23.8 C
Nicosia
Τρίτη 24 Σεπτέμβριος 2024 | 10:21

Φρίκη δίχως τέλος στον Λίβανο: Η πιο θανατηφόρα επίθεση του Ισραήλ εδώ και 20 χρόνια με σχεδόν 500 νεκρούς

Λουτρό αίματος που σοκάρει και μαζική φυγή χιλιάδων πιολιτών στον απόηχο των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών στον Λίβανο. Τουλάχιστον 492 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, στην πιο αιματηρή ημέρα σύγκρουσης εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Χιλιάδες οικογένειες έχουν επίσης εγκαταλείψει τα σπίτια τους καθώς ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε 1.300 στόχους της Χεζμπολάχ σε μια επιχείρηση για την καταστροφή των υποδομών που είχε δημιουργήσει η εξτρεμιστική ομάδα από τον πόλεμο του 2006.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι 35 παιδιά και 58 γυναίκες ήταν μεταξύ των νεκρών, ενώ άλλοι 1.645 τραυματίστηκαν.

Η Χεζμπολάχ, εν τω μεταξύ, εκτόξευσε περισσότερες από 200 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό. Οι διασώστες είπαν ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από θραύσματα.

Όχι σε μία δεύτερη Γάζα

Η παγκόσμια κοινότητα ζητεί αυτοσυγκράτηση καθώς και οι δύο πλευρές φαίνεται να οδεύουν ολοταχώς στον ολοκληρωτικό πόλεμο, που θα βυθίσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε μία περιφερειακή σύρραξη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της κατάστασης και είπε ότι δεν θέλει ο Λίβανος «να γίνει μια άλλη Γάζα».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η «κλιμάκωση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανησυχητική» ενόψει της συγκέντρωσης των ηγετών στη σύνοδο του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι «είμαστε σχεδόν σε πλήρους κλίμακας πόλεμο».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται για την αποκλιμάκωση με τρόπο που επιτρέπει στους ανθρώπους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους», ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στέλνει «ένα μικρό αριθμό» επιπλέον στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή.

Ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο διασυνοριακών μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ που πυροδοτήθηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα, είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, και είχαν εκτοπιστεί  δεκάδες χιλιάδες και στις δύο πλευρές των συνόρων. Ωστόσο κανείς δεν περίμενε ένα τέτοιο λουτρό αίματος. Η ψυχρή στρατιωτική λογική κυριαρχεί στη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ.

Στο στόχαστρο ο Αλί Καράκι – «Είναι καλά», λέει η οργάνωση

Τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το πρώτο κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ξεκίνησε περίπου στις 06:30 τοπική ώρα (03:30 GMT) τη Δευτέρα. «Ήταν τρομακτικό, οι πύραυλοι πέταξαν πάνω από τα κεφάλια μας. Ξυπνήσαμε από τον ήχο των βομβαρδισμών, δεν το περιμέναμε αυτό», είπε μια γυναίκα.
Δεκάδες πόλεις, χωριά και ανοιχτές περιοχές στοχοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στον νότιο Λίβανο, καθώς και στις περιοχές Ζάλε, Μπααλμπέκ και Χέρμελ, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, σύμφωνα με το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA).

Το βράδυ, ανέφερε ότι ένα κτίριο στην περιοχή Μπιρ ΑΛ Αμπέντ των νότιων προαστίων της πρωτεύουσας, Βηρυτού, χτυπήθηκε από πολλούς πυραύλους. Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσαν ότι το χτύπημα είχε στόχο τον ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, Αλί Καράκι, αλλά ότι δεν είναι σαφές εάν σκοτώθηκε. Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χεζμπολάχ είπε ότι ο Καράκι ήταν «καλά» και «μετακόμισε σε ασφαλές μέρος».

Τα μηνύματα από τον ισραηλινό στρατό και η φυγή

Από τον νότο μέχρι τη Βηρυτό, οι δρόμοι ήταν μποτιλιαρισμένοι καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να φύγουν εν μέσω του βομβαρδισμού και αφού έλαβαν ηχητικά και γραπτά μηνύματα από τον ισραηλινό στρατό που τους προειδοποιούσε να απομακρυνθούν αμέσως από τα κτίρια όπου η Χεζμπολάχ αποθήκευε όπλα.

Ο υπουργός Πληροφοριών Ζίαντ Μακάρι είπε ότι το υπουργείο του έλαβε ένα τηλεφώνημα από το Ισραήλ το οποίο το καλούσε να εκκενώσει το κτήριο του στη Βηρυτό. Ωστόσο, επέμεινε ότι δεν θα συμμορφωνόταν με αυτό που αποκάλεσε «ψυχολογικό πόλεμο». Ο πρωθυπουργός Ναγίμπ Μικάτι, δήλωσε πως «η συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα στον Λίβανο είναι ένας πόλεμος εξόντωσης με όλη τη σημασία της λέξης».

Με πληροφορίες από BBC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μπήκε σε περίπτερο και πλήρωσε με πλαστά χαρτονομίσματα-Χειροπέδες σε 38χρονο

Στην σύλληψη 38χρονου προχώρησε την Δευτέρα η Αστυνομία Πάφου προς διευκόλυνση των ανακρίσεων για διερευνώμενη υπόθεση παραχάραξη νομίσματος, κατοχής και  κυκλοφορίας παραχαραγμένου νομίσματος και εξασφάλιση...

Τα πυρηνικά όπλα μπορούν να εξουδετερώσουν επικίνδυνους αστεροειδείς χωρίς να τους ανατινάξουν

Όταν αστεροειδείς κινούνται απειλητικά προς τη Γη στις ταινίες του Χόλιγουντ οι αστροναύτες συχνά προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν με πυρηνικές βόμβες. Ερευνητική ομάδα που πραγματοποίησε εργαστηριακά...

ΚΟΠ: Χωρίς οπαδούς το ΑΠΟΕΛ στον αγώνα με την Ομόνοια 29Μ

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανακοινώνει πως, σε συνέχεια επιστολής του Αρχηγού της αστυνομίας προς την ΚΟΠ σε σχέση με πληροφορίες για παρουσία μεγάλου αριθμού...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!