16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 12:47

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επισήμως ότι σκοτώθηκε ο Νασράλα

Την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια των χθεσινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός το πρωί του Σαββάτου.

Με μια σύντομη ανάρτηση στο X, οι IDF ανέφεραν πως «ο Χασάν Νασράλα δεν θα μπορεί πλέον να τρομοκρατεί τον κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής, το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα από τα σφοδρότερα κύματα αεροπορικών επιδρομών στη Βηρυτό εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας του οποίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 91 άλλοι, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Ταυτόχρονα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε ένα από τα πλήγματα των προηγούμενων ωρών.

Επτά κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν «πλήγμα ακριβείας» στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στόχος της ισραηλινής επίθεσης ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ωστόσο, πηγή από το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωνε ότι ο Χασάν Νασράλα είναι σώος.

Ποιος είναι ο Χασάν Νασράλα

Ο 64χρονος Χασάν Νασράλα ηγείται της Χεζμπολάχ ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, από το 1992 συγκεκριμένα και έπειτα όταν δολοφονήθηκε ο προκάτοχός του στην ηγεσία της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης, Αμπάς Μουσάουι.

Ο Νασράλα γεννήθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην ανατολική Βηρυτό το 1960. Ηταν το μεγαλύτερο από τα εννέα παιδιά μιας φτωχής οικογένειας σιιτών μουσουλμάνων, που είχε καταγωγή από ένα χωριό στο νότιο Λίβανο. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου (1975-1990), εντάχθηκε στο κίνημα Αμάλ, ενώ μετά την ηλικία των 16 ετών πέρασε μια περίοδο στο Ιράκ, παρακολουθώντας θρησκευτικές σπουδές υπό την καθοδήγηση του Αμπάς Μουσάουι.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ωστόσο, όταν το ιρακινό καθεστώς άρχισε να κυνηγά τους σιίτες κληρικούς, ο Νασράλα και ο Μουσάουι εγκατέλειψαν το Ιράκ και επέστρεψαν στον Λίβανο.

Μετά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το 1982, ο Νασράλα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μουσάουι, εγκατέλειψε το κίνημα Αμάλ και ένωσε τις δυνάμεις του με την τότε νεοσύστατη Χεζμπολάχ η οποία υποστηριζόταν από τους Ιρανούς Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης.

Ο Νασράλα ξεχώρισε από νωρίς ως ιδρυτικό μέλος και ηγετικός στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν, εδραίωσε τη θέση του ως ο στρατιωτικός αλλά και θρησκευτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ, ενώ έζησε για ένα διάστημα και στο Ιράν πριν από το 1989 οπότε επέστρεψε στον Λίβανο.

Το 1992 ο Μουσάουι δολοφονήθηκε από το Ισραήλ και ο Νασράλα βρέθηκε στο τιμόνι της οργάνωσης. Υπό την ηγεσία του, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ένα κύμα αντιποίνων εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων βομβιστικών επιθέσεων στην ισραηλινή πρεσβεία και στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Ήδη από το 1985, η Χεζμπολάχ διεξήγαγε έναν επίμονο ανταρτοπόλεμο κατά των ισραηλινών δυνάμεων.

Μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο το 2000, ο Νασράλα θεωρήθηκε «ήρωας» από πολλούς Αραβες.

Ο πόλεμος του 2006 με το Ισραήλ του επέτρεψε να επιδείξει την ισχύ του κινήματος, καθώς οι μαχητές του αντιστάθηκαν στον ισραηλινό στρατό. Εκείνο το καλοκαίρι σκοτώθηκαν 1.200 Λιβανέζοι, κυρίως άμαχοι, καθώς και 160 Ισραηλινοί, στην πλειονότητά τους στρατιώτες. Ο Νασράλα είχε κηρύξει το τέλος του πολέμου κάνοντας λόγο για «θεϊκή νίκη».

Στον Λίβανο ωστόσο βρέθηκε πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο, όταν το κόμμα του κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005 και στη συνέχεια όταν ένοπλοι μαχητές του έθεσαν προσωρινά υπό τον έλεγχό τους τη Βηρυτό τον Μάιο του 2008.

Παρ’ όλα αυτά, η Χεζμπολάχ απέκτησε μεγαλύτερη επιρροή, όχι μόνο στον Λίβανο αλλά και ευρύτερα, ενώ παρενέβη και στο μέτωπο της Συρίας υπέρ του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Από τον Οκτώβριο του 2023 και έπειτα, η Χεζμπολάχ θα άρχιζε, υπό την καθοδήγηση του Νασράλα, να βομβαρδίζει θέσεις στο Ισραήλ, αξιώνοντας την παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα ωστόσο δεν σταμάτησαν. Αντιθέτως, επεκτάθηκαν βορειότερα… βάζοντας πια στο στόχαστρο μεταξύ άλλων και τον ίδιο τον Νασράλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!