8.8 C
Nicosia
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025 | 2:04

Ούτε με χάρη δεν αποσύρεται από πολιτική, λέει ο Νετανιάχου

Ένα μόλις 24ωρο μετά τη δήλωση του Προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ ότι σέβεται την άποψη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για χορήγηση χάρης στον Βενιαμίν Νετανιάχου, ωστόσο, το Ισραήλ είναι ανεξάρτητο κράτος, και πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι οποιαδήποτε προληπτική χάρη πρέπει να λαμβάνεται υπόψην επί της ουσίας», ο ίδιος ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από την πολιτική ακόμα και εάν του χορηγηθεί χάρη. Το τελευταίο είναι ο όρος που θέτουν δεξιές εντός της αντιπολίτευσης δυνάμεις οι οποίες είναι και οι μόνες διατεθειμένες να συζητήσουν έστω ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάσκεψη Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα το Ισραήλ για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Νετανιάχου έκανε μάλιστα έναν αστεϊσμό λέγοντας στο Γερμανό ηγέτη: «ανησυχούν για το πολιτικό μου μέλλον!».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Γάζα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η πρώτη φάση της εκεχειρίας πλησιάζει στο τέλος της και αναμένει να προχωρήσει σύντομα η δεύτερη. «Οι ευκαιρίες για ειρήνη είναι προ των πυλών», πρόσθεσε, μετά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που έπληξαν τον Άξονα Αντίστασης του Ιράν τα τελευταία χρόνια στους πολέμους στη Γάζα, τον Λίβανο και κατά της ίδιας της Τεχεράνης.

«Θα τις συζητήσω με τον Πρόεδρο Τραμπ όταν τον συναντήσω αργότερα αυτό το μήνα», ανέφερε προσθέτοντας ότι θα συζητήσουν «το πώς θα τερματιστεί η κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα, γιατί», όπως είπε, «αυτό είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διασφάλισης ενός διαφορετικού μέλλοντος για τη Γάζα και ενός διαφορετικού μέλλοντος για εμάς που αντιμετωπίζουμε τη Γάζα».

Συμπλήρωσε πως η Β’ Φάση εφαρμογής του Σχεδίου Τραμπ θα είναι «δυσκολότερη».

Τέλος ανέφερε πως η τρίτη φάση θα είναι η «αποριζοσπαστικοποίηση της Γάζας», η οποία, όπως σημείωσε παρουσία πάντα του Γερμανού Καγκελαρίου «έγινε στη Γερμανία» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Μιλάω με πολλούς ηγέτες του κόσμου, αλλά όταν μιλάω με τον Φρίντριχ Μερτς», υπογράμμισε ο Βενιαμίν Νετανιάχου, «είναι μια ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση, ακόμα και όταν έχουμε διαφωνίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟύτε με χάρη δεν αποσύρεται από πολιτική, λέει ο Νετανιάχου