16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 12:45

Πόλεμος προειδοποιήσεων στη Μ.Ανατολή – «Θα πολεμήσουμε τη Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις», διαμηνύει το Ισραήλ

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν και των συμμάχων κατά του Ισραήλ. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ προειδοποίησε χθες πως το Ισραήλ θα πολεμήσει τη Χεζμπολάχ «με όλη του τη δύναμη» αν συνεχίσει τις επιθέσεις της, αναφερόμενος στις καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα που συνεχίζονται, από την επομένη της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: Νέες απειλές από Ισραήλ κατά Χεζμπολάχ, ενώ ξεκινά νέος κύκλος διαπραγματεύσεων

«Δεν θα επιτρέψουμε στην παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα και την περιοχή. Αν η Χεζμπολάχ συνεχίσει την επιθετικότητά της, το Ισραήλ θα την πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Γκάλαντ σε μήνυμα μεταφρασμένο στα αραβικά, απευθυνόμενο στον λιβανικό πληθυσμό, που δημοσιοποιήθηκε χθες από τις υπηρεσίες του. Οι δηλώσεις του έγιναν την ώρα που σύμφωνα με πηγές, η Χεζμπολάχ φέρεται να είναι έτοιμη να πλήξει το Ισραήλ, κινούμενη ανεξάρτητα από τα σχέδια του Ιράν.

«Αντλήστε διδάγματα από το παρελθόν»

«Θυμηθείτε πόσο μετάνιωσε ο (ηγέτης της Χεζμπολά Χασάν) Νασράλα την επικίνδυνη και απερίσκεπτη περιπέτεια του Αυγούστου του 2006, αντλήστε διδάγματα από το παρελθόν για να μην επαναληφθεί επικίνδυνο σενάριο τον Αύγουστο του 2024», συνέχισε ο κ. Γκάλαντ, αναφερόμενος στον πόλεμο 34 ημερών του 2006.

Ο πόλεμος του καλοκαιριού του 2006, με έναυσμα την αιχμαλώτιση από μαχητές της Χεζμπολάχ δυο Ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.200 ανθρώπους στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους άμαχους, και σε άλλους στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους στρατιωτικούς.

Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, που άνοιξε τον Οκτώβριο μέτωπο για να υποστηρίξει τη Χαμάς, σύμμαχό της, κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά τον θάνατο ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονά της, του Φουάντ Σουκρ, την 30ή Ιουλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και, την επομένη, τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη Βηρυτό.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ για τον θάνατο την 27η Ιουλίου 12 παιδιών και εφήβων σε γήπεδο ποδοσφαίρου σε πόλη Δρούζων στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν που χτυπήθηκε από ρουκέτα. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.

ΗΠΑ: Το Ιράν θα υποστεί «σημαντικές» συνέπειες αν επιτεθεί στο Ισραήλ

Από την πλευρά του Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες πως το Ιράν θα υποστεί «σημαντικές» συνέπειες αν αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ, κλιμάκωση που θα απειλούσε τις ελπίδες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ απάντησε θετικά στο κάλεσμα για νέες διαπραγματεύσεις στις 15 Αυγούστου

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα στείλει διαπραγματευτές να συμμετάσχουν στις έμμεσες συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, όπως ζήτησαν οι χώρες που μεσολαβούν, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

«Κατόπιν της προσφοράς των ΗΠΑ και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει τη 15η Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία-πλαίσιο», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Νωρίτερα οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ είχαν ασκήσει πίεση στο Ισραήλ και στη Χαμάς να ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, είτε στη Ντόχα ή στο Κάιρο, τις έμμεσες διαπραγματεύσεις. Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν τα μέρη να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες, θυμίζοντας πως υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» και απομένει απλά να συμφωνηθούν «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της».

«Ως μεσολαβητές είμαστε έτοιμοι, αν είναι απαραίτητο, να παρουσιάσουμε τελική πρόταση που θα επιλύει τα ζητήματα της εφαρμογής (σ.σ. ενδεχόμενης συμφωνίας) κατά τρόπο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών», πρόσθεσαν.

Η Ντόχα πρωτοστατεί για μήνες στις διαπραγματεύσεις, με την υποστήριξη του Καΐρου και της Ουάσιγκτον, με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Η προοπτική τερματισμού των εχθροπραξιών σκοπός είναι να γίνει πραγματικότητα βάσει συμφωνίας κατά στάδια, αρχίζοντας με την κατάπαυση του πυρός.

Οι συνομιλίες διεξάγονται με βάση το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στα τέλη του Μαΐου· επρόκειτο, κατ’ αυτόν, για ισραηλινή πρόταση. Η συμφωνία-πλαίσιο για την οποία έκαναν λόγο οι χώρες που μεσολαβούν «βασίζεται στις αρχές» που είχε διατυπώσει ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με τη χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους.

Η ανακοίνωση των τριών χωρών καταγράφεται αφού ανέλαβε την ηγεσία της Χαμάς ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος κατηγορείται από τις ισραηλινές αρχές πως ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους της εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του πολέμου. Η εξέλιξη αυτή, μετά τον θάνατο του προκατόχου του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, θεωρείται πως έκανε ακόμη πιο δύσκολες τις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!