Η Κίνα και η Ρωσία πρόβαλαν – όπως αναμενόταν – χθες Πέμπτη τα βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όταν τέθηκε σε ψηφοφορία σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και προέβλεπε την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να τιμωρηθεί για τις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών πυραύλων.
Τα υπόλοιπα 13 μέλη του ΣΑ τάχθηκαν υπέρ του κειμένου, το οποίο θα επέβαλε μείωση των νόμιμων εισαγωγών πετρελαίου -αργού και διυλισμένου- από πλευράς της Πιονγκγιάνγκ. Στους διαδρόμους, αρκετοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον εξέφραζαν ενόχληση για την επιμονή της να οργανωθεί η ψηφοφορία εν γνώση του ότι Πεκίνο και Μόσχα θα πρόβαλαν βέτο.
Όμως, για τους Αμερικανούς, θα ήταν «χειρότερο να μη γίνει τίποτα» και να «αφεθούν να συνεχιστούν οι δοκιμές» πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ «χωρίς αντίδραση», θα ήταν «χειρότερο από το σενάριο δύο χώρες να εμποδίσουν την απόφαση», εξήγησε ανώτερος διπλωμάτης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, αποτελούν «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια του συνόλου της διεθνούς κοινότητας», τόνισε πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, ο Τζανγκ Τζουν, έκρινε μετά την ψηφοφορία ότι η αμερικανική πρωτοβουλία «απομακρύνει το ΣΑ από τον διάλογο και τον συμβιβασμό», ενώ, πριν από τη διαδικασία, σημείωνε πως το Πεκίνο «δεν θεωρεί ότι νέες κυρώσεις θα βοηθούσαν να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κατάσταση».
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης προέβλεπε επίσης απαγόρευση των εξαγωγών ορυκτών καυσίμων και άλλων ειδών, όπως ρολογιών, από τη Βόρεια Κορέα και κάθε πώλησης καπνικών προϊόντων στην Πιονγκγιάνγκ (σ.σ. ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να είναι μανιώδης καπνιστής). Ακόμη, προέβλεπε κλιμάκωση των μέτρων εναντίον των ψηφιακών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας.
Αυτή την εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέες δοκιμές πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου πιθανόν του μεγαλύτερου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) που έχει αναπτύξει, μερικές ώρες μετά το πέρας της περιοδείας του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ασία.
Ουάσινγκτον και Σεούλ προειδοποιούν εδώ και αρκετές εβδομάδες πως η Πιονγκγιάνγκ μπορεί σύντομα να προχωρήσει στην έβδομη δοκιμή πυρηνικού όπλου στην ιστορία της, την πρώτη εδώ και πέντε χρόνια.
Τους τελευταίους μήνες η Πιονγκγιάνγκ έχει πολλαπλασιάσει τις πυραυλικές δοκιμές, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως επιδεικνύουν «εχθρική» συμπεριφορά. Τον Μάρτιο, εκτοξεύθηκε ο πρώτος βορειοκορεατικός ICBM από το 2017.
Οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου παραμένουν σε απόλυτο αδιέξοδο από το 2019, όταν σημαδεύτηκε από αποτυχία η σύνοδος κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον αμερικανό τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ. Η Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει τον τελευταίο χρόνο πως είναι ανοικτή στον διάλογο με την Πιονγκγιάνγκ, αυτή η τελευταία όμως απορρίπτει όλες τις προσφορές να ξαναρχίσουν συνομιλίες.