Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε να εξαπολυθεί «εντατική επιχείρηση εναντίον κέντρων τρομοκρατίας» στη Δυτική Όχθη, μετά τις εκρήξεις σε σταθμευμένα και άδεια λεωφορεία σε περιοχή κοντά στο Τελ Αβίβ χθες Πέμπτη που η Αστυνομία απέδωσε σε «τρομοκρατικές» ενέργειες.
Οι υπηρεσίες του κ. Νετανιάχου ανέφεραν μέσω X ότι, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση στην οποία προέδρευσε με παρόντες τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, τον διευθυντή της Σιν Μπετ (αντικατασκοπεία/εσωτερική ασφάλεια) και τον αρχηγό της αστυνομίας, ο Πρωθυπουργός διέταξε τον στρατό να διεξαγάγει «εντατική επιχείρηση εναντίον κέντρων τρομοκρατίας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια» και την αστυνομία και τη Σιν Μπετ να εντείνουν την «προληπτική δραστηριότητα για την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων σε ισραηλινές πόλεις».
Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε χθες βράδυ εκρήξεις σε τρία σταθμευμένα λεωφορεία καθώς και την εξουδετέρωση άλλων δυο εκρηκτικών μηχανισμών. Δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε μια πόλη στα νότια προάστια του Τελ Αβίβ, στο Μπατ Γιαμ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή και αναζητούν υπόπτους. «Μονάδες πυροτεχνουργών της αστυνομίας εξετάζουν άλλα ύποπτα αντικείμενα. Ζητάμε επιμόνως από το κοινό να αποφεύγει τις εν λόγω ζώνες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό με οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο», ανέφερε η Αστυνομία.
Ο δήμαρχος του Μπατ Γιαμ, Τζβίκα Μπροτ, δήλωσε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε λεωφορεία που ήταν σταθμευμένα σε διαφορετικά πάρκινγκ. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από τα ισραηλινά κανάλια φαίνονται ένα καμένο λεωφορείο και ένα δεύτερο που φλέγεται.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ζητήθηκε από τους οδηγούς όλων των λεωφορείων της χώρας να σταματήσουν και να ελέγξουν τα οχήματά τους για τυχόν εκρηκτικούς μηχανισμούς.