30.7 C
Nicosia
Τρίτη 2 Ιούλιος 2024 | 10:10

Σεισμός στη Σετσουάν: Τουλάχιστον 65 νεκροί, αναφορές για 250 τραυματίες

Συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν σήμερα τις προσπάθειες να εντοπίσουν επιζώντες στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός στη νοτιοδυτική Κίνα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 65 άνθρωποι.

Ο σεισμός, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS), έπληξε τη Δευτέρα την επαρχία Σετσουάν. Το επίκεντρό του βρισκόταν στο καντόνι Λουντίνγκ, περιοχή με κοιλάδες, ορμητικά ποτάμια και στενούς δρόμους, κοντά στο οροπέδιο του Θιβέτ, κάπου 200 χιλιόμετρα δυτικά της επαρχιακής πρωτεύουσας Τσενγκντού.

VIA REUTERS/CHINA DAILY

Η κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV μετέδωσε σήμερα πλάνα που εικονίζουν πυροσβέστες με πορτοκαλί στολές και αστυνομικούς να βγάζουν μια νέα, με το σώμα γεμάτο εκχυμώσεις, από τα συντρίμμια κτιρίου και να τη μεταφέρουν με φορείο σε ασθενοφόρο. Άλλα πλάνα δείχνουν ακίνητα από ξύλο και από μπετόν γκρεμισμένα, ή ετοιμόρροπα. Ορισμένοι δρόμοι, όπου έπεσαν συντρίμμια ή ανοίχτηκαν ρωγμές εξαιτίας του σεισμού, είναι αδιάβατοι, αναγκάζοντας τα σωστικά συνεργεία να περνούν ποταμούς με τη βοήθεια αυτοσχέδιων γεφυρών ή καλωδίων που συνδέουν τη μια όχθη με την άλλη.

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην αυτόνομη περιοχή Γκάνζι του Θιβέτ, όπου βρισκόταν το επίκεντρο, και άλλοι 28 στο γειτονικό καντόνι Σιμιάν, σύμφωνα με τη CCTV και τη Λαϊκή Ημερησία, όργανο του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο νέος προσωρινός απολογισμός των θυμάτων του σεισμού κατά συνέπεια ανέρχεται σε 65 νεκρούς.

Σχεδόν 250 τραυματίες – 12 αγνοούμενοι

Σύμφωνα με διάφορες πηγές που επικαλέστηκαν κρατικά ΜΜΕ, γίνεται λόγος για σχεδόν 250 τραυματίες και 12 αγνοούμενους. Περίπου 200 άνθρωποι έχουν αποκλειστεί μετά το κλείσιμο δρόμου στην κοιλάδα Χαϊλούο, περιοχή με παγόβουνα και χιονισμένες κορυφές, ιδιαίτερα τουριστική, σε υψόμετρο 2.850 μέτρων και πλέον, σύμφωνα με τη CCTV.

Ο κινεζικός στρατός, συνηθισμένος να κινητοποιείται για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ανέφερε σήμερα πως έχει αναπτύξει 1.900 μέλη του για να συμμετάσχουν στις έρευνες για τους αγνοούμενους και να προσφέρουν βοήθεια στον πληθυσμό. Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πλάνα με κατοίκους που είχαν βρει προσωρινά καταφύγιο τη νύχτα σε μεγάλες μπλε σκηνές και στρατιώτες τους διένειμαν νερό και γεύματα.

Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 μετασεισμικές δονήσεις ισχύος 3 βαθμών και άνω μετά τον αρχικό σεισμό, σύμφωνα μ την τελευταία ενημέρωση σήμερα το πρωί από το Κινεζικό Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σρι Τζινπίνγκ κάλεσε χθες Δευτέρα «να γίνει το παν για να προσφερθεί βοήθεια στους σεισμοπαθείς» και να «ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών», σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες στην περιοχή όπου βρίσκεται το επίκεντρο, κάτι που θα περιπλέξει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η χθεσινή δόνηση ταρακούνησε κτίρια στην επαρχιακή πρωτεύουσα Τσενγκντού, όπου τα 21 εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται σε lockdown εξαιτίας εστίας του νέου κορωνοϊού. Η Σετσουάν, που πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς, είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα καταφύγια των αρκούδων πάντα και για την πικάντικη κουζίνα της, από τις διασημότερες στην Κίνα.

Τον Ιούνιο, σεισμός 6,1 βαθμών που έπληξε την επαρχία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους. Τον Μάιο του 2008, πολύ ισχυρός σεισμός, ισχύος 7,9 βαθμών, είχε απολογισμό 87.000 νεκρούς ή αγνοούμενους στη Σετσουάν. Η καταστροφή εκείνη είχε προκαλέσει εθνικό σοκ.Ανάμεσα στα θύματα ήταν χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, καθώς κατέρρευσαν σχολεία που είχαν κατασκευαστεί πρόχειρα. Η αστυνομία είχε τότε συλλάβει ακτιβιστές που προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των ζωών παιδιών που χάθηκαν στην καταστροφή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συνεχίζεται η διαδικασία στο Αν. Δικαστικό Συμβούλιο για αίτηση παύσης Γ. Ελεγκτή-Απορρίφθηκε η ένσταση του Εισαγγελέα

Συνεχίζεται σήμερα στις 9.30 η ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο σχετικά με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του Γενικού Ελεγκτή,...

ΑΔΜΗΕ: Απόφαση-ορόσημο για τη μεθοδολογία εσόδου από τη ΡΑΑΕΥ-Προχωρά ο Great Sea Interconnector

Ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το έργο Great Sea Interconnector (GSI) αποτελεί η απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΑΕΥ...

Με δύο αναμετρήσεις πέφτει η αυλαία της φάσης των 16 του EURO 2024

Με δύο αναμετρήσεις ολοκληρώνεται σήμερα η φάση των «16» του EURO 2024, που διεξάγεται στα γήπεδα της Γερμανίας. Στο Μόναχο (19:00), η Ρουμανία αντιμετωπίζει την...

Το μέλλον της εξελικτικής σκέψης και οι σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι

Από την Άντρεα Χατζηβασιλείου*  Ας μιλήσουμε με αριθμούς. 20 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, μέχρι το 2030. 300 δισεκατομμύρια ώρες εξοικονόμησης εργασίας ετησίως. 96% των εργαζομένων σήμερα, πιστεύουν...

Ικανοποίηση OEB για έναρξη σχεδίου κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ενημερώνει για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων του πολύ σημαντικού «Σχεδίου Χορηγιών για την Κυκλική Οικονομία στις...

Συναγερμός στο Ψυχικό: Πυροβόλησαν και σκότωσαν άνδρα μέσα στο αυτοκίνητο του

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης στην περιοχή του Ψυχικού έπειτα από ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς. Όλα άρχισαν όταν ένας άγνωστος, ο οποίος επέβαινε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!