25.9 C
Nicosia
Κυριακή 8 Σεπτέμβριος 2024 | 2:40

Ώρα μηδέν για την Γάζα – «Η Χαμάς θα συντριβεί όπως το ISIS», λέει ο Νετανιάχου

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για ακόμα μία ημέρα οι απανωτοί βομβαρδισμοί στη Γάζα που παραμένει ουσιαστικά υπό πολιορκία από το Ισραήλ, το οποίο έχει κηρύξει πόλεμο στη Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης το περασμένο Σάββατο.

Ο πόλεμος συνεχίζεται για έκτη ημέρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, ειδικά μετά τους ανελέητους βομβαρδισμούς στον πολιορκημένο θύλακα. Στους 1.354 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα, ενώ άλλοι 6.049 είναι τραυματίες. Άλλοι 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να «καταστρέψει» τη Χαμάς, είπε ότι «κάθε μέλος της είναι ένας νεκρός», ενώ σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο. Αυξάνονται οι φόβοι ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, το Ισραήλ θα προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας αφού έχει συγκεντρώσει 300.000 στρατιώτες στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα.

Μια σειρά ηγετών επιχειρούν να μεσολαβήσουν έτσι ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση, ενώ υπάρχει πραγματικός φόβος για κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου. Οι Παλαιστίνιοι και ο ΠΟΥ ζητούν να υπάρξει ανθρωπιστικός διάδρομος έτσι ώστε να περάσει η απαραίτητη ιατρική βοήθεια στη Γάζα, ενώ έχει ζητηθεί από το Ισραήλ να υπάρξει πέρασμα ασφαλής διέλευσης για τους εγκλωβισμένους κατοίκους της Λωρίδας. Το Τελ Αβίβ έχει αρνηθεί.

Το Ισραήλ επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ενώ αύριο Παρασκευή αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς στην Ιορδανία.

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα

16:20 1.417 οι νεκροί Παλαιστίνιοι και 6.268 οι τραυματίες

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας υπολογίζει σε 1.417 τους Παλαιστίνιους που έχουν χάσει τη ζωή τους και σε 6.268 όσους έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής από τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.

16:11 Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία στη Γάζα

Υπό κατάρρευση είναι τα νοσοκομεία στη Γάζα, που έχουν μεγάλο αριθμό τραυματιών να αντιμετωπίσουν, ξεμένουν από νερό και από ρεύμα.

15:59 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους Υγείας ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έχει φτάσει τους 1.354.

15:50 Εικόνες φρίκης στη Γάζα – Έχουν γεμίσει τα νεκροτομεία

Τα νεκροτομία στην υπό πολιορκία Γάζα έχουν γεμίσει με νεκρά πτώματα τα οποία μένουν πλέον στον δρόμο έξω από τα νοσοκομεία.

Επίσης δεν λειτουργούν και τα ψυγεία που διαθέτουν καθώς από τη Δευτέρα η Γάζα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα.

15:42 Ο χειρότερος «εφιάλτης» του Νετανιάχου – Ο υπόγειος «λαβύρινθος» της Χαμάς

Το Τελ Αβίβ δείχνει αποφασισμένο να απαντήσει στην επίθεση της Χαμάς με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να ετοιμάζεται να ανάψει το «πράσινο φως» για μία ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο ο στρατός του Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από προκλήσεις, όπως είναι το αντάρτικο σκηνικό πολέμου σε αστικό περιβάλλον αλλά κυρίως το δαιδαλώδες σύστημα τούνελ που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

Τα συγκεκριμένα υπόγεια τούνελ αποτελούν ίσως τον χειρότερο «εφιάλτη» για το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του καθώς το 2014 είχαν παγιδευτεί και σκοτωθεί σε αυτά τα τούνελ στρατιώτες στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν μαχητές της Χαμάς.

«Υπάρχει μία πόλη κάτω από τις πόλεις στη Γάζα», είπε χαρακτηριστικά ο Τζον Σπένσερ, ένας ειδικός σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε πυκνές αστικές περιοχές στο Ινστιτούτο Συγχρόνου Πολέμου του West Point.

15:12 Νετανιάχου: «Η Χαμάς είναι ISIS και όπως το ISIS συνετρίβη έτσι πρέπει να συντριβεί και η Χαμάς»

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την «απίστευτη» υποστήριξη «στον πόλεμο ενάντια στους βάρβαρους της Χαμάς».

