Στην κορυφή της λίστας των περιοχών με τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο βρίσκεται για ακόμα μία χρονιά το Σουδάν, σύμφωνα με τον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση αρωγής Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC).
Η δημοσίευση της φετινής λίστας έρχεται σε μια πρωτοφανή στιγμή για την ανθρωπότητα, όπως επισημαίνεται, καθώς οι ανθρωπιστικές κρίσεις εντείνονται και διογκώνονται την ώρα που η παγκόσμια υποστήριξη για την αντιμετώπισή τους καταρρέει.

Μάλιστα η οργάνωση IRC σημειώνει πως αυτό δεν είναι απλά αποτυχία της προσπάθειας να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, αλλά περισσότερο η άμεση συνέπεια των γεωπολιτικών τάσεων που επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Απελπισία στο Σουδάν
Πρώτι στη λίστα της IRC με τις δέκα χώρες που είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν μια επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση το 2026 είναι το Σουδάν καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Αυτή είναι η τρίτη συναπτή χρονιά που το Σουδάν βρίσκεται πρώτο στον κατάλογο αυτόν, ο οποίος περιλαμβάνει τις 20 χώρες όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να ξεσπάσουν νέες ανθρωπιστικές κρίσεις ή να επιδεινωθούν οι ήδη υπάρχουσες.
«Αυτό που βλέπει η IRC επί του πεδίου δεν είναι ένα τραγικό ατύχημα. Ο κόσμος δεν αποτυγχάνει απλώς να ανταποκριθεί στην κρίση. Οι πράξεις και τα λόγια την παράγουν, την παρατείνουν και την ανταμείβουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της IRC Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.
«Η κλίμακα της κρίσης στο Σουδάν, η οποία κατατάσσεται πρώτη στον φετινό κατάλογο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και τώρα είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει καταγραφεί ποτέ, είναι χαρακτηριστική αυτής της διαταραχής», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023 μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) και πλέον αποτελεί τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 12 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, ενώ οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν τους πόρους να τους βοηθήσουν. Πολλοί εκτοπισμένοι έχουν πέσει θύματα βίας, ληστείας, σεξουαλικών επιθέσεων.
Οι δέκα σοβαρότερες κρίσεις
Σύμφωνα με τον κατάλογο της IRC, οι δέκα χώρες με τις σοβαρότερες κρίσεις είναι οι εξής:
- Σουδάν: Συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος
- Παλαιστινιακά Εδάφη: Δύο χρόνια συγκρούσεων έχουν καταστρέψει ό,τι χρειάζεται για τη διατήρηση της ζωής
- Νότιο Σουδάν: Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου
- Αιθιοπία: Αυξάνεται ο κίνδυνος μεγάλης σύγκρουσης καθώς εντείνονται οι παγκόσμιες εστίες ανάφλεξης
- Αϊτή: Η δράση των συμμοριών τρομακτικά επίπεδα πείνας και εκτοπισμών
- Μιανμάρ: Εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι λόγω των συγκρούσεων και των φυσικών καταστροφών
- Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Αποτυγχάνει η εφαρμοή της ειρηνευτικής συμφωνίας
- Μάλι: Οι ένοπλες ομάδες διευρύνουν τον έλεγχο
- Μπουρκίνα Φάσο: Η κλιμάκωση της βίας επιδεινώνει την κρίση
- Λίβανος: Αυξάνεται ο κίνδυνος σύγκρουσης καθώς καταρρέει η οικονομία
Η IRC επεσήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κατοίκων των χωρών αυτών αντιστοιχεί μόλις στο 12% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιπροσωπεύουν το 89% όσων έχουν ανθρωπιστική ανάγκη. Η οργάνωση πρόσθεσε εξάλλου ότι στις χώρες αυτές προβλέπεται να ζουν περισσότεροι από τους μισούς από τους ακραία φτωχούς παγκοσμίως έως το 2029.
Παράλληλα, η IRC επισημαίνει άλλες δέκα χώρες όπου η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω:
- Αφγανιστάν
- Καμερούν
- Τσαντ
- Κολομβία
- Νίγηρας
- Νιγηρία
- Σομαλία
- Συρία
- Ουκρανία
- Υεμένη



