13.4 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 | 13:34

Σκισμένα βιβλία, κατάρες, ηρεμιστικά χάπια και ένα υπόγειο καταφύγιο: Μέσα στο παλάτι του έκπτωτου Άσαντ

Αντάρτες και άμαχοι εισέβαλαν στους χώρους του προεδρικού μεγάρου του Μπασάρ αλ Άσαντ τις προηγούμενες ημέρες, πατώντας πάνω σε σκισμένες αφίσες του έκπτωτου ηγέτη, που πιθανολογείται ότι διαμένει σε ένα από τα υπερπολυτελή του διαμερίσματα στη Μόσχα.

Δημοσιογράφοι της Wall Street Journal είχαν την ευκαιρία να εισέλθουν στο παλάτι και περιγράφουν τα όσα είδαν. Στο εγκαταλελειμμένο γραφείο του δεκάδες βιβλία και χαρτιά ήταν πεταμένα στο πάτωμα. Μεταξύ αυτών ένα για την ιστορία του ρωσικού στρατού, ένας χάρτης της βορειοανατολικής Συρίας και μια κατεστραμμένη βιογραφία του ίδιου του Άσαντ. Πάνω στο γραφείο υπήρχαν κουτιά με ηρεμιστικά.

Σε ένα από τα κιτρινισμένα παράθυρα που έβλεπαν τη Δαμασκό, κάποιος είχε γράψει με σπρέι, «Ο Θεός να καταραστεί την ψυχή σου, Χαφέζ», μια αναφορά στον πατέρα του Μπασάρ, Χαφέζ αλ Άσαντ, ο οποίος κυβέρνησε τη Συρία για περίπου τρεις δεκαετίες πριν ο γιος του κληρονομήσει την εξουσία.

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Οι εικόνες από το παλάτι λειτουργούν ως μία φευγαλέα ματιά στις τελευταίες ημέρες ενός δικτάτορα που για περισσότερο από μια δεκαετία χρησιμοποιούσε φριχτά βασανιστήρια, βομβαρδισμούς και χημικά όπλα για να καταστείλει την εξέγερση, που ξέσπασε εναντίον του κατά τις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης, το 2011.

Από τις σχολικές αίθουσες στους δρόμους με Καλάζνικοφ

Τις τελευταίες ημέρες, διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την πλατεία Ουμαγιάντ στο κέντρο της πρωτεύουσας, ποζάροντας με αντάρτες να κρατούν όπλα και να κυματίζουν την πράσινη, άσπρη και μαύρη σημαία της συριακής επανάστασης. Μετά από έναν πολυετή εμφύλιο πόλεμο, το καθεστώς κατέρρευσε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες καθώς οι σύμμαχοί του, η Ρωσία και το Ιράν, δεν ήταν σε θέση να το βοηθήσουν να σταματήσει την αιφνίδια προέλαση των τζιχαντιστικών φατριών.

Οι αντάρτες της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) κατέλαβαν μια σειρά από πόλεις της Συρίας, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σχεδόν χωρίς αντίσταση κατάληψη της πρωτεύουσας, Δαμασκού, την Κυριακή.

Την Τρίτη, στην είσοδο της πτέρυγας, που στεγάζει το γραφείο του Άσαντ, ένας αντάρτης με Καλάσνικοφ στον ώμο, περιεργαζόταν τον χώρο. Κόκκινα χαλιά, μάρμαρο και χρυσός παντού.

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

«Ο εφιάλτης τελείωσε», δήλωσε στη WSJ ο Μουσταφά Χασάν, πρώην δάσκαλος ιστορίας από τη συριακή πόλη Ράκα, ο οποίος συμμετείχε στις διαδηλώσεις του 2011 και πήρε τα όπλα στην εξέγερση.  Φυλακίστηκε από το Ισλαμικό Κράτος όταν η εξτρεμιστική ομάδα κατέλαβε την πόλη.

«Τελειώσαμε με μια μάχη και ξεκινάμε μια άλλη: μια μάχη οικοδόμησης και ανάπτυξης σχέσεων με άλλες χώρες», λέει Χασάν.

Το υπόγειο καταφύγιο

Το άδειο πλέον προεδρικό μέγαρο, στην κορυφή ενός λόφου δίπλα στη Δαμασκό, παραμένει ως σύμβολο ενός ηττημένου καθεστώτος. Σχεδιασμένο από Ιάπωνα αρχιτέκτονα, ολοκληρώθηκε το 1990 υπό την κυριαρχία του πατέρα του Άσαντ. Είναι ένα μνημείο αυταρχικής αρχιτεκτονικής, με τεράστιες κυβοειδείς αίθουσες.

Το παλάτι έχει τουλάχιστον δύο αίθουσες για τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου: μία επίγεια και μία υπόγεια. Το υπόγειο δωμάτιο είναι μέρος ενός καταφυγίου που φαινόταν να χτίστηκε για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, τρεις ορόφους κάτω από το παλάτι, ορειχάλκινες πλάκες φέρουν ετικέτες στα καθίσματα για τον υπουργό Άμυνας και διάφορους στρατιωτικούς διοικητές. Στην κορυφή του τραπεζιού, η θέση του Άσαντ: Ανώτατος Διοικητής. Το δωμάτιο συνδέεται με υπόγεια σαλόνια, υπνοδωμάτια, μπάνιο, καθώς και καταλύματα για το προσωπικό.

Στους χώρους των άλλων ορόφων συναντά κανείς πανάκριβα έπιπλα και έργα τέχνης. Το γκαράζ ήταν γεμάτο super cars.

Η τύχη τους; Αβέβαιη όπως άλλωστε και το μέλλον της Συρίας.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!