Ποιον καλεί κανείς αν θέλει να μιλήσει με την Ευρώπη; «Εάν είσαι ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο αριθμός που πληκτρολογείς ανήκει στην Τζόρτζια Μελόνι», απαντούσε πριν μήνες σε ανάλυσή του το Politico, υποστηρίζοντας ότι αν και κρατάει αποστάσεις από την πολιτική του Τραμπ, η Μελόνι επωφελείται από την αντίληψη ότι είναι μέρος του νικηφόρου πολιτικού φαινομένου, ενός παγκόσμιου κινήματος υπερεθνικιστών λαϊκιστών.
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να την δούμε επί τω έργω καθώς την Πέμπτη, 17 Απριλίου, αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και μία μέρα μετά θα συναντήσει στη Ρώμη των αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βάνς.
Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον
Κατά την ανακοίνωση της επίσκεψής της στην Ουάσιγκτον, η Μελόνι είχε δηλώσει ότι στο επίκεντρο της συνάντησής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα είναι η δασμολογική του πολιτική.
«Η πρόκληση που επιλέγουμε είναι η δυνατότητα να μηδενιστούν οι αμοιβαίοι εμπορικοί δασμοί επί των βιομηχανικών προϊόντων, με τη φόρμουλα, ακριβώς “μηδέν επί μηδενός”. Στο θέμα αυτό θεωρώ ότι από μέρους της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα εμπορίου, ο οποίος έχει αναλάβει την διαπραγμάτευση, υπάρχει θετική διάθεση», όπως είχε πει.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η επίσκεψή της αυτή έχει πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, που κατηγορούν τη Μελόνι ότι διασπά το «ενιαίο μέτωπο», προσδοκώντας μονομερή λύση υπέρ της Ιταλίας, στο θέμα των δασμών.
Πάντως η ιταλική πλευρά επιμένει πως η Μελόνι θα λειτουργήσει ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φέρει στο τραπέζι μια πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα δύο πρόσωπα
«Αυτή την εβδομάδα ο κόσμος θα δει και τα δύο πρόσωπα της Τζόρτζια Μελόνι», σχολιάζουν οι Sunday Times. Την Πέμπτη θα την δούμε ως απεσταλμένη της ΕΕ στον Λευκό Οίκο για να υπερασπιστεί την Ευρώπη ενάντια στους δασμούς του Τραμπ και την Παρασκευή θα επιστρέψει στη Ρώμη με τον ευρωσκεπτικιοσμό της για να συζητήσει με τον Τζέι Ντι Βανς για το πώς η ΕΕ έχει γίνει υπερβολικά woke, υπερβολικά ανοιχτή στο μεταναστευτικό και την λογοκρισία, εξηγεί.
Καθώς η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνεχίζει την προσπάθειά της να αποτελέσει «γέφυρα» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ, οι συναντήσεις αυτές θα είναι ένα τεστ για την Μελόνι, συνεχίζει, και αναμένεται να δείξουν εάν μπορεί να διατηρήσει μια δύσκολη πράξη ισορροπίας.
«Η Μελόνι ηγείται ενός ιδρυτικού κράτους μέλους της ΕΕ, αλλά βρίσκεται κοντά σε δυνάμεις που προσπαθούν να την κατακερματίσουν. Είναι έξυπνη αλλά βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες επιλογές», σχολίασε ο Κάρλο Καλέντα, ηγέτης του κεντρώου κόμματος της Ιταλίας Azione.
Επιχείρηση γοητείας του Τραμπ
Την Πέμπτη, η Μελόνι θα αναλάβει το καθήκον να πείσει τον Τραμπ ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να επωφεληθούν από την παύση 90 ημερών που επιβλήθηκε στους δασμούς για να διαπραγματευτούν την κατάργηση όλων των μεταξύ τους ανταποδοτικών δασμών. Πρόκειται για μια πρόταση που έχει συζητήσει και συμφωνήσει με την επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Βρίσκονται σε επαφή για αυτήν την αποστολή τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της προέδρου της Κομισιόν. «Η Φον ντερ Λάιεν θα έπρεπε να διεξάγει τις συνομιλίες, αλλά έχει μπει στη μαύρη λίστα από τον Λευκό Οίκο, επομένως η αξιοποίηση της Μελόνι είναι εντάξει για την ΕΕ, αλλά πρέπει να οργανωμένα», δήλωσε ο Έρικ Μορίς, αναλυτής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
«Το ταξίδι της Μελόνι θα στηρίξει τη θέση της Ευρώπης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος πρόσθεσε: «είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη πρέπει να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο».
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας με τη φόρμουλα «μηδέν επί μηδενός» δασμών πιστεύουν ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη οικονομική ζώνη συναλλαγών στον κόσμο.
Στην προσπάθειά της έτσι να προσπαθήσει να κερδίσει τον Τραμπ, η Μελόνι θα μπορούσε να δηλώσει την αντίθεσή της στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, η οποία, όπως λέει, παρεμποδίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία ή να διαβεβαιώσει τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ιταλία δεν θα συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα.
Σε αυτή της της προσπάθεια θα χρειαστεί όλα της τα κόλπα αφού σύμφωνα με τον Καλέντα, η συμφωνία μηδενικών δασμών δεν φαίνεται να εντυπωσιάζει τον Τραμπ.
«Μέχρι πρότινος οι δασμοί της ΕΕ στις εισαγωγές των ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 2,7% και ο μέσος όρος των δασμών των ΗΠΑ στις εισαγωγές της ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 2,5%. Ήταν περίπου στο ίδιο επίπεδο, οπότε εάν τεθούν στο μηδέν δεν θα επηρεάσει το εμπορικό πλεόνασμα ΗΠΑ-ΕΕ, γι’ αυτό ο Τραμπ θα ζητήσει περισσότερες αγορές αερίου και όπλων από τις ΗΠΑ», εξήγησε.
Συνάντηση με Τζέι Ντι Βανς
Μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, η Μελόνι θα γυρίσει στην Ιταλία για να υποδεχθεί τον Βανς, ο οποίος επιστρέφει στην Ευρώπη μετά την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον των ευρωπαϊκών χωρών κατά την τοποθέτησή του στη Διάσκεψη του Μονάχου.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση, αλλά η Μελόνι δήλωσε ότι συμφωνεί με την ομιλία του, κάτι που δεν ξαφνιάζει αν αναλογιστούμε ότι έχει προειδοποιήσει ότι οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης είναι υπερβολικά διατεθειμένοι να στείλουν λεγεώνες μεταναστών στην Ιταλία σε μια προσπάθεια να εξαφανίσουν την εθνική ταυτότητα της χώρας.
«Η ιδεολογία της Μελόνι είναι κοντά σε αυτήν του Βανς, αλλά δεν θέλει να χάσει την υποστήριξη της ΕΕ. Βρίσκεται κάπου στο στο ενδιάμεσο», σύμφωνα με τον Καλέντα.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Ιωάννα Βαρδαλαχάκη • ivardalachaki@naftemporiki.gr