«Η ιστορία τρόμου λέει τα πάντα για αυτούς και οι ιστορίες ανδρείας λένε τα πάντα για εμάς και με αυτή τη γενναιότητα θα νικήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Κύριε υπουργέ ήρθατε σε ένα πονεμένο έθνος, σε ένα μαχητικό έθνος, σε ένα έθνος λιονταριών κι ένα έθνος που είναι αποφασισμένο για να ηττηθεί το κακό γύρω μας».

«Η Χαμάς έδειξε ποια είναι με έναν πόλεμο απέναντι στον πολιτισμό. Το μακελειό με τους νέους ανθρώπους σε ένα μουσικό φεστιβάλ, η σφαγή ολόκληρων οικογενειών, η δολοφονία γονιών μπροστά στα παιδιά τους και η δολοφονία παιδιών μπροστά στους γονείς τους. Καίνε ανθρώπους ζωντανούς, τους αποκεφαλίζουν, τους απαγάγουν. Ένα νεαρό αγόρι όχι μόνο απήχθη αλλά παρενοχλήθηκε σεξουαλικά και χτυπήθηκε», προσέθεσε.

Ο Νετανιάχου επίσης αναφέρθηκε «στην άρρωστη εικόνα των πανηγυρισμών υπέρ του τρόμου και την εξύμνηση του κακού».

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν απόλυτα σωστός όταν αποκάλεσε όλο αυτό απόλυτο κακό. Η Χαμάς είναι ISIS και όπως το ISIS συνετρίβη έτσι πρέπει να συντριβεί και η Χαμάς. Πρέπει να συμπεριφερθούμε στη Χαμάς ακριβώς όπως στο ISIS», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

14:45 Ο Μπλίνκεν υποσχέθηκε περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ

Τουλάχιστον 25 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί στην επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Ισραήλ προκειμένου να δείξει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ με τη χώρα.

Ακόμα επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και υποσχέθηκε περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, όπως την παροχή οπλισμού όπως συστήματα αναχαιτίσεως πυραύλων για ανεφοδιασμό του συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ, του Iron Dome.

Επίσης ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται στενά με το Ισραήλ για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς.

14:28 Έτοιμη να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους η Τουρκία

Η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους που επλήγησαν από τη σύγκρουση, η οποία εστιάζεται στη Γάζα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να παραδοθεί η βοήθεια αυτή υπό τις παρούσες συνθήκες, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύπλοκη. Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να παραδοθεί η βοήθεια εκεί. Αλλά οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν την αποστολή που θα τους ανατεθεί για να παραδώσουν βοήθεια εκεί», είπε ο αξιωματούχος αυτός στους δημοσιογράφους.

14:12 Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής από τη Γάζα

Βίντεο της El Pais από τη Γάζα αποτυπώνει την τεράστια καταστροφή μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

13:06 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους 1.354 άτομα, ενώ οι τραυματίες είναι 6.049.

13:02 Δώδεκα μέλη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες νεκροί στη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) τονίζει ότι συνολικά 12 μέλη της έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από το Σάββατο, ως αποτέλεσμα ισραηλινών επιθέσεων.

12:58 Επτά ρουκέτες έριξε η Χαμάς στη Σντερότ, πέντε οι τραυματίες

Σύμφωνα με τη Haaretz, επτά ρουκέτες έριξε η Χαμάς στη Σντερότ, ενώ πέντε άτομα είναι τελικά οι τραυματίες (αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τέσσερις).

12:46 Αναβλήθηκε ο αγώνας της Εθνικής Ισραήλ για τα προκριματικά του Euro

Ο αγώνας του Ισραήλ με το Κόσοβο για τα προκριματικά του Euro 2024 που ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή αναβλήθηκε αφού οι ισραηλινές αρχές δεν επιτρέπουν στην εθνική ομάδα να ταξιδέψει στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε η UEFA.

12:40 Γκίντεον Λεβί: Στη Γάζα ζουν άνθρωποι όχι ζώα

Η φωνή του «άλλου Ισραήλ» επισημαίνει ότι στη Γάζα ζουν άνθρωποι που δεν έχουν πού να προστατευτούν από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς.

12:26 Δύο νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από πυροβολισμούς εποίκων

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, Ισραηλινοί έποικοι σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.

Μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι πατέρας και γιος πυροβολήθηκαν όταν έποικοι άνοιξαν πυρ στην κηδεία τεσσάρων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ένοπλους εποίκους και Ισραηλινούς στρατιώτες στο χωριό Κούσρα την Τετάρτη.

