17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 14:22

Σύντομα το πόρισμα για χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων από Πρόεδρο ΗΠΑ

Πόρισμα που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα και συνέταξε Αμερικανός ειδικός εισαγγελέας επικρίνει τον χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και συνεργάτες του μεν, αλλά δεν εισηγείται την άσκηση ποινικών διώξεων, ανέφερε χθες Τρίτη η Washington Post.

Το πολυαναμενόμενο πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ, που είναι Ρεπουμπλικάνος, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός ημερών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο κ. Χουρ ονομάστηκε ειδικός εισαγγελέας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ πέρυσι, αφού το 2022 βρέθηκαν έγγραφα που έφεραν διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», αναγόμενα στην περίοδο που ο κ. Μπάιντεν ήταν Αντιπρόεδρος, στην κατοικία του Δημοκρατικού Προέδρου στο Ντέλαγουερ και σε γραφείο που χρησιμοποιούσε παλαιότερα.

Ο προκάτοχός του στην προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, μεγάλο φαβορί στην τρέχουσα εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου της παράταξης για τον Λευκό Οίκο, αντιμετωπίζει απεναντίας ποινικές διώξεις για τον τρόπο που χειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα.

Ο κ. Τραμπ, 77 ετών, δηλώνει αθώος.

Τού ασκήθηκαν διώκεις κατόπιν εισήγησης άλλου ειδικού εισαγγελέα, του Τζακ Σμιθ. Κατηγορείται πως έθεσε σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια διατηρώντας στην κατοχή του άκρως απόρρητα έγγραφα, που, μεταξύ άλλων, αφορούσαν το πυρηνικό οπλοστάσιο, αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο.

Ο Ρεπουμπλικάνος είχε τα έγγραφα – ανάμεσά τους φακέλους προερχόμενους από το Πεντάγωνο και τη CIA – στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κάποια θεάθηκαν σκορπισμένα σε πάτωμα.

Σε ό,τι αφορά τον Δημοκρατικό Πρόεδρο, ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «λάθος», αναφέρθηκε σε έγγραφα που είχαν παρθεί από «απροσεξία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Πόουστ, υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δυο υποθέσεις. Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, στην υπόθεση Μπάιντεν γίνεται λόγος για λιγότερα από 20 διαβαθμισμένα έγγραφα, ενώ στην υπόθεση Τραμπ για περίπου 300.

Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων απέτυχαν χθες Τρίτη να παραπέμψουν σε δίκη στη Γερουσία τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας της Κυβέρνησης του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, τον Αλεχάντρο Μαγιόρκας, που κατηγορούν προσωπικά ότι «προκάλεσε» τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο κ. Μαγιόρκας είναι «ο επικεφαλής αρχιτέκτονας της καταστροφής», υποστήριξε απευθυνόμενος στο ημικύκλιο ο Μάικ Τζόνσον, ο Ορόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, μερικές ώρες προτού διεξαχθεί ψηφοφορία για την παραπομπή του σε δίκη.

Η προσπάθεια παραπομπής του Υπουργού σε δίκη απέτυχε για δυο ψήφους (214 υπέρ, 216 κατά), καθώς τέσσερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων αψήφησαν τη γραμμή της ηγεσίας. Οι Δημοκρατικοί κατηγορούσαν την αντιπολίτευση πως προσπαθεί να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο τον 64χρονο Υπουργό, γεννημένο στην Κούβα, για μικροκομματικές σκοπιμότητες, εννιά μήνες πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου της Βουλής Τζόνσον διεμήνυσε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια «μόλις έχουμε τις ψήφους».

