Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκάλυψε σήμερα σε μια ομιλία στο Κοινοβούλιο το “σχέδιό του για τη νίκη” αφού προηγουμένως επισκέφθηκε τους συμμάχους του στη Δύση προκειμένου να τους πείσει να τον βοηθήσουν να νικήσει τη Ρωσία.
“Είναι για όλους εμάς, τους Ουκρανούς, που ετοιμάστηκε το σχέδιο νίκης”, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους ενώπιον των Βουλευτών, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Προεδρίας στο Facebook.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε πως αν το “σχέδιο νίκης” του εφαρμοστεί τώρα, μπορεί να καταστεί δυνατό να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία το αργότερο το επόμενο έτος.
Το «σχέδιο νίκης» εξαρτάται από την επείγουσα δράση και την ενότητα μεταξύ των εταίρων της Ουκρανίας και αποσκοπεί να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας αρκετά ώστε να τελειώσει ο πόλεμος, είπε.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος απέρριψε την παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία ή το να δεχθεί ένα πάγωμα της γραμμής του μετώπου, εκτιμώντας πως το Κρεμλίνο πρέπει να χάσει τον πόλεμο που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.
“Η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Δεν μπορεί να υπάρξει ‘πάγωμα’ του μετώπου. Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή σε ό,τι αφορά το έδαφος της Ουκρανίας ή την κυριαρχία της”, είπε και πρόσθεσε πως η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της πρέπει να “αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να είναι έτοιμη να θέσει τέλος στον πόλεμο”.
Η Ουκρανία χρειάζεται να «συνέλθει», λέει η Ρωσία
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει λεπτομερώς το «σχέδιο νίκης» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόσθεσε όμως ότι το Κίεβο είναι ανάγκη να «συνέλθει» και να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα της πολιτικής που ασκεί.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως το ουκρανικό σχέδιο είναι πιθανόν ένα «καμουφλαρισμένο» αμερικανικό σχέδιο με στόχο να χρησιμοποιηθεί το Κίεβο για να πολεμήσει «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» εναντίον της Ρωσίας.
«Όμως θα μπορούσε να υπάρξει εκεί ένα διαφορετικό σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να είναι πραγματικά ειρηνικό, το οποίο έγκειται στο να αντιληφθεί το καθεστώς του Κιέβου τη ματαιότητα της πολιτικής που ασκεί και να αντιληφθεί ότι είναι απαραίτητο να συνέλθει και να αντιληφθεί τις αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Ρωσία εξακολουθεί να αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λέει ότι έχει ενημερωθεί για το “σχέδιο νίκης” της Ουκρανίας
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του «σχεδίου νίκης» της Ουκρανίας που παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας και ότι βρίσκεται σε επαφή με τις χώρες μέλη της συμμαχίας για τα επόμενα βήματα.
Ενώ επανέλαβε την θέση ότι η διαδικασία του να γίνει η Ουκρανία μελλοντικά ένα μέλος του ΝΑΤΟ –κύριο αίτημα του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι- είναι ‘μη αναστρέψιμη’, ο Ρούτε είπε ότι το σχέδιο νίκης επίσης περιλαμβάνει άλλα στοιχεία και ότι θα συζητήσει ολόκληρο το σχέδιο με τα μέλη της συμμαχίας.
Ανοιχτός σε απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν υπό προϋποθέσεις ο Σολτς
Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν επιτρέπεται να ληφθούν αποφάσεις ερήμην της Ουκρανίας ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων.
Μιλώντας από το βήμα της Bundestag, ο Καγκελάριος τάχθηκε υπέρ διπλωματικών συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός και σε απευθείας συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Δεν πρέπει ωστόσο ποτέ να ληφθούν αποφάσεις πάνω από το κεφάλι της Ουκρανίας», διευκρίνισε ο κ. Σολτς και δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα -εκτός από τη σαφή στήριξη της Ουκρανίας- να κάνουμε και ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να καταλάβουμε με ποιον τρόπο αυτός ο πόλεμος δεν θα συνεχιστεί για πάντα». Ενδεχόμενες συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο θα πρέπει επίσης να διεξαχθούν «σε συντονισμό με τους στενότερους εταίρους μας», σημείωσε ο Όλαφ Σολτς.
Ο Καγκελάριος αναφέρθηκε και στους Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι, όπως είπε, «θυσιάζονται καθημερινά στην ιμπεριαλιστική τρέλα του Ρώσου Προέδρου, για μια πολιτική που έχει ως στόχο να μεγαλώσει η χώρα, κάτι που δεν επιτρέπεται πλέον να συμβαίνει με αυτόν τον τρόπο στην Ευρώπη».