35.8 C
Nicosia
Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 | 17:58

Ρωσία: Φωτιά έξω από τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της περιφέρειας Κουρσκ, μετά από ουκρανική επίθεση με drone

Φωτιά ξέσπασε έξω από τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της περιφέρειας του Κουρσκ στη Ρωσία, μετά από ουκρανική επίθεση με drone.

Η επιδρομή προκάλεσε ζημιά σε βοηθητικό μετασχηματιστή κι οδήγησε στη μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας ενός από τους αντιδραστήρες, όπως έκανε γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το γραφείο Τύπου του σταθμού.

«Μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) μάχης που ανήκε στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας καταρρίφθηκε από συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας κοντά στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Κουρσκ», εξήγησε πηγή αυτή μέσω Telegram.

Κατά τη συντριβή του «το drone εξερράγη, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά βοηθητικός μετασχηματιστής», συνέχισε.

Η φωτιά έχει σβηστεί.

Μείωση της δυναμικότητας

Το γραφείο Τύπου διαβεβαίωσε ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, όμως λόγω της επίθεσης ο αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 3 της εγκατάστασης μείωσε την παραγωγή στο 50% της δυναμικότητας. Το κατεστραμμένο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα προκάλεσε επίσης φωτιά, που κατασβέστηκε, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην εγκατάσταση και στον περιβάλλοντα χώρο δεν ξεπέρασαν ποτέ τα φυσιολογικά όρια, σημείωσε το γραφείο Τύπου.

Δεν έχει υπάρξει σχόλιο από πλευράς Ουκρανίας για τνη ώρα. Το Κίεβο λέει πως τα πλήγματά του στη Ρωσία διεξάγονται σε ανταπόδοση για τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις στην ουκρανική επικράτεια και σκοπό έχουν την καταστροφή υποδομών.

Το Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσεις τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο και ότι δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο τμήμα της εγκατάστασης εκδηλώθηκε φωτιά.

Νωρίτερα, το ομοσπονδιακό ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο REN μετέδωσε ότι ο μετασχηματιστής όπου εκδηλώθηκε φωτιά βρίσκεται έξω από το τμήμα της εγκατάστασης όπου λειτουργούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Επίθεση σε τερματικό πετρελαίου

Στις ακτές της Βαλτικής η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε 10 drones στο λιμάνι Ουστ- Λούγκα, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε σε τερματικό σταθμό πετρελαίου της ρωσικής εταιρείας Novatek, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλεξάντερ Ντροζντένκο.

«Οι πυροσβέστες και το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων καταστάσεων εργάζονται για την κατάσβεσή της», πρόσθεσε στο Telegram.

Το πλήγμα στον αγωγό Ντρούζμπα

Την Παρασκευή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι ζήτησε τη βοήθεια του Τραμπ προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα του τις δυσκολίες ανεφοδιασμού ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, τον οποίο έχει βομβαρδίσει το Κίεβο, όπως καταγγέλλει.

Οι ρωσικές μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν συνολικά 95 ουκρανικά drones στη διάρκεια της νύκτας πάνω από 13 περιφέρειες, επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά της η ρωσική υπηρεσία πολιτικής προστασίας Rosaviatsia ανακοίνωσε ότι ανεστάλησαν οι πτήσεις για ώρες σε διάφορα αεροδρόμια της χώρας.

Ουκρανικά drones στοχοθέτησαν και βιομηχανική επιχείρηση στην πόλη Σιζράν, στη νότια Ρωσία, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σαμάρα Βιάτσεσλαβ Φεντορίστσεβ, αν και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.

Οι νέες επιθέσεις της Ουκρανίας, μιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, εξαπολύθηκαν την ώρα που η χώρα γιορτάζει σήμερα τα 34 χρόνια της ανεξαρτησίας της.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΔΙΑΦΟΡΑΡωσία: Φωτιά έξω από τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της περιφέρειας Κουρσκ, μετά...