22.9 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 6:56

Ο ηγέτης της Χαμάς έτοιμος για «μακρύ πόλεμο φθοράς» με το Ισραήλ

Ο ηγέτης της Χαμάς διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα είναι έτοιμο για εχθροπραξίες διαρκείας με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, με την υποστήριξη συμμάχων του προσκείμενων στο Ιράν, σχεδόν έναν χρόνο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να διεξαγάγουμε μακρύ πόλεμο φθοράς», τόνισε ο Γιαχία Σινουάρ.

Πρόσθεσε ότι οι «κοινές προσπάθειες» μαζί με άλλα κινήματα «της αντίστασης», στον Λίβανο, στο Ιράκ και στην Υεμένη θα «τσακίσουν τη θέληση» του Ισραήλ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, συμμάχους του κινήματός του, που εξαπέλυσαν προχθές Κυριακή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στο κεντρικό τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

Χθες Δευτέρα νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από είκοσι ανθρώπους στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο υπό πολιορκία, σύμφωνα με γιατρούς και εργαζόμενους στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτόν.

Την 347η ημέρα του πολέμου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, οι ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων δεν κοπάζουν στη μικροσκοπική παραθαλάσσια παλαιστινιακή περιοχή κάπου 2,4 εκατ. κατοίκων υπό πολιορκία, που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες Δευτέρα τη «συλλογική τιμωρία» του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος υπομένει «αδιανόητα» δεινά.

«Προφανώς, καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, όπως και τις απαγωγές ομήρων», όμως, σε κάθε περίπτωση, «η αλήθεια είναι πως τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού πληθυσμού, κι αυτή βλέπουμε με δραματικό τρόπο στη Γάζα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η επιστροφή των χιλιάδων Ισραηλινών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στον βορρά λόγω των εχθροπραξιών πλέον «συγκαταλέγεται στους στόχους» του πολέμου.

Νωρίτερα, χθες Δευτέρα, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η πιθανότητα διπλωματικής λύσης στο ζήτημα αυτό «απομακρύνεται».

Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου από την πλευρά του τόνισε στον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Άμος Χόκστιν, που έκανε επίσκεψη στο Ισραήλ, πως απαιτείται «ριζοσπαστική αλλαγή» της κατάστασης στη μεθόριο, για να επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Ισραηλινών.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται στην Αίγυπτο εντός της εβδομάδας για να τη συζητήσει, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, τα δυο κύρια ζητήματα διαφωνίας παραμένουν ο λεγόμενος διάδρομος της Φιλαδέλφειας, στενή ζώνη γης στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, που θέλει να κρατήσει υπό τον έλεγχό του το Ισραήλ, καθώς και οι λεπτομέρειες όσον αφορά την απελευθέρωση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, έπειτα από νέες αξιώσεις της Χαμάς.

Χθες το πρωί, βομβαρδισμός σε σπίτι σκότωσε δέκα ανθρώπους στη Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε πηγή σε νοσοκομείο. Στην ίδια πόλη, το νοσοκομείο Αλ Άουντα ανακοίνωσε αργότερα πως διακομίστηκαν σε αυτό τα πτώματα άλλων τριών ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε άλλο αεροπορικό πλήγμα.

Στη συνοικία Ζαϊτούν, στην πόλη της Γάζας (βόρεια), έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό σπιτιού, ενώ άλλοι δύο σκοτώθηκαν στη Ράφα, στον νότο, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Η ίδια πηγή έκανε ακόμη λόγο για τρεις νεκρούς στην Μπέιτ Χανούν, στον βορρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική

Το πρόγραμμα της Cyprus League by Stoiximan από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική ανακοίνωσε σήμερα η ΚΟΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα έχει...

Συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ εξερράγησαν στον Λίβανο -3 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (φωτό)

Συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν από την Χεζμπολάχ εξερράγησαν αργά σήμερα το απόγευμα στο νότιο τμήμα της χώρας και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού,...

Ο Σερ Στέλιος απένειμε για δεύτερη χρονιά βραβεία νεανικής επιχειρηματικότητας

Για δεύτερη χρονιά, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης της easy family of brands και ιδρυτής και πρόεδρος του Stelios Philanthropic Foundation βράβευσε τη...

Ακυρώνει πρόστιμο της Κομισιόν κατά της Google για την υπηρεσία AdSense το ΓΔΕΕ

Στην ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν με την οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ στην Google για τον τρόπο λειτουργίας της διαφημιστικής πλατφόρμας AdSense, επικυρώνοντας...

Μικρό αεροσκάφος με τρεις επιβάτες χάθηκε, ενώ πετούσε από Ιταλία προς Γαλλία

Ένα μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν τρεις Γάλλοι χάθηκε από το πρωί της Τρίτης στη βορειοκεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία ορεινών διασώσεων της...

Πτώση σημείωσε το ΧΑΚ

Σε πτωτική πορεία επανήλθε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μετά τα κέρδη της Τρίτης. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 182,71 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!