13.8 C
Nicosia
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 | 14:53

Οργή του Αραβικού Κόσμου στην πρόταση Τραμπ «να πάρει τη Γάζα»

Τα σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την κατάληψη της Γάζας από τις ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν με οργή και απογοήτευση σε όλο τον Αραβικό Κόσμο και ενίσχυσαν φόβους για αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ το βράδυ της Τρίτης είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «καταλάβουν» την κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας, τμήματα της οποίας είναι ερειπωμένα μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ, και ότι 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρέπει να μετεγκατασταθούν.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια να τους απομακρύνουν από τη γη τους. Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ανώτερος ηγέτης της ισλαμιστικής Χαμάς, είπε ότι ο λαός της Γάζας «δεν θα επιτρέψει να περάσουν αυτά τα σχέδια» και χαρακτήρισε τα σχόλια του Τραμπ «συνταγή για τη δημιουργία χάους και έντασης στην περιοχή».

Ο Χουσεΐν αλ-Σέιχ, γενικός γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής του Palestinian Liberation Organization, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία παραμένει προσηλωμένη στη λύση δύο κρατών και «επιβεβαιώνει την απόρριψη όλων των εκκλήσεων για εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού από την πατρίδα του».

Η PLO συνδέεται με την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ασκεί περιορισμένη διοίκηση σε μέρη της Δυτικής Όχθης και θεωρείται από διεθνείς διπλωμάτες ότι έχει ρόλο στη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας.

Τα αραβικά κράτη έχουν από καιρό απορρίψει οποιαδήποτε περαιτέρω απέλαση Παλαιστινίων. Η έξοδος των Παλαιστινίων κατά τη δημιουργία του εβραϊκού κράτους το 1948, γνωστή στους Παλαιστίνιους ως Nakba ή καταστροφή, δημιούργησε κύματα εκτοπισμού σε γειτονικές χώρες και πυροδότησε χρόνια αστάθειας στην περιοχή.

Η γειτονική Ιορδανία και η Αίγυπτος, που δεν έχουν απαντήσει ακόμη στα σχόλια του Τραμπ, είχαν προηγουμένως απορρίψει την πρότασή του να δεχθούν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Η πρόθεση του Τραμπ να ασφαλίσει τη Γάζα με Αμερικανούς στρατιώτες θα αναζωπυρώσει επίσης τις μνήμες της καταστροφικής εισβολής και κατοχής των ΗΠΑ στο Ιράκ, που αποσταθεροποίησε περαιτέρω την περιοχή και πλήγωσε τη φήμη της Αμερικής στον Αραβικό Κόσμο.

Η παρέμβαση του Τραμπ απειλεί επίσης να υπονομεύσει τον στόχο του να κάνει περισσότερα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος του Τραμπ στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κόλπου, απέρριψε την Τετάρτη τον εκτοπισμό Παλαιστινίων και είπε ότι δεν θα διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, εάν δεν δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Μετά την επιτυχή διαμεσολάβηση στις συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και κρατών του Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ αναμενόταν ευρέως να επιδιώξει μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Αλλά ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, που πυροδότησε η Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, σκλήρυνε τη στάση του Ριάντ απέναντι στο Ισραήλ.

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και ντε φάκτο ηγέτης Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει την άγρια επίθεση του Ισραήλ -η οποία σκότωσε περίπου 47.000 ανθρώπους στη Γάζα- ως «γενοκτονία».

Το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου είπε ότι η Σαουδική Αραβία «δεν θα δημιουργήσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ» χωρίς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και τόνισε ότι αυτή η θέση είναι «αδιαπραγμάτευτη και δεν υπόκειται σε συμβιβασμούς».

Οι ιδέες Τραμπ

Πρώτα ήταν η αγορά της Γροιλανδίας, μετά η προσάρτηση του Καναδά, η ανάκτηση της Διώρυγας του Παναμά και η μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού. Και τώρα το όραμα να καταλάβει μια κατεστραμμένη εμπόλεμη ζώνη στη Μέση Ανατολή που κανένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος δεν θα ήθελε, σχολιάζουν οι New York Times.

Δεν πειράζει που ο πλανητάρχης δεν μπορούσε να κατονομάσει καμία νομική αρχή που θα επέτρεπε στις Ηνωμένες Πολιτείες να διεκδικήσουν μονομερώς τον έλεγχο εδάφους κάποιου άλλου ή ότι η βίαιη απομάκρυνση ολόκληρου του πληθυσμού θα ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Δεν πειράζει ότι η μετεγκατάσταση 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων θα ήταν μια τεράστια υλικοτεχνική και οικονομική πρόκληση, για να μην αναφέρουμε πολιτικά εκρηκτική. Δεν πειράζει ότι θα απαιτούσε σίγουρα χιλιάδες στρατού των ΗΠΑ και πιθανώς θα πυροδοτούσε πιο βίαιη σύγκρουση.

