Υπό αμφισβήτηση έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την ανάγκη διακράτησης κρατικών αποθεματικών σε ξένα νομίσματα, καθώς θα μπορούσαν εύκολα να δημευθούν για πολιτικούς λόγους. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε τη δυναμική του Bitcoin.
Οι δυτικές χώρες πάγωσαν ρωσικά αποθέματα αξίας 300 δισ. δολαρίων, που συσσωρεύθηκαν από ενεργειακά έσοδα, κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των χωρών της G7 για το πώς αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της Ουκρανίας. «Ένα εύλογο ερώτημα: γιατί να συσσωρεύονται αποθέματα εάν μπορούν να χαθούν τόσο εύκολα;» είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις του στο επενδυτικό συνέδριο της VTB.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η επένδυση κρατικών αποταμιεύσεων σε υποδομές, υλικοτεχνική υποστήριξη, επιστήμη και εκπαίδευση είναι πιο αξιόπιστη από τη διατήρησή τους σε ξένα περιουσιακά στοιχεία.
Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ υπονομεύει τον ρόλο του αμερικανικού δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος στην παγκόσμια οικονομία χρησιμοποιώντας το για πολιτικούς σκοπούς και αναγκάζοντας έτσι πολλές χώρες να στραφούν σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων.
Αναπόφευκτο
«Για παράδειγμα το bitcoin, ποιος μπορεί να το απαγορεύσει; Κανείς», είπε ο Πούτιν. Πρόσθεσε δε, ότι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών πληρωμών ήταν αναπόφευκτη, λόγω του χαμηλότερου κόστους και της αξιοπιστίας τους.
Ο Πούτιν επιβεβαίωσε τη δυναμική του bitcoin, λέγοντας ότι εκπροσωπεί μία αναπόφευκτη τεχνολογική πρόοδο. Για τη Ρωσία τα κρυπτονομίσματα είναι κάτι περισσότερο από μία απλή καινοτομία, συνιστούν μία στρατηγική για την αντιστάθμιση των κυρώσεων και για λιγότερη εξάρτηση από το δολάριο. Και η στάση του Ρώσου προέδρου αντανακλά μία γενικότερη αλλαγή στη ρωσική χρηματοοικονομική πολιτική.
Η κυβέρνηση Πούτιν έχει υπογράψει πρόσφατα νόμο που αναγνωρίζει τα ψηφιακά νομίσματα ως περιουσιακό στοιχείο για το εξωτερικό εμπόριο, απαλλάσσει το mining κρυπτονομισμάτων από το ΦΠΑ και θεσπίζει ένα ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο.