Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις στην Γάζα θα συνεχιστούν με την παρούσα ένταση για τις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες. Την εκτίμησή τους αυτή εξέφρασαν στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στην Ράφα, διευκρινίζοντας ότι μετά το πέρας της ως άνω περιόδου, οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με χαμηλότερη ένταση έως ότου διαπιστωθεί ότι έχουν εξουδετερωθεί πλήρως οι επιχειρησιακές δυνατότητες της οργάνωσης Χαμάς.
Το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλείται τον ισραηλινό αναλυτή Άβι Μελαμέντ, τέως στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, ότι «η ισραηλινή Kυβέρνηση ενδέχεται να αποφασίσει να μην επεκτείνει την χερσαία επιχείρηση στη Ράφα εξαιτίας πιέσεων της διεθνούς κοινότητας». Επιπλέον, ανώνυμη στρατιωτική ισραηλινή πηγή αναφέρει στο Ρόιτερς ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί πλωτή αποβάθρα στα ανοικτά των ακτών, βορείως της Ράφα, όπου θα μπορούν να αγκυροβολήσουν πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία στη συνέχεια θα διανεμηθεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς και σε υπαίθρια νοσοκομεία, που εν τω μεταξύ θα έχουν συσταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ράφα, στον νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Όσον αφορά την δυνατότητα επιστροφής αμάχων στις εστίες τους που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ανώνυμη ισραηλινή πηγή αναφέρει στο Ρόιτερς ότι η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία της χώρας συμφωνούν πως αυτό δεν θα καταστεί εφικτό κατά το προσεχές διάστημα. Η ίδια πηγή εξέφρασε την εκτίμηση ότι ανώτατα στελέχη της Χαμάς και ισραηλινοί όμηροι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ράφα.
Αξιωματούχος της οργάνωσης Χαμάς στο Κατάρ ανέφερε στο Ρόιτερς ότι από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί 6.000 μέλη της οργάνωσης. Αντιθέτως, η ισραηλινή πλευρά αναφέρει ότι εξουδετερώθηκαν 12.000 μέλη της οργάνωσης από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και εντεύθεν.