Η υλοποίηση της ιδέας του κ. Τραμπ θα ήταν η πιο εκτεταμένη δέσμευση αμερικανικής ισχύος και πόρων στη Μέση Ανατολή από την εισβολή και την ανοικοδόμηση του Ιράκ πριν από δύο δεκαετίες. Και θα ήταν μια εντυπωσιακή ανατροπή για έναν πρόεδρο που έθεσε υποψηφιότητα για πρώτη φορά το 2016, δεσμευόμενος να βγάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Μέση Ανατολή.

«Αυτή είναι κυριολεκτικά η πιο ακατανόητη πρόταση πολιτικής που έχω ακούσει ποτέ από Αμερικανό πρόεδρο», είπε ο Άντριου Μίλερ, πρώην σύμβουλος πολιτικής για τη Μέση Ανατολή υπό τους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ και τώρα ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Αμερικανικής Προόδου.

Ο κ. Τραμπ επέμεινε ότι μιλά σοβαρά, ακόμη κι αν πολλοί αναρωτήθηκαν αν αυτό ήταν δυνατό. «Αυτή δεν ήταν μια απόφαση που πάρθηκε επιπόλαια», είπε.

Πράγματι, σχολιάζουν οι NYT, φαινόταν να είναι μια ιδέα που μεγάλωνε με την ώρα καθώς περνούσε η μέρα. Το πρωί, πριν ο κ. Νετανιάχου φτάσει στον Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον κ. Τραμπ, βοηθοί του προέδρου είπαν στους δημοσιογράφους ότι θα χρειαστούν 15 χρόνια ή περισσότερα για να ανοικοδομηθεί η Γάζα μετά τον καταστροφικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και ότι θα απαιτούσε συνεργασία με εταίρους στην περιοχή για να βρουν οι Παλαιστίνιοι ένα μέρος για να ζήσουν προσωρινά.

Μέχρι το απόγευμα, καθώς υπέγραφε ορισμένες εκτελεστικές διαταγές, ο κ. Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα είχαν «καμία εναλλακτική λύση» παρά να φύγουν από τη Γάζα, επειδή ήταν απλώς «ένα κατεδαφισμένο τοπίο». Λίγο αργότερα, καλωσόρισε τον κ. Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο και προχώρησε ακόμη παραπέρα, λέγοντας ότι ήθελε «όλοι» να φύγουν και ότι οι κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει να «ενθουσιαστούν» που θα ζήσουν κάπου καλύτερα.

Στη συνέχεια, στην επίσημη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Νετανιάχου, έκανε το τελευταίο βήμα, δηλώνοντας όχι μόνο ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να φύγουν αλλά ότι «οι ΗΠΑ θα καταλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας» και θα την μετατρέψουν σε έναν ευήμερο οικονομικό προορισμό.

Αυτό δεν είναι μια προσωρινή κατοχή, αλλά «μια μακροπρόθεσμη ιδιοκτησιακή θέση», είπε και κατέστησε σαφές ότι δεν είχε πρόθεση να επιστρέψει τη Γάζα στους Παλαιστίνιους, αλλά θα την έκανε ένα μέρος «όχι για μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων αλλά για όλους».

Τι ακριβώς σήμαινε αυτό, δεν είπε. Ούτε είπε πώς θα γινόταν αυτό. Ακόμα κι εκείνος φαινόταν να αντιλαμβάνεται πόσο άγριο ακουγόταν το όλο πράγμα. «Δεν εννοώ να είμαι χαριτωμένος, δεν εννοώ να είμαι σοφός τύπος», είπε κάποια στιγμή. «Μα η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής!».

Άλλοι δεν είδαν τίποτα χαριτωμένο ή σοφό σχετικά με αυτό που ισοδυναμούσε με «εθνοκάθαρση με άλλο όνομα», όπως το έθεσε ο γερουσιαστής Chris Van Hollen, Δημοκρατικός του Μέριλαντ.

«Η αντίληψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να καταλάβουν τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων, δεν είναι απλώς ακραία, είναι εντελώς αποκομμένη από την πραγματικότητα», δήλωσε η Χάλι Σόιφερ, διευθύνουσα σύμβουλος του Εβραϊκού Δημοκρατικού Συμβουλίου της Αμερικής. «Σε ποιο κόσμο συμβαίνει αυτό;».

Δεν ήταν ξεκάθαρο αν ο κ. Νετανιάχου περίμενε το σχέδιο του κ. Τραμπ, αλλά χαμογέλασε με ικανοποίηση όταν ο πρόεδρος μίλησε για οριστική εκκαθάριση της Γάζας από όλους τους Παλαιστίνιους, μια ενέργεια που το ίδιο το Ισραήλ δεν τόλμησε. Αφού ο κ. Τραμπ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταλάμβαναν οι ίδιες τη Γάζα, ο Ισραηλινός ηγέτης είπε ότι η πρόταση ήταν «κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία» και ότι άξιζε «να επιδιώξουμε αυτή την οδό», χωρίς να εγκρίνει ρητά την ιδέα, σχολιάζουν οι NYT.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!