Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών σχετικά με την Ουκρανία.
Ο Γουίτκοφ έκανε γνωστό ότι θα μεταβεί μαζί με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, στη Μόσχα αύριο, Πέμπτη.
«Λοιπόν, κοιτάξτε, πρέπει να τον συναντήσουμε την Πέμπτη», είπε ο Γουίτκοφ σε συνέντευξή του στο CNBC αναφερόμενος στον Πούτιν. «Αλλά οι Ρώσοι ήταν αυτοί που ζήτησαν τη συνάντηση. Πιστεύω ότι πρόκειται για σημαντική δήλωση από πλευράς τους», πρόσθεσε.
Ο Γουίτκοφ ανέφερε επίσης ότι έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες έξι έως οκτώ εβδομάδες» και «ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε κάτι καλό να ανακοινώσουμε». Όπως είπε, οι συνομιλίες αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στις «συμφωνίες για τα εδάφη», τα οποία αποκάλεσε «τον ελέφαντα στο δωμάτιο». Επέμεινε πάντως ότι υπάρχουν «μερικές πολύ, πολύ καλές ιδέες γύρω από αυτό».
Το εδαφικό, με την απαίτηση της Ρωσίας να παραδώσει η Ουκρανία την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς , και οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει το Κίεβο από τους δυτικούς εταίρους, ώστε να αποτραπεί η Μόσχα από το να εισβάλει ξανά στο ουκρανικό έδαφος, αποτελούν τα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Πούτιν θα καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Γουίτκοφ απάντησε: «Ναι».
Το Κρεμλίνο είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Γουίτκοφ και τον Κούσνερ για συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όμως είχε προσθέσει ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.



