Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει το Πρωθυπουργικό Γραφείο στην Ιερουσαλήμ σχετικά με την έκβαση των επαφών που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Παρίσι μεταξύ των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ, με σκοπό την επίτευξη μίας νέας συμφωνίας εκεχειρίας που θα συνδυαστεί με την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ιδιαίτερου γραφείου του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου, «η συνάντηση στο Παρίσι αποτιμάται ως εποικοδομητική», σημειώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές απόψεων, επί των οποίων τα μέρη πρόκειται να διαβουλευθούν περαιτέρω κατά την διάρκεια της εβδομάδας με επιπλέον κατ’ ιδίαν επαφές».
Όπως μετέδωσε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε το ενδεχόμενο εφαρμογής εκεχειρίας διάρκειας δύο μηνών, κατά την διάρκεια των οποίων η Χαμάς θα απελευθερώσει 100 ισραηλινούς ομήρους, δίνοντας προτεραιότητα σε παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους με χρόνιες ασθένειες. Όσον αφορά τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων, την αποφυλάκιση των οποίων επιδιώκει ως αντάλλαγμα η Χαμάς, δεν μεταδόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, παρότι και αυτό το ζήτημα τέθηκε προς διαβούλευση στις συνομιλίες του Παρισιού.
Τις προηγούμενες ημέρες και ενόψει των χθεσινών συναντήσεων στο Παρίσι, ισραηλινές πηγές δήλωναν στα κρατικά μέσα της χώρας ότι σκοπός των επαφών των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ είναι η άσκηση πιέσεων στην Χαμάς για να μεταβάλει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Χαμάς φέρεται να θέτει όρους που υπερβαίνουν τις «ισραηλινές κόκκινες γραμμές». Συγκεκριμένα, όπως μεταδόθηκε από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση, η Χαμάς επιθυμεί να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος και να συμμετάσχει στην διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας την επόμενη ημέρα του πολέμου, αιτήματα που το Ισραήλ δεν πρόκειται τα αποδεχθεί.
Η χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι του διοικητή της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα, του διοικητή της ισραηλινής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας, Ρονέν Μπαρ, του επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, του διοικητή των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσίων, Αμπάς Κάμελ, και του Πρωθυπουργού του Κατάρ, αρμόδιου και για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, Μωχάμαντ Αλ-Θάνι, είχε τεθεί στο επίκεντρο δημοσιευμάτων των αμερικανών εφημερίδων New York Times και Wall Street Journal, σε ρεπορτάζ των οποίων περιγραφόταν κλίμα αισιοδοξίας για την έκβαση των επαφών, επισημαίνοντας ότι Ισραήλ και Χαμάς φέρονταν να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, γραπτό σχέδιο της οποίας έχει ήδη συνταχθεί. Αντιθέτως, τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, που υποστήριζαν ότι η συνάντηση του Παρισιού είχε σκοπό «την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την συγκρατημένη τους αισιοδοξία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στο Ισραήλ σήμερα, Δευτέρα, ενώ δεν ανακοινώθηκε εάν και πότε θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο πλαίσιο των σημερινών διαβουλεύσεων που ολοκληρώθηκαν στην γαλλική πρωτεύουσα.