Τουλάχιστον 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε επιθέσεις νότια του Χαρτούμ που αποδίδονται σε παραστρατιωτικούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αντίστασης του Σουδάν, η οποία αγωνίζεται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.
«Για έβδομη συναπτή ημέρα, η πολιτοφυλακή Τζαντζαγουίντ (από την οποία προήλθαν οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης) εξαπολύει βίαιες επιθέσεις σε χωριά δυτικά του Τζέμπελ Αουλία, με απολογισμό περισσότερους από 85 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Η κλιμάκωση της βίας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς την προηγούμενη Πέμπτη ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας Χαρτούμ, εκδιώκοντας τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ). Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στη σύγκρουση που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών δυνάμεων.
Το Σουδάν έχει βυθιστεί στο χάος εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στις δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και de facto ηγέτη της χώρας, και στους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ υπό τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, άλλοτε δεύτερο τη τάξει της στρατιωτικής χούντας.
Οι συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό είναι καταστροφικές. Η ένοπλη σύρραξη που ξέσπασε την 15η Απριλίου 2023 έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους και μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, με τον αριθμό των εκτοπισμένων να ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας, καθιστώντας την προσφυγική κρίση του Σουδάν μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.
Παρά την πρόσφατη ανάκτηση του ελέγχου της πρωτεύουσας από τον στρατό, η κατάσταση στη χώρα παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική. Η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής παραμένει ουσιαστικά χωρισμένη στα δύο. Ο στρατός ελέγχει το βόρειο και ανατολικό τμήμα του Σουδάν, ενώ οι ΔΤΥ κυριαρχούν στο νότιο τμήμα και σχεδόν σε όλη την αχανή περιοχή του Νταρφούρ (δυτικά).
Οι μάχες έχουν προκαλέσει τεράστια καταστροφή σε υποδομές, νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια, ενώ έχουν διαταράξει σοβαρά την παροχή βασικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης σε τρόφιμο και καθαρό νερό.
Οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και φρικαλεότητες, ενώ οι ηγέτες τους υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2025, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε επισήμως τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ για «γενοκτονία».