Με τους Ισραηλινούς να μιλούν για «αντισημιτικό πογκρόμ» στους δρόμους του Άμστερνταμ, καταγγέλλουν ότι οργανωμένες ομάδες αραβόφωνων με παλαιστινιακές σημαίες, είχαν διασκορπιστεί στους δρόμους της πόλης, απαιτώντας από όσους σταματούσαν την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου για να αποδείξουν ότι δεν είναι Ισραηλινοί. Και ότι πολλοί Ισραηλινοί τουρίστες αναγκάστηκαν να κρυφτούν στα δωμάτια των ξενοδοχείων τους για να γλιτώσουν από τις ομάδες που διεξήγαγαν τα βίαια επεισόδια, βιώνοντας τα συναισθήματα που βίωνε όταν κρυβόταν στο Άμστερνταμ η Άννα Φρανκ…
Καθώς 62 άτομα συνελήφθησαν, 5 νοσηλεύτηκαν και οι υπόλοιποι Ισραηλινοί φίλαθλοι «φυγαδεύτηκαν» από την Ολλανδία με πτήσεις (της γραμμής και όχι έκτακτες, όπως αρχικά είχε υποσχεθεί η ισραηλινή κυβέρνηση) συνοδευόμενοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από τα ξενοδοχεία τους ως το αεροδρόμιο, το μόνο βέβαιο είναι ότι η αστυνομία της χώρας βρέθηκε εκτεθειμένη, αφού ήταν απούσα από τους δρόμους του Άμστερνταμ την ώρα που ομάδες νεαρών ξυλοκοπούσαν άγρια, μαχαίρωναν, παρέσυραν με αυτοκίνητα, αφαιρούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, ως και απήγαγαν, όπως καταγγέλθηκε, τους Ισραηλινούς οπαδούς.
Σήμερα, το Άμστερνταμ είναι ένα «φρούριο». Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται παντού, καθώς ισχύει και η τριήμερη απαγόρευση διαδηλώσεων, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Ντικ Σχοφ να δηλώνει πως οι επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών φιλάθλων στο Άμστερνταμ ήταν «φρικτές» και τον βασιλιά της χώρας να ζητά συγνώμη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «έδειξε» τις επιθέσεις ως απόδειξη της έξαρσης του αντισημιτισμού στην Ευρώπη, ενώ ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Γκερτ Βίλντερς, απαίτησε την απέλαση των «πολυπολιτισμικών αποβρασμάτων», όπως χαρακτήρισε αυτούς που έκαναν τα βίαια επεισόδια. Το θέμα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και διαχειριστής hedge fund, Μπιλ Άκμαν, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διαγράψει το όχημά του Pershing Square από το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, «αφήνοντας μια χώρα που αποτυγχάνει να προστατεύσει τους τουρίστες και τους μειονοτικούς πληθυσμούς της».
Τι συνέβη
Και καθώς οι Ισραηλινοί στα κοινωνικά δίκτυα μιλούν για «πογκρόμ» και για εικόνες που θυμίζουν τις μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας, οι ολλανδικές αρχές αναζητούν το πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά. Η ολλανδική αστυνομία -η οποία αρχικά επικέντρωσε όλες τις δυνάμεις της στο να ανευρεθούν εάν υπήρχαν όντως θύματα απαγωγής, όπως καταγγέλθηκε, κάτι που τελικά διαψεύσθηκε – λέει ότι έχει ξεκινήσει ευρείας κλίμακας έρευνα για πολλαπλά περιστατικά βίας, επισημαίνοντας ότι “διάφορες αναφορές κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τα γεγονότα στο Άμστερνταμ”. Τι συνέβη, λοιπόν, πραγματικά;