Παρά την αποτυχία της προσπάθειας, στην οποία πολιτικοί αναλυτές είδαν χαστούκι για την ηγεσία του GOP, ο πονοκέφαλος που αποτελεί για την αμερικανική κυβέρνηση το μεταναστευτικό παραμένει δυνατός, καθώς αναμένεται να κυριαρχήσει ξανά στην προεκλογική εκστρατεία, ενόψει της πιθανολογούμενης νέας αναμέτρησης του κ. Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον ένοικο του Λευκού Οίκου πως επιτρέπει «εισβολή», διαλαλώντας το ρεκόρ συλλήψεων παράτυπων μεταναστών στα σύνορα (302.000 τον Δεκέμβριο).

Ο ενδιαφερόμενος δεν έπαυε να καταγγέλλει το χθεσινό εγχείρημα: για τον κ. Μαγιόρκας η αμερικανική δεξιά σπαταλά πολύτιμο χρόνο και χρήμα των φορολογουμένων επιδιδόμενη σε «πολιτικό ελιγμό».

Η πιο πρόσφατη παραπομπή Υπουργού σε δίκη στη Γερουσία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ανάγεται στο 1876. Ο τότε Υπουργός Πολέμου Γουίλιαμ Μπέλναπ, κατηγορούμενος για διαφθορά, παραιτήθηκε προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Εξάλλου, στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων απορρίφθηκε χθες Τρίτη σχέδιο νόμου που προέβλεπε τη χορήγηση βοήθειας 17,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, στο οποίο εναντιωνόταν ο Τζο Μπάιντεν, καθώς ο Δημοκρατικός Πρόεδρος των ΗΠΑ αξιώνει να εγκριθεί ευρύτερο πακέτο έκτακτων δημοσίων δαπανών, που προβλέπει ιδίως παράλληλα τη χορήγηση οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η διένεξη για το ζήτημα διαρκεί μήνες.

Οι κοινοβουλευτικοί του κόμματος της αμερικανικής δεξιάς, πολλοί από τους οποίους πρόσκεινται στον Ντόναλντ Τραμπ, θέλουν στην πλειοψηφία τους να χορηγηθεί οπωσδήποτε νέα βοήθεια στο Ισραήλ, ιστορικό σύμμαχο των ΗΠΑ, σε πόλεμο με τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Όμως πολλοί από αυτούς εναντιώνονται στην ταυτόχρονη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, επιχειρηματολογώντας πως δεν πρέπει ο παρατεινόμενος πόλεμος της χώρας αυτής εναντίον της Ρωσίας, που εισέβαλε στο έδαφός της την 24η Φεβρουαρίου 2022, να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τους Αμερικανούς φορολογούμενους.

Έχοντας συναίσθηση του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί κόπωση στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί από τον Οκτώβριο να συνδέσει τη χρηματοδότηση των δυο συμμάχων των ΗΠΑ και να περάσει νόμος που θα προβλέπει επίσης σκλήρυνση της αμερικανικής πολιτικής ως προς τη μετανάστευση, εν είδει ανταλλάγματος στους Ρεπουμπλικάνους. Όμως η «συμφωνία» στη Γερουσία που ανακοινώθηκε την Κυριακή προσκρούει στην αντίσταση βαρόνων της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Η χθεσινή ψηφοφορία (250 ψήφοι υπέρ, 180 κατά· απαιτείτο πλειοψηφία δυο τρίτων για να περάσει το ρεπουμπλικανικό νομοσχέδιο) είχε σκοπό να αναγκαστεί ο Πρόεδρος να εκταμιεύσει χρηματοδότηση μόνο για το Ισραήλ, αλλά μάταια.

Για να εγκριθεί οποιοδήποτε νομοσχέδιο, πρέπει να εγκριθεί κι από τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου και να υπογραφτεί από τον αρχηγό του κράτους. Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί όμως απέρριπταν την ιδέα να δοθεί βοήθεια μόνο στο Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν διεμήνυε πως θα ασκούσε βέτο αν έφθανε τέτοιο κείμενο στο γραφείο του.

Από την δική του πλευρά, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον χαρακτηρίζει το κείμενο που εγκρίθηκε στη Γερουσία «νεκρό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!