Στιγμιότυπο από κηδεία 16χρονου Παλαιστίνιου στη Χεβρώνα, ο οποίος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

12:19 Τέσσερις τραυματίες από ρουκέτες στη Σντερότ στο Ισραήλ

Ρουκέτες έριξε η Χαμάς στη Σντερότ. Σύμφωνα με τη Haaretz, υπάρχουν τέσσερις τραυματίες. Δείτε βίντεο που έχει αναρτήσει φιλοϊσραηλινός λογαριασμός στο Twitter:

12:10 Το Ισραήλ ορκίζεται να καταστρέψει τη Χαμάς – «Λουτρό αίματος» στη Γάζα

«Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένας νεκρός άνθρωπος», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση στη Γάζα.

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 340.000 οι εκτοπισμένοι στη Γάζα

Σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, τουλάχιστον 340.000 είναι οι εκτοπισμένοι στη Γάζα.

Από αυτούς περίπου 218.600 βρίσκουν καταφύγιο στα 92 σχολεία των Ηνωμένων Εθνών στη Λωρίδα.

11:00 Νέα καταγγελία για το Ισραήλ – Χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου

Η Μάχα Χουσαΐνι, από την οργάνωση δικαιωμάτων Euro-Med Monitor, καταγγέλλει ότι: «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί στη Γάζα λευκό φώσφορο που απαγορεύεται διεθνώς.

Αυτά τα πυρομαχικά είναι ένα ανεξέλεγκτο εμπρηστικό όπλο που αναφλέγεται σε επαφή με το οξυγόνο.

Σε κλειστούς χώρους, οι τοξικές αναθυμιάσεις μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία και μόνιμη αναπνευστική βλάβη».

 

10:46 Ισραηλινός υπουργός ενέργειας: «Ούτε νερό, ούτε καύσιμα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι»

Ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας, Ίσραελ Κατζ είπε ότι η Γάζα θα συνεχίσει να μην έχει πρόσβαση σε νερό και καύσιμα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατάει η Χαμάς (υπολογίζονται σε 100 με 150 άτομα, διαφόρων εθνικοτήτων).

«Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανοίξει, καμία βρύση νερού δεν θα ανοίξει και κανένα φορτηγό με καύσιμα δεν θα μπει μέχρι να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί απαχθέντες στην πατρίδα τους», έγραψε στο Χ.

 

Από πού παίρνει ρεύμα η Γάζα

10:40 Καταγγελία για επίθεση σε σπίτι Παλαιστίνιου στη Ραμάλα

Οι Times of Gaza μεταδίδουν βίντεο που φαίνεται να αποτυπώνει εισβολή στρατιωτών σε σπίτι Παλαιστίνιου σε καταυλισμό στη Ραμάλα.

10:29 Μήνυμα Σολτς στη Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε μήνυμα στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ να μην εμπλακεί στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς.

10:18 Έφτασε ο Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ για να δηλώσει τη στήριξή του στο Ισραήλ και να συζητήσει ειδικά την κατάσταση με τους ομήρους. Αύριο Παρασκευή αναμένεται να συναντήσει και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει κάνει και ανάρτηση για την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τονίζει ότι οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν στο Τελ Αβίβ ό,τι χρειάζεται.

09:55 Εκατοντάδες λογαριασμοί που συνδέονται με τη Χαμάς απομακρύνθηκαν από το Χ

Η διευθύνουσα σύμβουλος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X, Λίντα Γιακαρίνο, δήλωσε σήμερα ότι το μέσο απομάκρυνε εκατοντάδες «λογαριασμούς που συνδέονται με τη Χαμάς» και έλαβε μέτρα για να απομακρύνει ή να χαρακτηρίσει δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις μετά την επίθεση στο Ισραήλ.

«Συνεχίζουμε να απαντάμε άμεσα στα αιτήματα των αρχών επιβολής του νόμου από ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένων των χωρών μελών της ΕΕ», έγραψε η ίδια σε χθεσινή επιστολή της προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ.

09:36 Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δηλώνει ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός σημειώνει ότι υπήρξε ηρεμία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς πριν από λίγο ανακοίνωσε την έναρξη επίθεσης στο Ισραήλ με ρουκέτες.

Η Χαμάς σημειώνει ότι αυτή είναι η απάντηση για τη στοχοποίηση αμάχων στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ακούστηκαν σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ, αλλά και στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τη Haaretz.

«Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασέμ (σ.σ. η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) εκτόξευσαν ρουκέτες στο Τελ Αβίβ ως απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα που στόχευαν αμάχους στους καταυλισμούς Αλ Σάτι και Αλ Τζαμπάλια», ανέφερε η Χαμάς.

Ανταποκριτές του AFP έγιναν μάρτυρες δεκάδων αεροπορικών επιδρομών σήμερα το πρωί προς τον καταυλισμό Αλ Σάτι και στη βόρεια Γάζα.

09:24 Η Αίγυπτος απορρίπτει προτάσεις για τη δημιουργία διαδρόμων εξόδου από τη Γάζα

Σε παρατεταμένες συνομιλίες με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ βρίσκεται η Αίγυπτος σχετικά το να επιτραπεί η παράδοση βοήθειας και καυσίμων μέσω του περάσματος στη Ράφα.

Ωστόσο, η ίδια αρνείται τη δημιουργία ασφαλή διαδρόμου εξόδου από τη Γάζα προς την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι μια έξοδος των Παλαιστινίων από τον θύλακα θα είχε σοβαρές συνέπειες για την παλαιστινιακή υπόθεση, ανέφερε το Associated Press, επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου αναφέρουν ότι η επίθεση του Ισραήλ αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για την εκκένωση του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα παραμένουν αποκλεισμένοι χωρίς καμία διέξοδο διαφυγής.

09:16 Η Μαλαισία στέλνει έκτακτη οικονομική βοήθεια στους Παλαιστίνιους

Η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ταμείο έκτακτης ανάγκης για τους Παλαιστίνιους αφού το Ισραήλ διέκοψε τις προμήθειες προς τη Γάζα μετά την κήρυξη πολέμου και την πολιορκία του παλαιστινιακού θύλακα, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Η βοήθεια φτάνει τα 212 χιλιάδες δολάρια (ή ένα εκατομμύριο ρίνγκιτ).

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Μαλαισίας, Ζάμπριν Αμπντούλ Καντίρ, ο οποίος στηλίτευσε τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ.

09:08 IDF: Αεροπορική επίθεση στο επιτελείο καταδρομέων της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι η ισραηλινή αεροπορική αεροπορία επιτέθηκε στο επιτελείο καταδρομέων της Χαμάς και σκότωσε ένα ηγετικό μέλος της ναυτικής δύναμης της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης, τον Μοχάμεντ Αμπού Σάμλα.

08:58 Τον Μπλίνκεν θα συναντήσει ο Αμπάς, λένε οι Παλαιστίνιοι

Ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Αμμάν της Ιορδανίας.

08:49 Τα νοσοκομεία στη Γάζα μετατρέπονται σε «νεκροταφεία» λόγω έλλειψης ρεύματος

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία στη Γάζα μετατρέπονται σε «νεκροταφεία» αφού ο εξοπλισμός σταμάτησε να λειτουργεί λόγω της μη ηλεκτροδότησης.

Τα νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού και προμηθειών, ενώ ο αριθμός των σοβαρά τραυματιών αυξάνεται ώρα με την ώρα λόγω των συνεχών ισραηλινών βομβαρδισμών.

08:44 Σειρήνες ακούγονται σε όλο το κεντρικό Ισραήλ

Σειρήνες ακούγονται ξανά σε όλο το κεντρικό Ισραήλ, σύμφωνα με το IDF.

 

08:43 Τραμπ: O Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν απροετοίμαστος

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε χθες Τετάρτη τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για έλλειψη προετοιμασίας, όπως το βλέπει, για την επίθεση της Χαμάς η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους στην ισραηλινή επικράτεια.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών του 2024 έκρινε πως ο κ. Νετανιάχου «υπέστη πολύ άσχημο πλήγμα».

«Δεν έχει προετοιμαστεί. Ήταν απροετοίμαστος και το Ισραήλ ήταν απροετοίμαστο. Υπό τον Τραμπ, δεν θα χρειαζόταν καν να είναι προετοιμασμένοι», πρόσθεσε.

08:19 Άλλοι 15 νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Γάζα

Τουλάχιστον 15 νεκροί υπάρχουν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Γάζα, σύμφωνα με το Al Jazeera και άλλα αραβικά Μέσα.

