Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο κατηγορεί για «παράνομες και αβάσιμες ενέργειες» εναντίον της Αμερικής και του Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το Ισραήλ είναι μέλη του ΔΠΔ, του δικαστικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιου για να ασκεί διώξεις και να δικάζει πρόσωπα που κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
Το ΔΠΔ, το οποίο ιδρύθηκε το 2002, έχει το τρέχον διάστημα 124 κράτη μέλη. Δεν έχει απαγγείλει ετυμηγορίες παρά για λιγοστές υποθέσεις.
Το διάταγμα
Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο, απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε ηγετικά στελέχη, υπαλλήλους και άλλους εργαζόμενους στο ΔΠΔ, καθώς και σε στενούς συγγενείς τους. Το διάταγμα προβλέπει επίσης το πάγωμα τυχόν περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών στην αμερικανική δικαιοδοσία.
Ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκεπτόταν την Ουάσινγκτον. Τον περασμένο Νοέμβριο, το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που το Ισραήλ αρνείται. Το ΔΠΔ εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης για τον επικεφαλής της Χαμάς καθώς και για τον πρώην υπουργό Άμυνας της ισραηλινής κυβέρνησης Γιοάβ Γκάλαντ.
Αμερικανοί πολιτικοί, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, έχουν εκφράσει αγανάκτηση για την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου.
Στο υπόμνημα του Λευκού Οίκου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη κατηγορεί το ΔΠΔ ότι δημιουργεί μια «επαίσχυντη ηθική ισοδυναμία» μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ εκδίδοντας τα εντάλματα την ίδια στιγμή. Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ ανέφερε ότι οι πρόσφατες ενέργειες του ΔΠΔ «θέτουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο» που βάζει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς εκθέτοντάς τους σε «παρενόχληση, κακοποίηση και πιθανή σύλληψη».
«Αυτή η κακή συμπεριφορά απειλεί με τη σειρά της να παραβιάσει την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και υπονομεύει το κρίσιμο έργο εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων μας, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ», αναφέρεται.
Η Ολλανδία, που φιλοξενεί το δικαστήριο, δήλωσε ότι «λυπάται» για την κίνηση του Τραμπ.
Δεν είναι η πρώτη φορά
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΠΔ μπαίνει στο στόχαστρο του Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στην αμερικανική προεδρία (2017-2021), η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε βάρος στελεχών του δικαστηρίου, ιδίως της πρώην επικεφαλής εισαγγελέα του Φατού Μπενσουντά, εξαιτίας της έναρξης έρευνας για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν από αμερικανούς στρατιωτικούς. Οι κυρώσεις εκείνες είχαν αρθεί λίγο καιρό αφού ανέλαβε την εξουσία ο διάδοχός του Μπάιντεν.
Δεν έχει υπάρξει ως αυτό το στάδιο δημόσια αντίδραση του ΔΠΔ, ούτε του επικεφαλής εισαγγελέα του Καρίμ Χαν, μαύρου προβάτου των ΗΠΑ, όπως και του Ισραήλ.
Τον Δεκέμβριο, το ΔΠΔ είχε προειδοποιήσει πως τυχόν οικονομικές ή άλλες κυρώσεις των ΗΠΑ θα «υπονόμευαν» τη δυνατότητά του να ενεργεί για όλες τις υποθέσεις στη δικαιοδοσία του και θα έθεταν σε κίνδυνο «την ίδια την ύπαρξή του».