8.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 5:34

Οργή κατά Νετανιάχου εντός και εκτός Ισραήλ στη σκιά της σφαγής στο νοσοκομείο της Γάζας

Αντιμέτωπη με την οργή μεγάλης μερίδας της ισραηλινής κοινωνίας βρίσκεται η κυβέρνηση του Ισραήλ και ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που ο πόλεμος με τη Χαμάς βρίσκεται σε εξέλιξη και ο αραβικός κόσμος βράζει, ενώ διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιούνται καθημερινά και σε χώρες της Δύσης μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Οι αντιδράσεις μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Baptist Hospital ή Al-Ahli Arab Hospital  στην Λωρίδα της Γάζας είναι παγκόσμιας κλίμακας, ενώ στο εσωτερικό του Ισραήλ,  δεκάδες πολίτες εναλλάσσονται στη διαρκή καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιείται μπροστά από το υπουργείο Αμυνας στο Τελ Αβίβ μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Οι συγκεντρωμένοι μιλούν για «συλλογική τραγωδία», λένε ότι ο Νετανιάχου έχει «αίμα στα χέρια του», ζητούν να γίνουν τα πάντα ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι – αλλά μετά, ο Νετανιάχου πρέπει να φύγει. «Θα έπρεπε να το έχει ήδη κάνει. Λιποτάκτησε, εγκατέλειψε αυτή τη χώρα».

Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα όπου διαδηλωτές κρατούν πλακάτ με τον Νετανιάχου ως… Χίτλερ

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Maariv έδειξε ότι το 21% των Ισραηλινών επιθυμεί ο Νετανιάχου να παραμείνει πρωθυπουργός μετά το τέλος του πολέμου. Το 66% όμως δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι «κάποιος άλλος», ενώ το 13% ήταν αναποφάσιστο.

Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το Λικούντ θα έχανε το ένα τρίτο των εδρών του στην Κνεσέτ, ενώ αυτές του κεντρώου κόμματος του αντιπάλου του Νετανιάχου, του Μπένι Γκαντς, θα αυξάνονταν κατά ένα τρίτο. Μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης φέρονται να συγκεντρώνουν μεγάλη πλειοψηφία με 78 έδρες έναντι 42 του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο ισραηλινός Τύπος κατά του Νετανιάχου

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλη μερίδα του ισραηλινού Τύπου επιτίθεται πλέον ανοιχτά στον Νετανιάχου. «Ακόμα και οι πιστοί του Νετανιάχου τού γυρίζουν την πλάτη: «Μετά τον πόλεμο, πρέπει να φύγει»», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Haaretz.

«Ο Νετανιάχου μας ανάγκασε να σχηματίσουμε μια ακροδεξιά κυβέρνηση, η οποία δημιούργησε ρήγμα στο έθνος και δίχασε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Οι φορολογούμενοι και όσοι υπηρετούν στο στρατό αποκλείστηκαν. Η βάση του Λικούντ απεχθάνεται τον εξτρεμισμό και τους εξτρεμιστές», δήλωσε αξιωματούχος του Λικούντ, στο ισραηλινό έντυπο.

«Η βάση του Λικούντ γνωρίζει ότι ο Νετανιάχου έχει τελειώσει. Αυτή τη στιγμή, είναι σαν ένα ηφαίστειο του οποίου η λάβα ζεσταίνεται», λέει ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος.

Ο Νετανιάχου

«Φιάσκο του Οκτωβρίου 2023», γράφει τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, παραπέμποντας ευθέως στην αποτυχία του Ισραήλ να προβλέψει μια διπλή αιγυπτιακή και συριακή επίθεση τον Οκτώβριο του 1973, η οποία οδήγησε τελικά την τότε πρωθυπουργό Golda Meir σε παραίτηση.

«Δεν έχει σημασία αν θα υπάρξει εξεταστική επιτροπή ή όχι, ή αν θα παραδεχτεί ή όχι το λάθος του. Το μόνο που έχει σημασία είναι τι σκέφτονται οι «μέσοι Ισραηλινοί» – δηλαδή ότι πρόκειται για φιάσκο και ότι ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος», δήλωσε στο Reuters ο Amotz Asa-El, ερευνητής στο Ινστιτούτο Shalom Hartman στην Ιερουσαλήμ.

