Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και έχει κάνει δύο εμφανίσεις, έχει αποφύγει να σχολιάσει το χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα που φαίνεται να στοίχισε την ζωή στον ηγέτης της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Το απόγευμα της Πέμπτης αναφέρθηκε ωστόσο στην συντριβή του αεροσκάφους, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών. Επιβεβαίωσε επίσης έμμεσα τον θάνατο του Πριγκόζιν, χαρακτηρίζοντας τον αρχηγό των μισθοφόρων της Wagner «ταλαντούχο επιχειρηματία» με «πολύπλοκη μοίρα».
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι γνώριζε τον Πριγκόζιν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. «Ήταν ένας άνθρωπος με πολύπλοκη μοίρα, έκανε μερικά σοβαρά λάθη στη ζωή του», είπε ο Πούτιν. «Προσπάθησε να επιτύχει τα απαραίτητα αποτελέσματα – τόσο για τον εαυτό του όσο και τη στιγμή που του το ζήτησα για τον κοινό σκοπό, όπως αυτούς τους τελευταίους μήνες». Πιθανόν αναφέρεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προσπάθειες των μαχητών της Wagner να κατακτήσουν την πόλη Μπαχμούτ.
Παράλληλα, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα για τις συνθήκες της συντριβής. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί χρόνος.
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον ρόλο της Wagner στην Ουκρανία»
«Από όσο γνωρίζω», ο Πριγκόζιν «μόλις χθες (Τετάρτη) επέστρεψε από την Αφρική. Συνάντησε ορισμένα επίσημα πρόσωπα εκεί», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής της Wagner πιστεύεται ότι ήταν παρών στη Δυτική Αφρική – όπου οι δυτικοί αναλυτές ανησυχούν ότι η ομάδα προσπάθησε να διευρύνει την εμβέλειά της σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Νίγηρα, όπου μόλις έγινε πραξικόπημα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την ρωσική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Rosaviatsia) μαζί με τον Πριγκόζιν στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης το δεξί του χέρι, Ντμίτρι Ούτκιν, καθώς και άλλα πέντε μέλη της Wagner και τρία μέλη του πληρώματος.
«Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν υπάλληλοι της εταιρείας Wagner», παραδέχτηκε ο Πούτιν. «Θα ήθελα να σημειώσω ότι πρόκειται για άτομα που έχουν συμβάλει σημαντικά στην κοινή μας υπόθεση για την καταπολέμηση του νεοναζιστικού καθεστώτος στην Ουκρανία», συνέχισε. «Το θυμόμαστε και το γνωρίζουμε και δεν θα το ξεχάσουμε».
Ο Πούτιν επικαλείται συχνά την παρουσία «νεοναζί» στην Ουκρανία για να νομιμοποιήσει την εισβολή του στη χώρα.
Σημειώνεται ότι ο θάνατος του Πριγκόζιν ήρθε δύο μήνες μετά το αποτυχημένο του πραξικόπημα. Για πολλούς ήταν θέμα χρόνου να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του και της οργής του Ρώσου προέδρου καθώς η ανταρσία της Wagner θεωρείραι η πιο σημαντική απειλή στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια.