30.8 C
Nicosia
Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 | 12:25

Συμφώνησε να συναντήσει τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι συμφωνεί να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον προέτρεψε να αποδεχθεί την πρόταση της Μόσχας για απευθείας συνομιλίες.

Ο Ουκρανός ηγέτης είχε τηρήσει επιφυλακτική στάση νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση που έκανε τη νύχτα ο Πούτιν, σε ώρα υψηλής τηλεθέασης στις ΗΠΑ, ότι προτείνει τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στις 15 Μαΐου στην Τουρκία.

Δεν είναι, ωστόσο, σαφές εάν ο Πούτιν είχε σκοπό να παραβρεθεί ο ίδιος.

«Θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη. Αυτοπροσώπως. Ελπίζω αυτή τη φορά οι Ρώσοι να μην αναζητήσουν δικαιολογίες», έγραψε ο Ζελένσκι, στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Η πρόταση του Πούτιν έγινε λίγες ώρες αφού οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις που συνεδρίασαν στο Κίεβο του ζήτησαν να συμφωνήσει άνευ όρων σε μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν «μεγάλες» νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι θα ήταν έτοιμος για συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως μόνο αφού η Μόσχα συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός.

Όμως ο Τραμπ, που έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει ή να διακόψει τον κρίσιμης σημασίας στρατιωτικό ανεφοδιασμό της Ουκρανίας, ακολούθησε διαφορετική γραμμή.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν της Ρωσίας δεν θέλει μια Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός με την Ουκρανία αλλά μάλλον θέλει να συναντηθούν την Πέμπτη στην Τουρκία για να διαπραγματευθούν ένα πιθανό τέλος στην αιματιχυσία. Η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει, αμέσως», έγραψε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social.

«Τουλάχιστον, θα μπορέσουν να καθορίσουν εάν είναι δυνατή ή όχι μια συμφωνία και, εάν όχι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι ΗΠΑ θα ξέρουν ποια είναι η θέση του καθενός και θα προχωρήσουν αναλόγως», πρόσθεσε.

Στο νυχτερινό διάγγελμά του, ο Πούτιν πρότεινε «άμεσες διαπραγματεύσεις, χωρίς προϋποθέσεις». Όμως σχεδόν αμέσως, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι στις συνομιλίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφενός το σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας του 2022 και αφετέρου η σημερινή κατάσταση επί του πεδίου. Αυτό θα σήμαινε ότι το Κίεβο πρέπει να συμφωνήσει σε μόνιμη ουδετερότητα, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, και ότι θα αποδεχθεί ότι η Ρωσία θα ελέγχει ουκρανικά εδάφη.

Εξάλλου, ο Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας, ζήτησε “πρώτα κατάπαυση του πυρός και μετά συνομιλίες”.

«Στο Κίεβο, από κοινού με τους εταίρους μας, ζητήσαμε 30ήμερη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να δημιουργηθεί το περιθώριο διαπραγματεύσεων. Η Ουκρανία συμφώνησε σε αυτό χωρίς επιφυλάξεις. Εάν η ρωσική πλευρά δείξει τώρα προθυμία για συνομιλίες, αυτό θα είναι ένα αρχικά καλό σημάδι. Αλλά βεβαίως δεν αρκεί. Αναμένουμε από την Μόσχα να συμφωνήσει τώρα σε μια κατάπαυση του πυρός, η οποία μπορεί να καταστήσει εφικτές πραγματικές συνομιλίες ήδη από την αρχή. Πρέπει να σιγήσουν πρώτα τα όπλα και μετά μπορούν να αρχίσουν οι συνομιλίες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Καγκελαρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!