23.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 0:40

Το Κατάρ θα ανακοινώσει τις επόμενες ώρες τους όρους της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς

Εντός των επομένων ωρών η κυβέρνηση του Κατάρ θα ανακοινώσει τους όρους της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς που θα ρυθμίζει την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία συνοδεύεται από την σταδιακή απελευθέρωση Ισραηλινών πολιτών που τελούν υπό την αιχμαλωσία της Χαμάς στην Γάζα και την παράλληλη αποφυλάκιση Παλαιστινίων στελεχών οργανώσεων που εκτίουν τις ποινές τους στις ισραηλινές φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Παρότι δεν έχουν γίνει γνωστά τα κύρια σημεία της φερόμενης ως επικείμενης συμφωνίας, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε χθες βράδυ ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει συμφωνήσει να εφαρμοσθεί 5νθήμερη εκεχειρία κατά την διάρκεια της οποίας θα απελευθερωθούν 50 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι, παιδιά και οι μητέρες τους, και παράλληλα θα αποφυλακισθούν 100 Παλαιστίνιες γυναίκες, στελέχη οργανώσεων, που δεν έχουν συμμετάσχει ως αυτουργοί σε επιχειρήσεις κατά ισραηλινών στόχων. Στον κατάλογο των υπό αποφυλάκιση Παλαιστινίων θα περιληφθούν και ανήλικοι που εκτίουν την ποινή τους στο ίδιο πλαίσιο συμμετοχής τους στις επιχειρήσεις των οργανώσεων στις οποίες ανήκουν.

Παράλληλα, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, που επικαλείται δύο καλά πληροφορημένες πηγές που πρόσκεινται στην οργάνωση Χαμάς, αναφέρει τα κύρια στοιχεία που περιλαμβάνει η τελική απάντηση της Χαμάς, που δόθηκε σήμερα το πρωί στους Καταρινούς διαπραγματευτές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Χαμάς αποδέχεται την εφαρμογή 5νθήμερης εκεχειρίας, κατά την διάρκεια της οποίας θα μπορέσουν να απελευθερωθούν από 50 έως 100 ισραηλινοί αιχμάλωτοι, με προτεραιότητα τα παιδιά και τις μητέρες τους. Παράλληλα, η οργάνωση ζητά την αποφυλάκιση 300 στελεχών της που εκτίουν ποινές στις ισραηλινές φυλακές ασφαλείας.

Το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε το μεσημέρι ότι στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι , εφόσον εφαρμοσθεί ομαλά η συμφωνία με την Χαμάς, ενδέχεται η χρονική διάρκεια της εκεχειρίας να αυξηθεί και εάν απελευθερωθούν περισσότεροι ισραηλινοί αιχμάλωτοι, είναι πιθανό να αποφυλακισθούν περισσότεροι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Η κατάσταση επί του εδάφους

Καθ’ όλη της διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην συνοικία Ζαϊτούν της Πόλης της Γάζας. Οι μάχες διεξάγονταν σώμα με σώμα, όπως μετέδωσαν τα ισραηλινά κρατικά μέσα, τονίζοντας ότι το περιβάλλον είναι αστικό και οι ένοπλοι της Χαμάς κρύβονται σε πολυκατοικίες, καταστήματα και διαμερίσματα.

Όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, ο ισραηλινός στρατός έχει ενημερώσει την πολιτική ηγεσία της χώρας ότι θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να καταληφθεί πλήρως η συνοικία Ζαϊτούν, η οποία θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προπύργια της οργάνωσης. Το γραφείο εκπροσώπου Τύπου του στρατού ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι στο υπόγειο του κεντρικότερου τεμένους στο Ζαϊτούν εντοπίσθηκε μεγάλος αριθμός βαρέως οπλισμού και ότι αντίστοιχες έρευνες συνεχίζονται σε άλλα σημεία του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας με έμφαση σε ευκτήρους οίκους και θρησκευτικά ακίνητα.

Ο εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η περικύκλωση του στρατοπέδου προσφύγων Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να έχει πλήρως απομονωθεί από τον υπόλοιπο παλαιστινιακό θύλακα.

Χθες το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη συνοικία Σατζαΐα της Πόλης της Γάζας να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω επικείμενης χερσαίας επιχείρησης, η πραγματοποίηση της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αντιθέτως, σχετική ηρεμία επικρατεί στο νότιο τμήμα της Γάζας από τις πρωινές ώρες σήμερα, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την λειτουργία ιορδανικού υπαίθριου νοσοκομείου στο στρατόπεδο προσφύγων Χαν-Γιούνις. Χθες ολοκληρώθηκε η είσοδος στο Χαν-Γιούνις 13 οχημάτων ανθρωπιστικής βοήθειας και 130 γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων από την Ιορδανία, κατόπιν συνεννόησης με τις ισραηλινές αρχές.

Επίσης, χθες το πρωί εισήλθαν στο Χαν-Γιούνις μέσω του φυλακίου της Ράφαχ ομάδα γιατρών και διοικητικών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να εργαστούν προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία υπαίθριο νοσοκομείο που χρηματοδοτείται από την Εμιρατινή κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!