16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 14:05

«Σαφές μήνυμα» στον Κάρολο ήθελε να δώσει η Αυστραλή γερουσιαστής που του φώναξε

Να στείλει «ένα σαφές μήνυμα» στον βασιλιά Κάρολο ήθελε η Αυστραλή γερουσιαστής που του φώναξε «δεν είσαι ο βασιλιάς μου» κατά την επεισοδιακή εκδήλωση στο κοινοβούλιο της Καμπέρας.

Η Λίντια Θορπ, που εκπροσωπεί στην πολιτική σκηνή της χώρας τους αυτόχθονες Αβορίγινες, είπε στο BBC μετά από τη φραστική επίθεση: «Για να είσαι ηγεμόνας πρέπει να προέρχεσαι από τούτη τη γη. Αυτός δεν είναι από τούτη τη γη».

Η κα Θορπ φώναξε στον Κάρολο αμέσως μόλις εκείνος ολοκλήρωσε ομιλία σε εκδήλωση στο κοινοβούλιο: «Δώσε μας πίσω τη γη μας. Δώσε μας αυτά που μας έκλεψες! Τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τους ανθρώπους μας. Κατέστρεψες τη γη μας! Δώσε μας μια συνθήκη!».

Η Αυστραλία είναι η μοναδική πρώην βρετανική αποικία που δεν έχει συνάψει συνθήκη μεταξύ της σύγχρονης Κυβέρνησης και των αυτόχθονων κατοίκων. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί των Αβορίγινων και των λεγόμενων Νησιωτών των Στενών Τόρρες τονίζουν πως ποτέ δεν υπέγραψαν κάτι που να εκχωρεί την κυριαρχία επί της γης τους στο βρετανικό Στέμμα.

Η κα Θορπ πρόσθεσε μιλώντας στο BBC πως ο βασιλιάς πρέπει να διατάξει ως κεφαλή κράτους το αυστραλιανό κοινοβούλιο να διαπραγματευτεί μια συνθήκη ειρήνης με τους αυτόχθονες πληθυσμούς της χώρας.

«Μπορούμε να ηγηθούμε σε αυτό, μπορούμε να το κάνουμε, μπορούμε να γίνουμε μια καλύτερη χώρα. Αλλά δεν μπορούμε να υποκύψουμε στον αποικιοκράτη, του οποίου οι πρόγονοι για τους οποίους μίλησε εκεί μέσα είναι υπεύθυνοι για μαζικές δολοφονίες και μαζική γενοκτονία», συμπλήρωσε.

Η Λίντια Θορπ συγκρατήθηκε και απομακρύνθηκε από άνδρες της ασφάλειας, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος επέστρεφε από το βήμα της ομιλίας του στη θέση του δίπλα στη βασίλισσα Καμίλα, όπου άρχισε να συνομιλεί με τον Αυστραλό Πρωθυπουργό Άντονι Αλπμανίζι.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς αναφορά στο περιστατικό, με το βασιλικό ζεύγος να συναντά και να χαιρετά προσκεκλημένους αξιωματούχους και στη συνέχεια εκατοντάδες πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το κοινοβούλιο. Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ απέφυγε να σχολιάσει το επεισόδιο.

Η 51χρονη Λίντια Θορπ έγινε το 2020 η πρώτη γυναίκα Αβορίγινας από την πολιτεία της Βικτόρια που εξελέγη γερουσιαστής. Όταν ορκίστηκε στο αξίωμά της αρνήθηκε να ορκιστεί πίστη στην τότε βασίλισσα Ελισάβετ, χαρακηρίζοντάς την «εποικίστρια».

Να ζητήσει συγνώμη για τα δεινά που υπέφεραν οι αυτόχθονες Αυστραλοί από τους Βρετανούς αποικιοκράτες κάλεσε τον βασιλιά Κάρολο και η θεία Σερίνα Ουίλιαμς της φυλής Ενγκουνναουάλ, η οποία υποδέχθηκε με παραδοσιακή τελετή καπνίσματος το βασιλικό ζεύγος στο αεροδρόμιο της Καμπέρας.

Στην ομιλία του ο 75χρονος μονάρχης εξέφρασε «βαθιά εκτίμηση» για την υποδοχή, που όπως είπε του έδωσε την ευκαιρία να υποβάλει τα σέβη ταυ «στους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες της γης επί της οποίας συναντιόμαστε».

Αποφεύγοντας πάντως να ζητήσει συγνώμη όπως είχε κληθεί να κάνει, συμπλήρωσε: «Στις πολλές επισκέψεις μου στην Αυστραλία είδα από κοντά το θάρρος και την ελπίδα που έχουν καθοδηγήσει το μακρύ και ορισμένες φορές δύσκολο ταξίδι του έθνους προς τη συμφιλίωση».

Στην Αυστραλία ο Κάρολος αντιμετωπίζει και το ενισχυμένο κίνημα των αντιμοναρχιστών, που τάσσονται υπέρ της κατάργησης της συνταγματικής μοναρχίας και εγκαθίδρυσης του πολιτεύματος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Μετά από την ολοκλήρωση της περιοδείας στην Αυστραλία, ο Κάρολος θα μεταβεί στη Σαμόα όπου στα τέλη της βδομάδας διεξάγεται η Σύνοδος των Επικεφαλής Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!