29.7 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 18:27

Συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ εξερράγησαν στον Λίβανο -3 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (φωτό)

Συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν από την Χεζμπολάχ εξερράγησαν αργά σήμερα το απόγευμα στο νότιο τμήμα της χώρας και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού, δήλωσαν πηγή ασφαλείας και αυτόπτης μάρτυρας.

Η πηγή είπε ότι δεν κατέστη σαφές αν οι συσκευές ήταν βομβητές.

Τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις που ακούστηκαν έγινε κοντά σε μια κηδεία που οργάνωσε η Χεζμπολάχ για όσους σκοτώθηκαν χθες όταν χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούσε το λιβανέζικο κίνημα ανατινάχτηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους.

Δημοσιογράφοι του Reuters δήλωσαν ότι άκουσαν τουλάχιστον δύο περιορισμένης έντασης εκρήξεις σήμερα σε διαφορετικά σημεία των προαστίων της Βηρυτού, ενώ δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές τί προκάλεσε τις εκρήξεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε σήμερα ότι οι υπεύθυνοι της φονικής επίθεσης με τους βομβητές εναντίον μελών της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο χθες «θα πρέπει να λογοδοτήσουν»,.

«Η ταυτόχρονη στοχοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ένοπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είχε στην κατοχή του τις συσκευές που βρέθηκαν στο στόχαστρο, πού αυτές βρίσκονταν και σε ποιο περιβάλλον ήταν τη στιγμή της επίθεσης, συνιστά μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, στο μέτρο που αυτό εφαρμόζεται, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε ο Τουρκ σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη, σοβαρή και διαφανής έρευνα» σχετικά με τα γεγονότα, προκειμένου να βρεθούν οι εμπνευστές και οι αυτουργοί.

Οι εκρήξεις αυτών των συσκευών επικοινωνίας «που σκότωσαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους, μεταξύ αυτών δύο παιδιά, και τραυμάτισαν χιλιάδες άλλους ανθρώπους προκαλούν σοκ και ο αντίκτυπός τους στους αμάχους είναι απαράδεκτος. Ο φόβος και ο τρόμος που προκαλούν είναι βαθιοί», κατήγγειλε ο Τουρκ.

«Σε αυτήν την εξαιρετικά ασταθή περίοδο, καλώ όλα τα κράτη που ασκούν επιρροή στην περιοχή και πέραν αυτής να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση των τρεχουσών συρράξεων», συμπλήρωσε ο ίδιος, εκτιμώντας πως «είναι η κατάλληλη ώρα οι ηγέτες να σπεύσουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια».

Η Χεζμπολάχ είχε προμηθευτεί 5.000 βομβητές, προκειμένου τα μέλη της να μην επικοινωνούν με τηλέφωνο. Ήταν μοντέλο της ταϊβανέζικης εταιρείας Gold Apollo, η οποία όμως υποστηρίζει ότι δεν τους κατασκεύασε η ίδια, αλλά μία ουγγρική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται στη Βουδαπέστη. Όπου και εάν κατασκευάστηκαν το μόνο βέβαιο είναι πως πριν φτάσουν στον Λίβανο, είχε «φυτευτεί» στις συσκευές εκρηκτικό υλικό.

Η ταπεινωτική για τη λιβανέζικη οργάνωση επίθεση άφησε πίσω της τουλάχιστον 12 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και 2 παιδιά, και πάνω από 2.700 τραυματίες. Ορισμένα θύματα έχουν τυφλωθεί, ενώ άλλα ακρωτηριάστηκαν. Αύριο ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, θα απευθύνει διάγγελμα. Συνεχής ενημέρωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!