Η Ρωσία έχει μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα από τα δικά της σύνορα στη γειτονική Λευκορωσία, αρκετά εκατοντάδες μίλια πιο κοντά στο έδαφος του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Foreign Policy, επικαλούμενο δυτικούς αξιωματούχους. Η είδηση έρχεται στον απόηχο της επισήμανσης του Βλαντίμιρ Πούτιν πως η Ρωσία είναι «τεχνικά και στρατιωτικά έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο», αν και δεν πιστεύει ότι είναι κάτι που θα συμβεί σύντομα.
Η κίνηση που είχε προαναγγελθεί από τον Πούτιν από τον περασμένο Ιούνιο έχει ως στόχο να εντείνει την πίεση στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σημειώνει το FP. O Άρβιντας Ανουσάουσκας, υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, ήταν ο πρώτος κορυφαίος αξιωματούχος της Συμμαχίας που επιβεβαίωσε την είδηση. Προειδοποίησε ότι το ρίσκο της αδράνειας της Δύσης είναι υψηλό, τονίζοντας «θα θέλαμε να δούμε μία πιο σκληρή απάντηση. Εάν οι Ρώσοι μετακινούν πυρηνικά πιο κοντά σε εμάς, πρέπει και εμείς να κινηθούμε».
Η πυρηνική απειλή αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των ηγετών της Δύσης από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Μάλιστα Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Πούτιν εξέτασε την ιδέα της χρήσης περιορισμένης έκτασης τακτικών πυρηνικών όπλων το 2022, όταν ερχόταν αντιμέτωπος με ήττες στο μέτωπο. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, όπως και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στο ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου.
Νέα σύγκρουση μέσα στην επόμενη 10ετία;
Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους o υπουργός Εξωτερικών και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Εσθονίας, υποστηρίζουν ότι το Κρεμλίνο αναδιαρθρώνει και ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις «εν αναμονή νέας σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ μέσα στην επόμενη δεκαετία».
Αν και οι αρχικές προσδοκίες της Ρωσίας για έναν Blitzkrieg λίγων ημερών ή το πολύ εβδομάδων διαψεύστηκαν χάρη στη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, τώρα με τον πόλεμο να μπαίνει στον 3ο χρόνο του, «τα πάντα πηγαίνουν λίγο – πολύ βάσει σχεδίου για τη Ρωσία» λέει στο FP ο Κάουπο Ρόσιν, γενικός διευθυντής των εσθονικών υπηρεσιών πληροφοριών, EFIS.
«Οι Ρώσοι, από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, ανέκαθεν διόρθωναν τα προβλήματά τους μαζικά. Και αυτό λειτούργησε για εκείνους, διαχρονικά», είπε ο Ρόσιν, προσθέτοντας ότι η αναδιάρθρωση στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι πιθανό να οδηγήσει σε έναν στρατό χαμηλής τεχνολογίας, σοβιετικού τύπου με «πολλή δύναμη πυρός και πυροβολικό».
Με πληροφορίες από Foreign Policy