Αντιμέτωπη με μία νέα «τεράστια», όπως τη χαρακτήρισε, πυραυλική επίθεση στο ενεργειακό της σύστημα, έρχεται σήμερα η Ουκρανία. Οι Ρώσοι στοχεύουν σταθερά το δίκτυο ηλεκτροδότησης της εμπόλεμης χώρας κατά τη χειμερινή περίοδο.
Κλιμακώνοντας τα χτυπήματά της στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, η Ρωσία έχει προκαλέσει αλλεπάλληλα προσωρινά μπλακ άουτ, βυθίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες στο σκοτάδι αλλά και αφήνοντας πολλούς χωρίς θέρμανση, την ώρα που το θερμόμετρο έχει πέσει στο μηδέν.
«Ο εχθρός συνεχίζει τον τρόμο του. Για άλλη μια φορά, ο ενεργειακός τομέας σε ολόκληρη την Ουκρανία βρίσκεται υπό μαζική επίθεση», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γερμάν Γκαλουστσένκο.
Ο συναγερμός αεροπορικής επίθεσης είχε ανακοινωθεί από τις 7 π.μ. τοπική ώρα και δίκτυα που παρακολουθούν απειλές ανέφεραν πυραύλους πάνω από πολλές περιοχές της Ουκρανίας.
11 μεγάλες επιθέσεις μέσα στο 2024
Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 11 μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας από την αρχή του έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Για να διαχειριστεί το ενεργειακό έλλειμμα, ο ενεργειακός φορέας της Ουκρανίας εφαρμόζει διακοπές ρεύματος διάρκειας αρκετών ωρών. Ανακοίνωσε αυξημένους περιορισμούς μετά τη σημερινή επίθεση.
Το Κρεμλίνο έχει αναγνωρίσει στο παρελθόν ότι πλήττει ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, αλλά ισχυρίζεται ότι είναι νόμιμοι στόχοι, καθώς «υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας».
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τις επιθέσεις στο ενεργειακό σύστημα, τονίζοντας ότι έχουν ως στόχο να πλήξουν το ηθικό του πληθυσμού, και έχουν ζητήσει από τους συμμάχους περισσότερα συστήματα αεράμυνας.
Αντιδρώντας στη νεότερη επίθεση, ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίγκα, επανέλαβε αυτό το αίτημα. «Η Ρωσία στοχεύει να μας στερήσει την ενέργεια. Αντίθετα, πρέπει να της στερήσουμε τα μέσα για τον τρόμο», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα μαζί με τον Γερμανό ηγέτη της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι η Ουκρανία επιθυμεί το τέλος του πολέμου και ότι χρειάζονται προσπάθειες για να γίνει η χώρα του ισχυρότερη και να υποχρεωθεί το Κρεμλίνο να εργαστεί για την ειρήνη.