21.8 C
Nicosia
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 | 16:00

Πιο «κοντά» Ινδία και Ρωσία – Συνάντηση Μόντι και Πούτιν

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν στο Νέο Δελχί, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών τους έναντι των αμερικανικών πιέσεων προς την Ινδία προκειμένου να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Πούτιν στην Ινδία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.  Η επίσκεψη έχει στόχο να εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο. Αυτοί οι δεσμοί επικεντρώνονται στην άμυνα, αλλά οι δύο ηγέτες επιθυμούν να διευρύνουν τη διμερή συνεργασία ώστε να συμπεριλάβει πιο στενούς εμπορικούς, μεταναστευτικούς και οικονομικούς δεσμούς.

Ο Ινδός πρωθυπουργός πήγε ο ίδιος να υποδεχθεί τον Πούτιν στο αεροδρόμιο και εξήρε «τη ρωσοϊνδική φιλία», η οποία, όπως υπογράμμισε στο Χ, είναι «μια φιλία δοκιμασμένη από τον χρόνο που έχει ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τους λαούς μας».

Ο Μόντι δήλωσε στον Πούτιν στην έναρξη της συνάντησής τους ότι θα συζητήσουν θέματα όπως η επέκταση των οικονομικών δεσμών τους, προσθέτοντας ότι μιλάει τακτικά με τη Ρωσία για την Ουκρανία. Η Ινδία έχει υιοθετήσει μια επιφυλακτική στάση απέναντι όσον αφορά πόλεμο, ζητώντας τον τερματισμό των μαχών, αλλά δείχνοντας απροθυμία να επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας και απέχοντας από τις ψηφοφορίες των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζουν την εισβολή.

«Το έχω πει και νωρίτερα, η ειρήνη είναι ο μόνος δρόμος για την πρόοδο. Πρέπει όλοι να αναζητήσουμε έναν δρόμο προς την ειρήνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μόντι.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης, η Ινδία και η Ρωσία αναμένεται να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία κινητικότητας που θα επιτρέψει σε Ινδούς επαγγελματίες να μετεγκατασταθούν στη Ρωσία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά για τις δύο χώρες.

Αναμένεται επίσης συμφωνία για την αποστολή στη Ρωσία ινδικών προϊόντων και γεωργικών προϊόντων, οι εξαγωγές των οποίων έχουν πληγεί μετά την επιβολή δασμών 50% από τις ΗΠΑ στα ινδικά προϊόντα, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ την 1η Αυγούστου.

Ο Πούτιν αναμένεται να σταθεί επίσης ιδιαίτερα στο πετρέλαιο και την άμυνα, με αξιωματούχους να εργάζονται για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας με την Ινδία για τη μίσθωση ενός υποβρυχίου αξίας 2 δισε. δολαρίων από τη Ρωσία, ανέφερε το Bloomberg News.

Η επίσκεψη Πούτιν πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Ινδίας με τις ΗΠΑ διέρχονται κρίση, με την Ουάσιγκτον να κατηγορει το Νέο Δελχί ότι χρηματοδοτεί την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζοντας να αγοράζει αργό πετρέλαιο από τη Μόσχα σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε επιπλέον δασμούς 50% στις ινδικές εξαγωγές, εν μέσω διμερών συζητήσεων για την υπογραφή μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο Μόντι του έχει υποσχεθεί πως θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 36% του όγκου του πετρελαίου που διυλίζεται στην Ινδία.

Η διεύρυνση των δεσμών Ινδίας και Ρωσίας έρχεται παρά την έντονη κριτική τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σημερινή συνάντηση να υπογραμμίζει την προθυμία του Νέου Δελχί να διατηρήσει τους δεσμούς τους με τους παραδοσιακούς εταίρους και να αναζητήσει εναλλακτικές αγορές για να αντισταθμίσει τους αμερικανικούς δασμούς.

Από τις άμεσες αγορές στρατιωτικών όπλων, η Ινδία και η Ρωσία στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην κοινή ανάπτυξη και παραγωγή όπλων, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας από κοινού πυραύλους και όπλα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠιο «κοντά» Ινδία και Ρωσία – Συνάντηση Μόντι και Πούτιν