκολάν να μην μετακινούνται σε υπεραστικές διαδρομές, καθότι στους υπεραστικούς οδικούς άξονες λειτουργούν στρατιωτικά σημεία ελέγχου για να διευκολύνουν την διακίνηση στρατιωτικών οχημάτων.

Σε συναγερμό έχει τεθεί και ο μηχανισμός πολιτικής άμυνας του Δήμου της Χάιφας, της μεγαλύτερης πόλης του βορείου Ισραήλ, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ανέστειλε τη λειτουργία του από τις 5 έως τις 7 το πρωί τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου) και πολλές πτήσεις ξένων αεροπορικών εταιρειών ματαιώθηκαν, μεταξύ των οποίων και της γαλλικής Air France. Καθυστερήσεις σημειώνονται στις πτήσεις των ισραηλινών εταιρειών ELAL, Arkia και Israir. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας του Ισραήλ αναφέρουν ότι η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου του Τελ Αβίβ αποκαθίσταται σταδιακά με την πάροδο των ωρών και ότι σήμερα να αναμένεται να διακινηθούν συνολικά 50.000 ταξιδιώτες.

Παρά την ανακοίνωση της  Χεζμπολάχ ότι έχει τερματίσει για σήμερα τις επιχειρήσεις της, τα έκτακτα μέτρα πολιτικής προστασίας στο Ισραήλ δεν έχουν αρθεί, ούτε ανακοινώθηκε πότε θα λήξει η εφαρμογή τους.

Η ισραηλινή διαπραγματευτική αποστολή θα μεταβεί στο Κάιρο

Η ισραηλινή Kυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η διαπραγματευτική αποστολή θα μεταβεί σήμερα στο Κάιρο, όπως είχε προαναγγελθεί χθες, για να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη σύσκεψη των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα, που θα περιλαμβάνει και τους όρους απελευθέρωσης των ισραηλινών ομήρων. Στην ισραηλινή αποστολή θα συμμετέχουν ο διοικητής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, ο διοικητής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας, Ρονέν Μπαρ, στελέχη του στρατού και εμπειρογνώμονες.

Ωστόσο, το κλίμα για την πρόοδο των συνομιλιών παραμένει απαισιόδοξο. Λιβανικά μέσα μετέδιδαν χθες ότι από τις πρώτες επαφές που πραγματοποίησε στο Κάιρο η αντιπροσωπεία της Χαμάς με Αιγύπτιους διαμεσολαβητές, προέκυψε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση εμμένει στο αίτημά της για πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου και του «Άξονα Φιλαδέλφειας» ως επίσης και για την πρόβλεψη του όρου λήξης του πολέμου εντός του πλαισίου της εκεχειρίας – αιτήματα στα οποία διαφωνεί το Ισραήλ. Από την άλλη, ισραηλινός αξιωματούχος που μετέχει στις διαμεσολαβητικές επαφές, δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας στα κρατικά μέσα της χώρας του ότι «η μόνη πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι στιγμής από τις επαφές ενόψει της σημερινής σύσκεψης στο Κάιρο, είναι ότι η Αίγυπτος αποδέχθηκε να διαβιβάσει τις ισραηλινές προτάσεις στην Χαμάς».

Στο Κάιρο βρίσκεται ήδη ο Πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμμαντ Αλ-Θάνι, ο οποίος είναι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, ενώ αναμένεται ο διοικητής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σημερινή σύσκεψη με οικοδεσπότη τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Κάμαλ.

Δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις σημερινές κρίσιμες συναντήσεις στο Κάιρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σκληρές δηλώσεις Χριστοδουλίδη για τα έκτροπα στα γήπεδα – Η ηγεσία της ΚΟΠ να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην κρύβεται

Η ηγεσία της ΚΟΠ και ο Πρόεδρος της να αναλάβουν τις ευθύνες τους είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με...

Iράν: Διαψεύδει ότι προμήθευσε με πυραύλους τη Ρωσία

 Την ώρα που δυτικές χώρες κατηγορούν την Τεχεράνη για παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του...

Χρυσοχοΐδης: Ο Έβρος είναι θωρακισμένος

«Είμαστε όλοι εδώ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, και προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας, εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ελλάδας», διεμήνυσε τη Δευτέρα από τις Καστανιές...

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Ρουμανία

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Ρουμανία, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC). Σύμφωνα με μαρτυρίες στο EMSC, ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές...

Ψάχνει μόνιμη στέγη ανηλίκων το Υφ. Πρόνοιας, «έκτακτη ανάγκη» οι στέγες ηλικιωμένων

Σε αναζήτηση μόνιμων λύσεων για τη στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων βρίσκεται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ανέφερε τη Δευτέρα στη Βουλή η Υφυπουργός, Μαριλένα Ευαγγέλου, προσθέτοντας...

Πρόστιμο €1.500 και κατάσχεση φαρμάκων για άλογα στο οδόφραγμα Αγ. Δομετίου

Κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων σε όχημα οδηγού που μετέβαινε από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, στο οδόφραγμα του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!