08:17 18 πτώματα ανασύρθηκαν από ερείπια στην Kαν Γιουνίς της Γάζας – Ανάμεσά τους εννέα παιδιά

Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στη Γάζα ανέσυραν τα πτώματα 18 ανθρώπων από τα ερείπια δύο κατεστραμμένων σπιτιών στην Καν Γιουνίς στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Μεταξύ των νεκρών είναι και εννέα παιδιά, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων. Την είδηση επιβεβαιώνουν κι άλλα πρακτορεία ειδήσεων, όπως το Anadolu.

08:10 Τι γίνεται με τους ομήρους που πήρε η Χαμάς

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Ίζατ Αλ-Ρισέκ δήλωσε στο CNN ότι είναι πολύ νωρίς για την ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να χτυπά τη Γάζα. «Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα μόνο όταν τελειώσει η ισραηλινή επίθεση εναντίον του λαού μας», είπε.

Η Χαμάς κρατά αιχμάλωτους στη Γάζα έως και 150 ανθρώπους, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με το Ισραήλ για την ασφαλή επιστροφή των Αμερικανών ομήρων, με προσωπικό του FBI και του Πενταγώνου επί τόπου να παρέχει υποστήριξη στους Ισραηλινούς ειδικούς πράκτορες. Ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε στο CNN ότι οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι οι όμηροι κρατούνται υπόγεια.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το βράδυ, η Χαμάς υποστήριξε ότι απελευθέρωσε Ισραηλινή μητέρα με τα παιδιά της, ενώ υπάρχει και βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

08:07 Νέες διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης ή υπέρ του Ισραήλ – Έγινε η απαγορευμένη συγκέντρωση στην Αυστρία

Παρότι είχε απαγορευτεί από τις αρχές, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες Τετάρτη στη Βιέννη σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους.

Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, πάντως η αστυνομία δεν ανέφερε κανένα βίαιο επεισόδιο, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν επενέβησαν για να διαλύσουν τους διαδηλωτές στη Στέφανσπλατς, στην καρδιά της αυστριακής πρωτεύουσας. Ωστόσο, δεν τους επέτρεψαν να κάνουν πορεία.

Η αστυνομία αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια για να γίνει συγκέντρωση και πορεία, καθώς στο κάλεσμα στην εκδήλωση στο διαδίκτυο συμπεριλήφθηκε σύνθημα της Χαμάς. Καθώς οι οργανωτές δεν πήραν αποστάσεις από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που καλεί σε βίαιες ενέργειες εναντίον του Ισραήλ, η εκδήλωση απαγορεύθηκε.

Ο επικεφαλής της αυστριακής αστυνομίας Γκέρχαρντ Πιρστλ σχολίασε πως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν θα επιτραπεί να φθάσει στους δρόμους της Βιέννης.

Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Σαντιάγο της Χιλής.

Διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ στο Τόκιο στην Ιαπωνία.

08:00 Περισσότεροι από 330.000 οι εκτοπισμένοι στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Λωρίδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

«Ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων αυξήθηκε κατά 30% τις τελευταίες 24 ώρες, ανερχόμενος πλέον σε 338.934, εκ των οποίων πάνω από τα δύο τρίτα βρίσκουν καταφύγιο σε σχολεία της UNRWA», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εικόνα «γροθιά στο στομάχι», τραυματισμένα παιδιά σε νοσοκομείο στη Γάζα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με αντικείμενο τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Ισραήλ στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν η συνεδρίαση θα είναι κεκλεισμένων των θυρών – όπως έγινε την Κυριακή, την επομένη της πρωτοφανούς επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας δεκάδες ομήρους, τους οποίους έχει μεταφέρει στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς – και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις που τη στηρίζουν – υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε την επίθεση ως απάντηση στους εκατοντάδες θανάτους Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη τους τελευταίους μήνες, τις επιθέσεις ισραηλινών εποίκων μαζί με τον στρατό σε Παλαιστίνιους, καθώς και την εισβολή εποίκων στο τέμενος Άλ-Άκσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».   Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για 6η...

Ερντογάν: «Ισλαμική συμμαχία» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Τη δημιουργία μιας συμμαχίας ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του...

35 μικρές επιχειρήσεις στην πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας “Πάμε Τρίοδος”

Με την παρουσία συνολικά 35 μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα στους κήπους της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος, από τις έντεκα...

Ο Πορτογάλος Pizzi στον ΑΠΟΕΛ

O ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, τον Pizzi. Η ανακοίνωση της ομάδας Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ψευδοκράτους

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της «τδβκ» - όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος - ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ...

Κανονικά η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα

Κανονικά θα διεξαχθεί η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χριστάκης Ευσταθίου, εκπρόσωπος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!