Υπογραμμίζοντας την περιφρόνηση που δέχονται ορισμένοι υπουργοί, ο Asa-El δηλώνει ότι φαίνεται να εμφανίζονται ήδη ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Ακούς ανθρώπους στο δρόμο που είναι φυσικοί υποστηρικτές του Λικούντ να μιλούν γι’ αυτούς με ξεκάθαρη εχθρότητα», τονίζει.

«Η οργή θα μεγαλώσει και αυτή η προφανής προσπάθεια του Νετανιάχου να αποφύγει τη δική του ευθύνη κάνει τον κόσμο πιο θυμωμένο. Απλά δεν μπορεί να κάνει τον εαυτό του να πει: «Τα κάναμε θάλασσα»», συνεχίζει.

Στο μεταξύ μεγάλη παραμένει η πόλωση στην κοινωνία της χώρας με αφορμή τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος την οποία προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου –η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ—, εξαιτίας της οποίας κάποιοι έφεδροι του στρατού αρνήθηκαν να υπηρετήσουν δημιουργώντας αμφιβολίες για την ετοιμότητα του ισραηλινού στρατού.

Βράζει ο αραβικός κόσμος – Η σφαγή στο νοσοκομείο επισκίασε την επίσκεψη Μπάιντεν

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς περιπλέκει τη γεωπολιτική κατάσταση και απειλεί με ανάφλεξη ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Το αιματοκύλισμα στο νοσοκομείο στη Γάζα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και το ταξίδι του Μπάιντεν τορπιλίστηκε πριν καν το Air Force One προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ.

Ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στην τετραμερή με τον Aμερικανό πρόεδρο. Το ίδιο έκαναν αργότερα Ιορδανία και Αίγυπτος, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να συνομιλήσουν για τίποτα άλλο εκτός από τον τερματισμό του πολέμου. Η επίσκεψη Μπάιντεν περιορίστηκε τελικά, σε συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ και σε συναντήσεις με τις οικογένειες των ομήρων.

Από τη συνάντηση Μπάιντεν – Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ

Την ίδια ώρα το Ιράν κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να επιβάλουν πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ισραήλ.

«Η εξαγωγή πετρελαίου στο Ισραήλ και οποιοδήποτε συνεργασία υπάρχει ανάμεσα σε Ισλαμικά κράτη και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Στον Λίβανο η Χεζμπολάχ κάλεσε σε μέρα οργής με τα επεισόδια έξω από την αμερικανική πρεσβεία να συνεχίζονται μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης και μια νέα γενιά να ξεσηκώνεται για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κήρυξε χθες Τετάρτη τριήμερο εθνικό πένθος, την επομένη πλήγματος σε νοσοκομείο της πόλης της Γάζας με εκατοντάδες νεκρούς, για το οποίο αλληλοκατηγορήθηκαν Ισραήλ και Παλαιστίνιοι.

«Σε ένδειξη σεβασμού για τους χιλιάδες μάρτυρες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ήταν παιδιά και αθώοι άμαχοι, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα μας», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω X (του πρώην Twitter).

«Εμείς, η Τουρκία, νιώθουμε στην καρδιά μας τον οξύ πόνο των παλαιστίνιων αδελφών μας», πρόσθεσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε να «τερματιστεί αυτή η βαρβαρότητα άνευ προηγουμένου στη Γάζα», κατηγορώντας το Ισραήλ πως «έπληξε νοσοκομείο» όπου βρίσκονταν «γυναίκες, παιδιά και αθώοι άμαχοι».

Χθες Τετάρτη, ο κ. Ερντογάν κατήγγειλε το «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» που χαρακτήρισε «συγκρίσιμο με γενοκτονία σε βάρος του πληθυσμού της Γάζας».

Το Κατάρ μέσω του υπουργού Εξωτερικών εξέδωσε μια λιτή καταδικαστική ανακοίνωση κατά του Ισραήλ. Μέχρι σήμερα το Κατάρ έκανε όλες τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις για να λήξει η ομηρία των 200 περίπου απαχθέντων από την Χαμάς. Η ανακοίνωση έγγραφε «Η επέκταση των Ισραηλινών επιθέσεων στην Λωρίδα της Γάζας με την συμπερίληψη νοσοκομείων, σχολείων και άλλων οικιστικών κέντρων αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση».

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν βέτο σε ένα ψήφισμα που προωθούσε η Βραζιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητείτο να γίνουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες, επειδή οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δώδεκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!